Gyászba öltöztek az Új Színházban - 53 ezer nézőjük volt

A varázshegy és a Jadviga párnája című darab is szerepel az Új Színház idei bemutatói között, a Coriolanus című darab Huszár Zsolt halála miatt valószínűleg nem kerül a nézők elé. Márta István igazgató mandátuma az évad közepén lejár, de a Fővárosi Önkormányzat pályázatán újra versenybe száll posztjáért. 

Idén gyászba öltöztek

Márta István igazgató a színház évadnyitó sajtótájékoztatóját úgy indította: míg az eddigi években ötletekkel telve kezdték az évadot, játékosak, vidámak és optimisták voltak, az idén gyászba öltöztek, hiszen tragikus körülmények között és váratlanul elhunyt szombaton a társulat fiatal vezető színésze, Huszár Zsolt. A társulat gyászol, a színészt az Új Színház saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek. A tél elején emlékműsorral adóznak majd Huszár Zsoltnak. Mint mondta, az évadnyitó ünnepi pillanatait, a díjak átadását kegyeleti okok miatt az idén elhagyják.

martaistvan

53 ezer nézőt vonzott az Új Színház

Márta István évadértékelőjében kifejtette: az idén 275 előadást tartottak, amelyet összesen 53 ezer néző látogatott, 87 százalékos fizetőnéző látogatottsággal. Mint mondta, 595 millió forintból gazdálkodtak, amelyből 205 millió forint volt a saját bevétel, 390 millió pedig a fenntartói támogatás.
Az elmúlt évadban öt nagyszínpadi, egy stúdiószínpadi premiert tartottak, a Kőfal-Pálya pályázat két előadását mutatták be, a szobaszínházban pedig egy kísérleti produkciónak adtak helyet. Továbbá beszélt a televíziós felvételekről, a számos meghívásról, amelynek eleget tettek, valamint az eseményekről - köztük előadásokról, koncertekről, táncszínházakról - amelyeket befogadtak, kiállításokról, amelyeknek az Új Színház Galériája ad otthont.

Szerepátvételekre kerül sor
Szólt arról, hogy repertoáron 16 előadás marad, azonban Huszár Zsolt halála miatt a Keleti PU. című darabot leveszik a műsorról. Mint mondta, szerepátvételekre kerül sor, s lehet, hogy további darabok sem maradhatnak műsoron.

Coriolanust Huszár Zsoltra találták ki

Az új bemutatókról szólva elmondta: a nagyszínpadon Shakespeare Coriolanus című darabját tervezték elsőként bemutatni, ám a darabot tulajdonképpen Huszár Zsolt személyére találták ki, így valószínűleg nem kerül sor a bemutatóra, hanem más darabot vesznek elő.
A tervek szerint februárban mutatják be Thomas Mann A varázshegy című darabját Szikora János, március végén pedig Závada Pál Jadviga párnája című darabját Hargitai Iván rendezésében. Egy stúdiószínpadi produkciót is műsorra tűznek, ennek színpadra állítására külföldi rendezőt kérnek fel, a tárgyalások még folynak.

Márta István beszélt arról is, hogy az Új Színház számos pályázaton nyert összesen több mint 27 millió forintot. Ezek között a Budapest Pályázatot is említette, amelyet a Fővárosi Önkormányzat írt ki.

Csomós Miklós is megjelent - ERRŐL BŐVEBBEN ITT SZÁMOLTUNK BE

Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes beszélt a Budapest Kulturális Alapról, amely egy új színház-finanszírozási forma és amelyben a színházakra szánt összeg egy részét a fenntartó által fontosnak ítélt célok megvalósítására osztják szét.
Mint mondta, a színházak támogatásában az a céljuk, hogy a magasabb művészi értéket képviselő teátrumok és a piacon életképesebb bulvár játszóhelyek között különbséget tegyenek. A színházi struktúrában a könnyedebb darabokat létrehozó színházak is fontosak, de a finanszírozásban azokat helyeznék előtérbe, amelyek más utakat járnak - tette hozzá. A cél, hogy minél több fiatal járjon színházba, magas színvonalú, értéket képviselő előadásokra - hangsúlyozta. csomosmiklos22

Csütörtökön "vizsgázik" Márta István

Márta István szólt arról, hogy mandátuma 2012. január 31-én lejár, posztjára újra pályázott, csütörtökre hívták a szakmai bizottság elé, úgy tudja, október elején születik döntés. Hangsúlyozta: a Fővárosi Önkormányzat pályázati kiírásában azt az utat jelöli ki célként, amelyet az Új Színház jár. 
Felidézte, hogy igazgatása 13 éve alatt 89 bemutatót tartottak, amelyből 51 klasszikus és 38 kortárs darab, a galériában 68 kiállító művét láthatták a nézők. Pályázata egyik legfontosabb elemeként azokat a nemzetközi kapcsolatokat említette, amelyeket elsősorban a szomszédos országokkal kötnének, a pályázathoz számos szándéknyilatkozatot csatoltak. 

A Színház.hu korábban Pokorny Lia színésznőt kérdezte arról, mire számít a társulat, mennyire aggódnak Márta István maradásáért. "Nagyon. Tulajdonképpen mindenki be van sózva miatta. Jól működik a társulat, úgy érezzük, hogy lendületben vagyunk. Leszerződött hozzánk Hargitai Iván és Bagó Berci, és csodálatos koncepcióval rukkolt elő a színház. Nem nyögvenyelősen haladunk, hanem meghalljuk, értjük egymást, ugyanakkor vitázni is tudunk. Szerintem ez a kreatív munka alapfeltétele. Nem lenne jó, ha most szétzilálódnánk" - nyilatkozta nekünk Lia.

Együttműködést írtak alá a Belgrádi Nemzeti Színházzal

Az évadnyitó sajtótájékoztatón Bozidar Djurovic, a Belgrádi Nemzeti Színház főigazgatója és Márta István aláírta a két színház idei évadban történő együttműködéséről szóló megállapodást, ennek részeként október 12-én az Erdő vendégjátékra utazik Belgrádba.

 

Csomós Miklós az Új Színházban - Villáminterjú és beszámoló

Az oktatási és kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettest is vendégül látta az Új Színház keddi sajtótájékoztatóján. A Színház arról kérdezte Csomós Miklóst, mennyit fog ...»

süti beállítások módosítása