A zene világnapja - Verdi-premier az Operaházban

Verdi Simon Boccanegra című operáját mutatja be a zene világnapján, szombaton a Magyar Állami Operaház, a címszerepet Alexandru Agache játssza.

A darab rendezője az itáliai színpadokon ismert Ivan Stefanutti, aki a díszleteket és a jelmezeket is tervezte. Mint a premiert beharangozó hétfői sajtótájékoztatón elhangzott, klasszikus és szép, a cselekmény idejét, a késő középkort idéző miliőben viszi színre az operát. 
A rendező elmondta: a szereplőkkel való munka kezdetén szövegértelmező próbát is tartott, tekintve, hogy a mű nyelve a mai olasz néző-hallgató számára is nehezen érthető. Ivan Stefanutti, aki számos Verdi- és Puccini-, valamint francia operát vitt színre, először rendezi a Simon Boccanegrát, a budapesti lehetőséggel régi vágya teljesült. Hozzátette: a cselekmény sokrétű, bonyolult, ő igyekszik megvilágítani az emberi kapcsolatokat, ezáltal követhetővé tenni a történetet. 

verdi3 Győriványi Ráth György vezényli a produkciót, aki kiemelte: a Simon Boccanegra nem tartozik a "fütyülhető" dallamokban bővelkedő Verdi-alkotások közé, ám a zeneszerzőnek is az egyik kedvenc munkája volt. Az 1857-es velencei bemutató után Francesco Maria Piave librettóját 1881-ben átdolgoztatta. Arrigo Boito - az Otello és a Falsatt szövegírója - volt segítségére, aki megerősítette a drámai hatásokat, így az 1881-es milánói premier kirobbanó sikert aratott. 
A Simone Boccanegra ebben a változatban ma valóságos reneszánszát éli - erősítette meg Ókovács Szilveszter kormánybiztos, hozzátéve, hogy 21 év után kerül vissza a repertoárra a darab. Akkor Amelia Grimaldi szerepét Lukács Gyöngyi énekelte és most is a dózse elveszettnek hitt leányát személyesíti meg. 

verdi2Magyari Eszter Amelia Grimaldi szerepében

Az énekesnő elmondta, ez az Amelia kevésbé illik ma a hangjához, mint Az álarcosbál Améliája vagy Lady Macbeth, ám a produkció számos lehetőséget kínál számára, hogy érdekes és a szólamhoz illő megoldásokat találjon. 
Alexandru Agache számos előadásban, a világ valamennyi jelentős színpadán jeles alkotócsoportokkal életre keltette Simon Boccanegra alakját, Solti Györggyel például Londonban. 

verdi1Fokanov Anatolij Simon Boccanegra szerepében

Giacomo Prestia játssza Boccanegra ellenlábasát, Fiescót. Az olasz basszus és Agache 2002-ben Madridban is együtt énekelt Verdi operájában. Prestia harmadszor vendégszerepel Budapesten, véleménye szerint a budapesti operaház nemcsak szépségében vetekszik a bécsivel, hanem az akusztikája jobb. 
Két fiatal énekes, a kolozsvári Pataki Adorján alakítja Gabriele Adornót. A másik szereposztás - Fokanov Anatolij, Rácz István, Fulvio Oberto - október 16-án mutatkozik be. 

süti beállítások módosítása