A mi osztályunk - Nyílt próba a Katonában

Szombaton, szeptember 24-én 11 órakor tartjuk készülő bemutatónk nyílt próbáját a Kamrában, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak! A lengyel Tadeusz Słobodzianek darabját Máté Gábor rendezi, a bemutatóra október 7-én kerül sor. A nyílt próbára a belépés díjtalan.

Történet

A lengyel Słobodzianek egy iskolai osztály diákjainak sorsát követi: tíz lengyel és zsidó diák személyes elbeszélésének és megrendítő visszaemlékezésének tükrében mutatja be hazája részvételét a XX. század borzalmaiban, 1925-től napjainkig. A felhőtlen gyermekkor küszöbén kitör a világháború, az osztályt először a bolsevik diktatúra, később a fasiszta terror, majd ismét a kommunista önkény szakítja ketté. A különféle ideológiák elterjedésével elmélyülnek a kölcsönös ellentétek, a jóbarátok árulások aktív résztevőivé és az egymás elleni erőszak áldozataivá válnak, kezdeti gondtalan közös játékuk a felnőttkor elérésével rémtörténetek sorává alakul.

Autentikus eseményekről

Az autentikus események részleteit felhasználó darab nem csupán a XX. századi komplikált lengyel-zsidó-német-orosz kapcsolatok elé kíván tükröt állítani, ám egyetemes üzenetet hordoz az emberek közötti megértés - és megértés szándékának - hiányáról, illetve arról a történelmi folyamatról, midőn az ártatlan tréfák, felelőtlen kijelentések és jelentéktelennek tűnő konfliktusok észrevétlenül egymás iránti nyílt színi gyűlöletté alakulnak át. A mi osztályunk megrázó elbeszélés az egyéni és közös bűnről, a felelősségről, igazságról, melyre úgy tűnik, hogy senkinek nincs szüksége.

amiosztalyunk

Az íróról

A darab ősbemutatójára a londoni Royal National Theatre-ben került sor 2009-ben, azóta Varsóban, Barcelonában és Torontóban is műsorra tűzték.


A szerzőről

Tadeusz Słobodzianek napjaink egyik legjelentősebb lengyel drámaírója, rendező, dramaturg, színházkritikus, a varsói Dráma Laboratórium magalapítója. 1955-ben lengyel katolikus-pravoszláv családban született Jenyiszejszkben, Szibériában, ahová szüleit az NKVD deportálta. Gyermekkorát a kelet-lengyelországi Białystokban töltötte, „Európa és Ázsia határán”, ahol több vallás és kultúra létezett egymás mellett, s e kölcsönhatásból nemegyszer paradox helyzetek és groteszk történetek születtek.

Słobodzianek nem csupán geográfiai értelemben a határvidék írója, hanem egy átmeneti időszak, a XX. század végének és ezredforduló korának krónikása. A szárnyaszegett értékek időszakában egyre erősebbé válik a transzcendencia és a világ újbóli megváltása utáni vágy. Słobodzianek legtöbb drámája e zűrzavaros kornak, összekeveredett értékeknek és megzavarodott világnézeteknek görbe tükrét tárja elénk.

Bemutató: 2011. október 7.

Tadeusz Słobodzianek: A MI OSZTÁLYUNK

Dora  Pálos Hanna e.h.

Zocha Pelsőczy Réka 

Rachelka, később Marianna Bodnár Erika

Jakob Kac Dénes Viktor e.h.

Rysiek Takátsy Péter

Menachem Rajkai Zoltán

Zygmunt Bán János

Heniek Szacsvay László

Władek Újlaki Dénes

Abram Haumann Péter

Díszlet  Cziegler Balázs m.v.

Jelmez  Füzér Anni m.v.

Színpadi mozgás  Takátsy Péter

Zene  Sáry László

Asszisztens  Gerlóczy Judit

Súgó Czakó Klára

Rendező: Máté Gábor

 

FOTÓK AZ OLVASÓPRÓBÁRÓL:

1

Takátsy Péter és Bán János

2

Pelsőczy Réka

3

Olvasópróba

5

Haumann Péter

6

Pálos Hanna

8

Máté Gábor

Fotók: Dömölky Dániel

Forrás: Katona József Színház

süti beállítások módosítása