Kalapból húztak témát az Újvidéki Színházban

A XI. Vajdasági Magyar Drámaíró verseny alkalmából kihúzott témára írt három mű bemutatásával kezdődött az Újvidéki Színházban a 2011-2012-es évad.

1

A hagyománynak megfelelően az előző napon kihúzták a kalapból a Magyar Szó aznapi számából kiszemelt témák egyikét, az Üszkös puszta című riportot, erre kellett néhány óra alatt a három kiválasztottnak, Beszédes István írónak, Lénárd Róbert rendezőnek és Gyarmati Kata dramaturgnak külön-külön megálmodnia egy-egy egyfelvonásost, amelyeket a szerda esti előadásig három rendező állított ugyancsak külön-külön színpadra.
Az Üszkös puszta témájára született három dráma közül a zsűri a Gyarmati Kata által írt szöveget találta a legjobbnak, második helyen Lénárd Róbert végzett, a harmadikon Beszédes István. A szerda esti három ősbemutató legjobb rendezői díjazottjainak sora így alakult: Mezei Kinga, Vidovszky György, Nagypál Gábor.

2 Az Újvidéki Színház évadnyitó előadásának színészdíjazottjai között a legjobb női főszereplő Elor Emina, a legjobb női epizódszereplő Krizsán Szilvia lett, a legjobb férfi főszereplő Huszta Dániel, a legjobb férfi epizódszereplő pedig Pálfi Ervin. A Békés Megyei Jókai Színház különdíja a temesvári Molnos András Csabáé lett. A Gyarmati Kata szövegéből született egyfelvonásosban nyújtott alakításáért ugyancsak a békéscsabai Jókai Színház különdíját Kőrösi István kapta.

3 Az Újvidéki Színház közönségének szavazatai alapján mérleget vontak az előző évadban kifejtett munkáról is. A főszerepekben nyújtott alakításokért Elor Ermina és Balázs Áron részesült kitüntetésben, epizódszerepéért pedig Figura Terézia és Pongó Gábor alakítását díjazták.
Október 29-én van a vajdasági magyar színjátszás napja, ebből az alkalomból adják majd át a Pataki-gyűrű Díjat. Ennek jelöltjei: Ralbovszki Csaba a Liselotte és a május című darabban nyújtott alakításáért (Zentai Kamaraszínház), Béres Márta a One girl show című előadásért (Kosztolányi Dezső Színház), Kalmár Zsuzsa az Eastwicki boszorkányokért (Szabadkai Népszínház), Krizsán Szilvia a De ki viszi haza a biciklit? című előadásban nyújtott alakításért (Újvidéki Színház), illetve Balázs Áron a Mester és Margarita című produkcióban mutatott teljesítményéért.

süti beállítások módosítása