Változatosságból nem lesz hiány - Ünnepel a szombathelyi színház

A Weöres Sándor Színház 2011. október 1-jén lesz négyéves. Ezt a születésnapot már állandó játszóhelyén, Szombathely kőszínházában ünnepli. A jeles alkalmat szeretnék a közönséggel is megosztani. A színház ezen a szombaton minden érdeklődő számára nyitva áll, bepillanthatnak a színfalak mögé, az éppen folyó próbába, találkozhatnak a színház művészeivel.

A Weöres Sándor Színház nagyon rövid története

A szombathelyi önkormányzat 2007. szeptember 27-én – egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül – döntött arról, hogy létrehozza a város első, állandó társulattal bíró kőszínházát; október 1-jén pedig létrejött maga az intézmény. Negyedik születésnapját már állandó játszóhelyén, az Akacs Mihály utca 7-ben, Szombathely kőszínházában ünnepli a társulat. 

A jeles alkalmat szeretnék a közönséggel is megosztani. A színház ezen a szombaton minden érdeklődő számára nyitva áll, bepillanthatnak a színfalak mögé, benézhetnek próbára, találkozhatnak a színház művészeivel. Ezen a napon avatják föl a Veres Gábor szobrászművész által készített homlokzati domborművet is. Közben a művészek már készülnek az ünnepi gálára, amelyen a társulat valamennyi művésze színre lép. Változatosságból nem lesz hiány: kabaréjelenet, spirituálé, musicalrészletek, kommentszínház, pantomim és mozgásparódia – csak néhány címszó a kínálatból. 

Időpont: 2011. október 1., 10 órától

Helyszín: Weöres Sándor Színház

A belépés díjtalan.

wssz

MI AZ  A THEA TÉR?

A Weöres Sándor Színház létrejöttével nem csak azt tanulhatta- tanulhatja meg a közönség, hogy mit jelent, ha egy városnak állandó társulattal bíró kőszínháza van. Új fogalmak, új kifejezések is „divatba jöttek” – ilyen például a „Thea-tér”, amely természetesen a „színházat” rejti magában; azt meg Shakespeare óta tudjuk, hogy színház az egész világ.  A WS Színház Thea-térprogramjai ezerszínűek – mint az élet. Ide tartoznak a Játéknapok, amikor máskor rendkívül komoly felnőttekből egy szempillantás alatt gyerek lesz, akinek az a legfontosabb, hogy a távirányítós kisautó pontosan és gyorsan célba ér-e.  De ide tartozik a Viccel ütjük agyon-sorozat is, amikor egy-egy laza estén minden próbafeszültség a közös játékban oldódik fel – miközben a közönség észrevétlenül ellesheti, hogy miképpen alakul ki egy-egy jelenet, egyegy párbeszéd a színpadon, hogyan dolgozik a rendező, és hogyan reagál a mindig rendkívül érzékeny színész.  És ide tartoznak a Profán szertartások csöndes vasárnap délelőttjei, amikor az ember egyszer csak megnyílik, és legbelsőbb valóját mutatja meg – a közösség előtt. És ide sorolandók az Operamesék Selmeczi Györggyel, amikor a zeneszerző azonnal a zongorához siet, hogy bebizonyítsa: az operánál nincs varázslatosabb, tökéletesebb tüneménye a színháznak. És ide tartozik a Kötelező olvasmány, amikor a kortárs irodalom egy-egy jeles szerzője foglal helyet szemben a közönséggel, és műhelytitkokat árul el. Vagy „csak” lebilincselően mesél.  És hogyne tartozna ide Németh Judit önálló estje, a Talán – Cserháti Zsuzsától Freddy Mercury-n át Janis Joplinig. Mögötte a zenekar, a Krúdy Klub asztalai fölött finoman összecsendül két pohár. 

gaspar

KÖVETKEZŐ PROGRAMOK

FACE TO FACE – Stekovics Gáspár kiállítása

„A falakon őrlődve teremtő, kontemplált, aszketikus és konok, életakarásba menekülő és spleenes művészek, írók, színészek portréi sorakoznak vibráló ritmusban, egymásnak feleselve. Egy társaság. Egy szellemi brancs. Legalábbis egy kor.”

(Bojár Iván András)

Megnyitó időpontja: 2011. október 7. (péntek), 18 óra

Helyszín: Weöres Sándor Színház, aula

A belépés díjtalan.

