Tóbiás Szidi az évad legjobb színésznője Szlovákiában

Tóbiás Szidi szlovákiai magyar színésznő kapta a legjobb női alakításért járó elismerést a fennállása huszadik évfordulóját ünneplő Színházi Nyitra fesztivál hétvégi díjátadóján.

A kritikusok a pozsonyi Astorka Korzo A gazda vére című előadásában az Asszony megformálásáért jutalmazták Tóbiás Szidit - írta az Új Szó című pozsonyi magyar napilap hétfői számában.
A díj átvételekor a népszerű szlovákiai magyar színésznő azt mondta, a szerepet nem is kellett játszania, annyira jól és élethűen volt megírva, hogy elég volt átadnia magát a szövegnek. Partnere, Miroslav Noga a Gazda alakításáért a legjobb férfi színésznek járó Deszkát kapta.

Tobias_SzidiTóbiás Szidi

Deszka-különdíjjal jutalmazták a Színházi Nyitra fesztivál igazgatónőjét, Darina Károvát a seregszemle 20. évfordulója alkalmából. Az elmúlt évad legjobb előadásának járó díjat a Szlovák Nemzeti Színház Coriolanusa kapta meg.
A magyarországi Polgár Péter két díjat is hazavihetett: ő tervezte az évad legjobb díszletét és legjobb kosztümjeit a Nyitrai Andrej Bagar Színházban bemutatott Konyhában, amelyet Balázs Zoltán rendezett.
A legjobb színpadi zenét Peter Groll komponálta a Szlovák Nemzeti Színház Balettjének 4MEN/Made in Slovakia című előadásához,  az évad felfedezése pedig Tomás Misura volt, aki a Besztercebányai Bábszínház egyik előadásában Gregor Samsát alakította.
A Deszka-díjakat idén adták át 16. alkalommal, a fesztivál igazgatónőjének különdíja a jubileumi seregszemle mottójához a (Ne) áruld el a titkodat szlogenhez igazodott, mert a szervezők végig titokban tartották. Darina Kárová elmondta: a rendezvény évről-évre hatalmas munkát, de örömöt és inspirációt is jelent számára. A következő húsz évad megszervezésre azonban már nem vállalkozik, lassan szeretné átadni a stafétabotot.

süti beállítások módosítása