"Szinte formabontó" - Bemutatták a Liliomot Szolnokon

Molnár Ferenc emblematikus darabja a Liliom, amelyet a szerző útmutatásaihoz illő módon állít színpadra pénteken, az új évad első bemutatóján a szolnoki Szigligeti Színház – mondta az előadás rendezője. Kiss József megfogalmazása szerint a száz évvel ezelőtt a pesti városligeti vurstliban játszódó történet cselekménye ugyan egyszerű, az alkotást ugyanakkor kettősség jellemzi.

"Átlengi valamiféle szépség és emelkedettség"

"Még a legdurvább, legijesztőbb jeleneteket is átlengi valamiféle szépség és emelkedettség. A Liliom legyen bármilyen vad, ízes, karakteres és életteli, mégsem naturalista" – jegyezte meg Kiss József, aki úgy véli, bárhol is állítják színpadra Molnár Ferenc művét, az mindig kiemelt figyelmet kap. Kitért arra, hogy drámaíróként különösen jó iskola volt számára a darabbal foglalkozni, hiszen "szinte formabontó a már-már barokkos, gazdag stílus". Kiss József felidézte, hogy Molnár a szövegkönyvben pontos instrukciókat adott még egy-egy mondat hangsúlyozására is, ám "a mai, minimalista színházi trendek mellett bátorság kellett a darabot és a szerző utasításait a maga részletességében kibontani". Hozzáfűzte: a mű "elbírja", ha rövidítenek rajta, ha lecsupaszítják, de csak így hiteles.

4

"A magunk módján mindketten csirkefogók vagyunk"

A főszereplő Barabás Botond elmondta, hogy érez némi párhuzamot saját élete, egyénisége és az általa megformált főhős sorsa között. "Liliom Molnár Ferenc műveinek egyik legrealisztikusabb alakja: a magunk módján mindketten csirkefogók vagyunk" – fogalmazott.
A próbafolyamat emlékezetes pillanatait felidézve a színész elárulta, hogy nem kellett messzire rugaszkodnia a valóságtól, amikor először formálta meg a szolnoki teátrum színpadán a másnapos Liliomot, hiszen előző este együtt ünnepelte a több ezres tömegben a város bajnok férfi kosárlabdacsapatát.
A Liliom főbb szerepeiben Barabás Botond mellett Molnár Nikolettet, Bitskey Tibort, Jankovics Annát, Trecskó Zsófiát, Zelei Gábort, Molnár Lászlót, Gombos Juditot, Lugosi Claudiát és ifj. Jászai Lászlót láthatja a szolnoki közönség. A díszlet Iványi Árpád, a jelmez Szakács Györgyi munkája.

FÓTÓK:

1

Barabás Botond Liliom szerepében

2

Barabás Botond

3

Ficsúr

5

Molnár Nikolett Juli szerepében

8

Jankovics Anna Mari és Molnár Nikolett Juli szerepében

Kapcsolódó anyag:

Nem a szutyok oldalán állok

Nem a szutyok oldalán állok - Interjú Balázs Péterrel



süti beállítások módosítása