A magyar dráma napja - Díjátadó és felolvasás az Új Színházban

Az ember tragédiája 128 évvel ezelőtti ősbemutatójáról, vagyis a magyar dráma napjáról emlékezik meg közösen, díjátadással egybekötve az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI), valamint a Színházi Dramaturgok Céhe szerda este hat órakor az Új Színház Bubik István Stúdiószínpadán, Molnár Piroskával és Znamenák Istvánnal.

A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, s új művek születését ösztönözzék.
A Színházi Dramaturgok Céhe és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet ünnepi díjátadójának házigazdája Solténszky Tibor dramaturg, rendező, a Színházi Dramaturgok Céhének alelnöke lesz - közölte az OSZMI. Tájékoztatásuk szerint a kétévente titkos szavazással dramaturgoknak odaítélt Bálint Lajos Vándorgyűrűt az idén Perczel Enikő, a Nemzeti Színház dramaturgja veheti át.

perczeleniko A Színházi Dramaturgok Céhének díját az évad legjobb magyar drámájáért az idén titkos szavazással Esterházy Péter Én vagyok a Te című műve nyerte el. Esterházy Pétert Závada Pál köszönti a szerda esti ünnepségen.
A Szép Ernő-jutalomban, amelyet az író húga alapított, idén ketten részesülnek: Háy János eddigi drámaírói munkásságáért és Székely Csaba mint ígéretes pályakezdő. A jutalmakat Boros Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Művészeti Főosztályának megbízott vezetője adja át. Köszöntőt mond Spiró György, Boros Kinga és Csizmadia Tibor.
A díjak átadása után részletek hangzanak el a díjnyertes Esterházy-műből Molnár Piroska és Znamenák István tolmácsolásában, akik a Gothár Péter rendezte Nemzeti Színház-beli előadás főszereplői.

envokateMolnár Piroska és Znamenák István


Az est házigazdája SOLTÉNSZKY TIBOR dramaturg, rendező, a Színházi Dramaturgok Céhének alelnöke

A Bálint Lajos Vándorgyűrű átadása

Díjazott: PERCZEL ENIKŐ, a Nemzeti Színház dramaturgja

A díjat átadja: FARAGÓ ZSUZSA dramaturg

A Szép Ernő-jutalom díjazottjai:

HÁY JÁNOS eddigi drámaírói munkásságáért

Laudációt mond: SPIRÓ GYÖRGY

SZÉKELY CSABA ígéretes pályakezdő-díj

Laudációt mond: BOROS KINGA ÉS CSIZMADIA TIBOR

A jutalmakat átadja:

BOROS GÉZA, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Művészeti Főosztály mb. főosztályvezetője

A Színházi Dramaturgok Céhének díját:

ESTERHÁZY PÉTER: ÉN VAGYOK A TE című drámája nyerte el

A díjat átadják LŐKÖS ILDIKÓ és RADNAI ANNAMÁRIA, a Színházi Dramaturgok Céhének társelnökei.

Laudációt mond: ZÁVADA PÁL

A díj átadása után részletek hangzanak el a díjnyertes Én vagyok a Te című drámából MOLNÁR PIROSKA és ZNAMENÁK ISTV ÁN közreműködésével

Az ünnepi díjátadó színhelye:

Új Színház Bubik István Stúdiószínpad

(Budapest, VI. Paulay Ede utca 35.)

2011. szeptember 21. szerda este 6 óra

Megjelenésére számítunk, szeretettel várjuk! 

süti beállítások módosítása