"Mintát mutatunk a térségben" - több látogatót vonzott a Zsámbéki Színházi Bázis

Kilenc bemutatót és összesen 75 színházi előadást tartottak az idei nyári évadban a Zsámbéki Színházi Bázison, amelynek eseményein 16,5 ezer látogató vett részt. Mátyás Irén igazgató összegezte ez év tapasztalatait, és beszélt aggodalmairól, a Bázis helyzetéről.

9 különböző műfaj jelent meg

Mátyás Irén igazgató a szeptember közepén zárult évad kapcsán elmondta: a Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis Fesztivál az egyik leghosszabb nyári művészeti rendezvénysorozat, amely általában június utolsó hétvégéjén indul a Múzeumok éjszakáján, és szeptember harmadik hétvégéjén, a Kulturális örökség napjain ér véget. Egy nyáron 9-10 új bemutatót hoznak létre, így minden héten csütörtöktől vasárnapig új előadást láthatnak a nézők. A fesztiválon belül a színházi programokat, különösen a Zsámbékon készülő előadásokat kíséri nagy figyelem. Idén a műemlék rakétabázis különleges helyszínein összesen 9, különböző műfajú előadást láthattak a nézők, a változatos kínálat a korábbiaknál is több látogatót vonzott - mondta az igazgató, hozzátéve, hogy nagy az igény Budapest közelében nyáron egy ilyen típusú színházra.

zsambek

Mátyás Irén tart az előadóművészeti törvény módosításától

Kiemelte, hogy Zsámbékon együtt tudnak dolgozni olyan alkotók is, akik különböző társulatok tagjai, így létrejöhetnek olyan produkciók, mint például idén a Caligula helytartója, amely kiemelkedő szakmai és közönségsikert aratott, a Színikritikusok Díjára is jelölték. Mátyás Irén felidézte, hogy korábban rendeztek nemzetközi fesztivált is a környező országok színházainak részvételével, erre azonban a megszorítások miatt az utóbbi két évben már nem jutott pénz. Nincs módjuk vendégül látni határon túli magyar társulatokat sem, pedig a 90-es évek elején Zsámbék volt az első hely, ahol ezek a színházak bemutatkozhattak.
Az igazgató attól tart, hogy az előadóművészeti törvény módosítása után anyagi helyzetük tovább romolhat: bár a jogszabály igyekszik stabilizálni a kőszínházakat, az összes egyéb színház számára áttekinthetetlenebb helyzetet teremt. A közös pályázati keretből számos különböző típusú színház vár majd támogatást, az elbírálóknak még szélesebb kört kell értékelniük, így még kisebb lesz az esélye annak, hogy átlássák az egyes előadóművészeti szervezetek speciális helyzetét.

A szabadtéri kategóriába lenne sorolható a Bázis
Mint rámutatott, bár a fesztivált és a színházat a 80-as, 90-es évek sajátos helyi társadalmának szándéka hozta létre, minimális bevételei miatt a helyi önkormányzat nem tudja támogatni. Így annak ellenére, hogy az összes szakmai szempont alapján a szabadtéri kategóriába lenne sorolható Zsámbéki Színházi Bázis, a még érvényben lévő rendszerben a VI. kategóriába került a színház. Ez idén például azt jelentette, hogy tavasz helyett csak késő ősszel kaphatják meg a számukra megítélt 14 millió forintos támogatást. Az igazgató tájékoztatása szerint a három évvel ezelőtti összeghez képest - amikor utoljára szabadtéri színházként pályázhattak - tavaly a felére csökkent a támogatás, idén pedig a tavalyi összegnek alig több mint a felét ítélték meg számukra.

matyasiren

"Mintát mutatunk a térségben"
Pedig a Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület által működtetett Zsámbéki Színházi Bázis mára a térségi, turisztikai marketingfejlesztés központja lett. Mint azt Mátyás Irén kiemelte, fejlesztési koncepciójukban összekapcsolódnak különböző tevékenységeik: elvégezték a volt legénységi szállás romos épületének műemléki helyreállítását, amely így szálláshelyként, próbateremként is használható. A színház és a fesztivál számára is kínál megtakarítási lehetőséget, év közben pedig bevételt termelhet, például iskolás csoportokat fogadhatnak erdei iskolai programokkal.
Rámutatott: azokban az országokban, ahol tudatos térségfejlesztés folyik - a harmonikus fejlődés, a távlati érdek szerint - megőrzik csendes, kikapcsolódásra alkalmas, a nagyvárost levegőhöz juttató területnek a Zsámbékhoz hasonló térségeket. "A színházzal, a fesztivállal, a régi épületek felújításával, a műemlék rakétabázis hasznosításával mintát mutatunk a térségben a turizmus jelentőségének növelésére" - fogalmazott.
Felidézte, hogy a fesztivál turizmusfejlesztéssel kapcsolatos összefüggéseire felfigyelve a 90-es években szervezték meg az egyesületet és a tourinform irodát. Jelenleg 19 település összefogásával működnek, a környék számos rendezvénye segítségükkel jött létre. A szálláshelyek, vendéglátóhelyek láncolatát is megszervezték a térségben, helyi termékeket értékesítő polcokat is létrehoztak, de zöld fejlesztésekbe is belefogtak. Ez mind a színház és a fesztivál körüli munkából következett, így függ össze a kulturális tevékenység a térség fejlődésével - hangsúlyozta Mátyás Irén.

süti beállítások módosítása