Kicsi, vékony, de pengeéles Johanna

George Bernard Shaw Szent Johanna című darabját mutatja be pénteken este a Nemzeti Színház Alföldi Róbert rendezésében. Az előadás címszerepében Bánfalvi Esztert láthatja a közönség. Cikkünkben megszólal Nádasdy Ádám a darab fordítója és régebbi korok Johannáit is megnézhetik.

johanna5

Áltörténelmi dráma sok fonáksággal

A Magyarországon ritkán, de mindig nagy sikerrel játszott színműből a Nemzeti Színház számára Nádasdy Ádám készített új fordítást. Ennek kapcsán elmondta, a darabot maga Shaw modern szöveggel írta meg, miközben történelmi drámáról van szó. Valójában "áltörténelmi dráma", mert ugyan nagyjából követi a történelmi eseményeket, de az egész érzület, kezelésmód egyértelműen 20. századi - mutatott rá. Az 1923-ban született műből eddig két fordítás készült: Hevesi Sándoré 1925-ben és Ottlik Gézáé 1955-ben. "Mindkettő szép, de ők nem vették figyelembe - talán a megrendeléshez alkalmazkodva - a modern szövegszerkezetet és sokkal inkább történelmi drámaként kezelték a művet" - fogalmazott Nádasdy Ádám, példaként említve, hogy például az indokoltnál sokkal több szereplő tegeződik egymással, ami nagyon régies dolog. Ma már nem beszélnek úgy idegenekkel az emberek, hogy "uram királyom, neked ajánlom" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy az új fordítás bizonyos értelemben 20. vagy még inkább 21. "századiasítja" a szöveget.

johanna1Znamenák István John de Stogumber, Bánfalvi Eszter Johanna, László Zsolt Jean Lemaitre és Fodor Tamás Peter Cuchon szerepében

Nádasdy Ádám felidézte, hogy a fordításra Alföldi Róbert kérte fel, mert úgy gondolta, a darabot új szöveggel érdemes színpadra állítani. "Azt hiszem jól látta, mert nagyon sok gúny, vicc, fonákság van benne, ami egy modernebb szövegben jobban kijön" - vélekedett a műfordító, aki szerinte Shaw és Alföldi is azt kívánta, hogy a közönség néha nevessen, akármilyen keserűen is, ahogy tragikus helyzetekben is sokszor tesszük, ha valami furcsa dolog történik.

johanna2Kimmel Tamás Jean Dunois és Bánfalvi Eszter Johanna szerepében

Bánfalvi Eszter az előadásról 

"Robi sokszor mondja instrukcióban, hogy ne tegyek véleményt a gondolat mögé, pedig adná a szöveg, adná az, aki én vagyok. De Johanna nem véleményez. Hanem ez az ő meggyőződése, hite. Az nagyon szimpatikus, hogy nem képzeli magát szentnek, nem sipákol. Robi mondja is mindig, hogy ne próbáljak szentet. Ez egy fiatal falusi parasztlány. Nagy sziklákkal birkózik, de ez neki természetes, mert ezt kívánja az ügy. De ő is csak egy ember: megijed, kétségbeesik, összeroppan. Nagy tanulság, hogy hogyan lehet bátornak lenni, önazonosnak maradni, vállalni, hogy mit gondolsz, és emellett kitartani, nem fordulni a szelekkel. Ennek következményei vannak, amikkel el kell számolni. Bírja-e, akarja-e tartani magát az ember? Ezek a dolgok elég erősen foglalkoztatnak".

Kicsi, vékony, de pengeéles
Nádasdy Ádám az olvasó és a visszaolvasó próbán vett részt, majd csütörtökön látta először a főpróbán az előadást, amellyel - mint mondta - nagyon elégedett. Mindenkinek ajánlja a produkciót, amelyben a színészek remekül játszanak. "A főszereplő Bánfalvi Eszter kicsi, vékony, de pengeéles nő" - fogalmazott.

johanna4Znamenák István John de Stogumber, Földi Ádám Károly, Szabó Kimmel Tamás Jean Dunois, Bánfalvi Eszter Johanna, Bodrogi Gyula a reimsi érsek és Kulka János Richard de Beauchamp szerepében játszik 

Mi történik egy emberrel, akit meglátogat az Isten és feladatot, célt kínál a számára?
A darab ismertetője szerint a naiv hit és a rafinált cinizmus egymást feltételező küzdelmét G. B. Shaw lenyűgöző éleslátással és máig ható humorral ábrázolja. "Mi történik egy emberrel, akit meglátogat az Isten és feladatot, célt kínál a számára? Hogyan képes megfelelni az isteni akaratnak; főként akkor, ha gyönge fiatal nő az illető? Mi történik vele, ha olyan férfiakat kell meggyőznie, akik maguk már alig hisznek, életüket csupán saját élvezetük, a politika és a hatalom véget nem érő játszmái foglalkoztatják?" - teszi fel a kérdést a darab.
A történet szerint a naiv, szinte tanulatlan lánynak olyan roppant terheket kell vinnie, amely meghaladhatná az erejét, de hite és meggyőződése minden akadály leküzdésére képessé teszi. Johanna kardot ragad, sereget szervez, férfiként küzd, hogy megmentse a dauphint, Károlyt, a leendő királyt. Végül mindazok a férfiak, akik a hit bástyájaként maguk előtt tolták Johannát, máglyára segítik őt, hogy aztán legendaként emeljék az égig.

johanna3Váncsa Gábor Robert de Baudricourt intézője és Nagy Zsolt Robert de Baudricourt szerepében

Alföldi a díszlettervező is
A Johannát alakító Bánfalvi Eszter mellett a darabban többek között Földi Ádám, Nagy Zsolt, Bodrogi Gyula, Marton Róbert, Szatory Dávid, Szarvas József, Szabó Kimmel Tamás, Kulka János, Znamenák István, László Zsolt, Váncsa Gábor egyetemi hallgató és vendégként Fodor Tamás is játszik.
Az előadásban közreműködnek a színház barátai és rajongói is: a Nemzeti honlapján korábban felhívást tettek közzé, amelyben a készülő előadás második felvonásának egyik jelenetéhez kerestek önkéntes férfi segítőket, statisztákat, akik előadásról előadásra részt vesznek a munkában.
Alföldi Róbert tervezte az előadás díszletét, amelyben a csíkmensági plébániatemplom főoltárához tartozó Szűz Mária-oltárt ábrázoló fotó is látható. A jelmezeket Nagy Fruzsina készítette, a mozgás Gergye Krisztián táncos-koreográfus munkája.
A Szent Johannát a bemutatót követően szombaton és vasárnap is játsszák, valamint októberben 15-én és 31-én is műsorra tűzi a Nemzeti Színház.

 

RÉGI JOHANNÁK:

 ruttkai_palos_magyarn

Ruttkai Éva és Pálos György, a Magyar Néphadsereg Színházában, 1955ben

johanna_pappteri_szeged_5

Kovács János; Papp Teri, Szegedi Nemzeti Színház, 1956 (fotó: Keleti Éva)

 lorandhanna_sztankay_miskolc

Lóránd Hanna és Sztankay István, Miskolci Nemzeti Színház, 1963

johanna_psota_67madach

Psota Irén, a Madách Színházban, 1967

johanna_kutvolgyi_75vig

Kútvölgyi Erzsébet, Vígszínház, 1975

Forrás: Színház.hu, Fidelio, OSZMI

süti beállítások módosítása