Jótékonysági koncertet tartanak a pécsi operatagozatért

Jótékonysági operagálára várják az adakozni szándékozókat a Pécsi Nemzeti Színházba október 8-ra. Gulyás Dénes operaénekes, a teátrum zeneigazgatója a Pécsi Operáért Alapítvány javára szervezi a koncertet.

A műsorban fellép Rost Andrea és Gulyás Dénes, valamint Kriszta Kinga, Somogyvári Tímea Zita, Horváth Orsolya, Nánási Helga, Bognár Szabolcs, Szécsi Máté, valamint a Pannon Filharmonikusok és a Pécsi Nemzeti Színház operatagozatának kórusa Kovács János vezényletével. Mozart, Donizetti, Verdi, Puccini, Gounod, Bellini, Johann Strauss és Kodály Zoltán dallamai csendülnek fel.

operagala "A tagozat működtetésében nemcsak az önkormányzati támogatásra szeretnék támaszkodni, ezért alapítványt hoztunk létre" - mondta Gulyás Dénes az MTI-nek, hozzátéve, hogy alapítók között van Rost Andrea operaénekesnő, Marton László, a Vígszínház volt igazgatója, főrendező, Rátgéber László nemzetközi rangú mesteredző és Komlósi László Imre, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) általános rektor-helyettese.
A pécsi operatagozatról szólva Gulyás Dénes rámutatott arra, hogy "az egykor volt remek társulat, mára néhány elhivatott énekművésszel és nagyszerű, elszánt kórustagokkal próbálja meg a lehetetlent, és kísérli meg fenntartani, életben tartani az operát". A Pécsi Operáért Alapítvány segíteni fog ebben az állhatatos munkában - hangsúlyozta.

pecsi2Gulyás Dénes elképzelései szerint a segítségen túl az alapítvány fejleszteni hivatott a társulatot olyan fiatal művészekkel, akik a PTE Művészeti Karának opera tanszakáról kerülnek ki, valamint beavató előadásokat, iskolai ismeretterjesztő produkciókat is szervez. De - mint megjegyezte - ez csak akkor sikerülhet, ha a szándék találkozik az alapítványhoz csatlakozók segítőkészségével.
Az alapítvány kurátora Hoppál Péter, a pécsi közgyűlés kulturális bizottságának elnöke, valamint a PTE tanárai: Neumayer Károly, Meláth Andrea és Kecskés László Andor.

 pecsi
Gulyás Dénes úgy tudja, hogy a vidéki színházak közül a legkevésbé látogatott színház a pécsi. Ezen további nyílt napokkal  is változtatna, amelyeken a közönség betekinthet a próbafolyamatokba, megismerheti, hogyan működik a színház, mi a süllyesztő vagy a forgószínpad. 
Az évadban a Pécsi Nemzeti Színházban egy operabemutatót tartanak: Verdi Falstaffja 2012 februárjában kerül színre.

 

Kapcsolódó anyagok:

Gulyás Dénes operaénekes, Fideszes képviselő azt tervezi, hogy megújítja az egykor jó hírű operatársulatot a Pécsi Nemzeti Színházban, amiről úgy tudja a legkevésbé támogatott vidéki színház. Szigorúságot ...»

süti beállítások módosítása