LMP: mikor fizet a Nefmi a független színházaknak?

A független színházak annak ellenére nem jutnak hozzá a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) pályázati pénzeihez, hogy a támogatási döntések már rég megszülettek, és az összeg a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnál (Nefmi) rendelkezésre áll - közölte az ellenzéki LMP kedden, azt tudakolva, a tárca mikor szándékozik végre fizetni a nyertes pályázóknak.

A közlemény felidézi Karácsony Gergely írásbeli kérdését, amelyben az LMP-s politikus arra hívja fel Réthelyi Miklós nemzeti erőforrásért felelős miniszter figyelmét, hogy a július 6-án meghozott támogatási döntésekről nem a törvényes határidőn - tizenöt napon belül - értesítették a nyertes színházakat, hanem jóval később, csak augusztus 11-én. A döntéstől számított negyvenöt napon belül pedig meg kellett volna kötni a színházakkal a támogatási szerződéseket; ennek ugyan legkésőbb szeptember 5-ig be kellett volna következnie, mégsem történt azóta semmi.      

A Kulturális és sajtóbizottság LMP-s alelnöke emlékezteti a nemzeti erőforrás minisztert, hogy az államnak alkotmányos feladata a művelődéshez való jog biztosítása, és segíteni köteles az államilag besoroltszínházak működését - olvasható a közleményben.

hatosoklead

Kapcsolódó cikk:

"Az állam nem kezeli felnőttként a függetleneket" - Szabó Györgyöt kérdeztük

A csőd szélére juthat a független színházi szféra, ugyanis a pályázaton elnyert pénzekről a mai napig nem kötöttek szerződést. A Színház.hu úgy tudja, már válságstábot is összehívtak ez ügyben. A találkozóról és a helyzetről Szabó Györgyöt, a Trafó igazgatóját kérdeztük.

süti beállítások módosítása