TALÁN – Németh Judit önálló estje

Németh Judit kiváló színész és nagyszerű énekes. Minden létező énekes szerepet szeretne eljátszani. Ha a világ valamennyi dalának eléneklésére nem is kerülhet sor ezen az esten, de a kedvencekére igen. A fikciós keretjáték egy szerződtetési tárgyalás. Jordán Tamás igazgató hallgatja Németh Judit színésznőt. A téma, hogy mit szeretne játszani a soron következő évadban. A színésznő tele van vággyal, ambícióval. Ezt is szeretné elénekelni, azt is és talán amazt is. Meg is mutatja, el is énekli a dalokat, hiszen a színház zenei munkatársa Müller Péter ott ül a zongoránál. Ebből áll össze az est: kedvenc dalok mellett megismerkedünk a színésznő és az igazgató szerződések idejére eső problémáival.

Időpont: 2011. október 16. (vasárnap) 19.00, október 30. (vasárnap), 19.00

nemethjudit

LAMANTIN KLUB – Kéknyúl Hammond Band (Budapest, jazz-funk)

Badics Márk - dob, Zádor Tamás - gitár, Premecz Mátyás - orgona 

Premecz Mátyás neve a hazai közönség számára két dologgal forrt össze: lendületes zenekarokkal (többek közt: he Qualitons, Barabás Lőrinc Eklektric, de ő kísérte Jackie Orszáczkyt is utolsó hazai turnéján) és egy óriási Hammond orgonával. Utóbbi hangszer lehetőségeinek határtalan kihasználására alapította a Kéknyúl zenekart, amely azonban hamar sokkal több lett egy Hammond-bemutató látványosságnál. Mátyás kompozíciói ugyanis épp annyi színt és játékosságot tartalmaznak, amelybe a zenei univerzum legkülönbözőbb sarkából érkező hallgatók is találnak kapaszkodnivalót: nem csoda, hogy koncertjeiken egyaránt találunk motoros rockereket és Tisza cipős tinédzsereket, a jazzrajongókról nem is beszélve. Bár a csapat felállása sokat változott az alakulása óta eltelt időben, ez kifejezetten hasznukra vált: a sok megfordult zenész és a bejárt utak mind hozzátettek valamit a csapat kortalan, organikus, funkos-jazzes hangzásához. A zenekar „Nahát babám" című bemutatkozó lemeze 2010 júniusában jelent meg.

A rendezvényen a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

Időpont: 2011. október 20. (csütörtök), 20.00 óra, Helyszín: Weöres Sándor Színház, Krúdy Klub

GENERAL HARMONY SINGERS – 20 éves jubileumi koncert

A General Harmony Singers 1991 óta, - éppen 20 éve működik Szombathelyen. Az énekegyüttes egy különleges, Magyarországon ritkán hallható zenei stílust képvisel, amely lényege a különböző zenetörténeti korszakok és zenei irányzatok eredetileg hangszeres zenéinek feldolgozása és előadása hangszerek nélkül, kizárólag énekhangon.

E ritkán hallható stíluson túl a hangszer-imitációk, s az eredetitől gyakran eltérő előadásmód teszi különlegessé az együttes hangzását. Repertoárjuk a reneszánsztól egészen napjaink pop-zenéjéig terjed, magába foglalva a barokk, a klasszika, a romantika hangszeres zenéit, örökzöldeket, jazz-darabokat, Beatles-slágereket és egzotikus népzenei feldolgozásokat.

Időpont: október 24., 19 óra Helyszín: Weöres Sándor Színház, nagyszínpad

majmunka

AZ ÉLET ÁLOM avagy Majmunka ebédje - mozdulatszínház

A Homo Ludens Zenés Színpad előadása Krúdy Gyula: Szindbád álma című novellájának felhasználásával.

Koreográfia: Oroszvári Kata, Ostyola Zsuzsanna, Németh Gyöngyi, Játsszák: Bíró Milán, Hanzsér Csaba, Kiss Henriett, Koczka Márta, Korponai Zsófia, Léránt Enikő, Miltényi Hajnalka, Németh Julcsi, Ostyola Zsuzsanna, Szarka Zoltán, Rendező: Németh Gyöngyi

Időpont: október 26. (szerda), 19 óra, Helyszín: Weöres Sándor Színház, Krúdy Klub

ZenésZen Napok

A három napos rendezvényen többek között kiállítás, könyvbemutató, koncertek, Myoken mester előadása, moldvai-csángó népzene és táncház, maszkos bábdráma, színházi előadások, valamint Zen-jam - buddhista zenei kavalkád várja az érdeklődőket.

Időpont: október 28-29-30., Helyszín: Weöres Sándor Színház

A fesztiválbérlet ára: 2.900 Ft

A programokra belépőjegy is váltható: 500 Ft - 1.000 Ft

Részletes program és jegyárak: www.wssz.hu

 

Forrás: Színház.hu,Vasnépe

süti beállítások módosítása