Több ezren buliztak a Pesti Broadway Fesztiválon

Idén a magyar operett és a kortárs magyar musicalek jegyében telt a Pesti Broadway Fesztivál, amelyen különleges zenei csemegékben és meglepetésekben ezúttal sem volt hiány. A több ezer néző ízelítőt hallhatott az évad bemutatóiból, a péntek és a szombat estét pedig fergeteges slágerparti zárta.

Bár színházi évadunk a Miss Saigon budapesti bemutatójával elindult, a szokásokhoz híven megrendeztük évadnyitó Pesti Broadway Fesztiválunkat. 2011. szeptember 23-24-én két napra tehát ismét benépesült a Nagymező utca, ahol legnagyobb sztárjaink adták elő változatos produkcióikat szólóban, duettben - kollégájukkal vagy éppen egy rajongóval.

broadway2Oszvald Marika és Peller Károly

Már az első napon, pénteken a színház valamennyi sztárja színpadra lépett Sztárszerzők maratonja című blokkunkban, amelyben több mint száz év magyar muzsikája volt hallható - a Budapesti Operettszínház "házi szerzőitől". Ábrahám Pál, Fényes Szabolcs, Huszka Jenő, Jávori Ferenc, Kálmán Imre, Kocsák Tibor, Lehár Ferenc, Lévay Szilveszter, Szakcsi Lakatos Béla, Szirmai Albert, Szörényi Levente, Zerkovitz Béla operettjeiből és musicaljeiből csendültek fel részletek olyan "szereposztásban", amilyenben még sosem hallhattuk. Az Oly forró ajkamról a csók című melódiát ezúttal három remek primadonna (Bordás Barbara, Geszthy Veronika, Lukács Anita) énekelte el, a Mária főhadnagyból a Ladilomot Oszvald Marika, Peller Károly és Szabó Dávid adta elő fergeteges tánc kíséretében. A Bál a Savoyban két tüzes dívája, Vörös Edit és Szendy Szilvi duettben énekelték el a Tangolitát, majd őket követte egy szintén Ábrahám-dal, a Kenguru, sajátos átiratban: Kerényi Miklós Máté és Szabó Dávid előadásában. A jó hangulatról az igazi hungarikumnak számító operett-slágerek gondoskodtak: a Hacacáré, a Cintányéros cudar világ, a Ringó vállú csengeri violám, a Gyere te nímand. Az operettes csapat Vágó Zsuzsival és Bálint Ádámmal kiegészülve lépett színpadra. A Sztárszerzők évét és a 2011-es Pesti Broadway Fesztivált, a Budapesti Operettszínház sztárjainak részvételével Csomós Miklós főpolgármester-helyettes, Óvári Gyula, Terézváros alpolgármestere és Kerényi Miklós Gábor - KERO®, a Budapesti Operettszínház főigazgatója nyitotta meg.

Broadway1Kerényi  Miklós Máté

Az ünnepi beszédek után a világhíres operett-komponisták mai utódaitól, legnagyobb musicalszerzőink darabjaiból hallhattak részleteket a megjelentek. Feke Pál, Sasvári Sándor, Dolhai Attila, Vágó Bernadett és Kádár Szabolcs a nemsokára bemutatásra kerülő Veled, Uram!-ból, illetve az István, a királyból adták elő Szörényi Levente legismertebb slágereit. Feke Pál és Dolhai Attila István-Koppány-duettjét a közönség hosszú vastapssal jutalmazta. Mielőtt megszólaltak musical-repertoárunk legismertebb dalai, Birinyi József, a Hungarikum Szövetség elnöke lépett színpadra, hogy a készülő törvényről mondjon pár szót. Őt követte a színpadon Siménfalvy Ágota és Dézsy Szabó Gábor Jávori Ferenc Tangójával a Menyasszonytáncból - ezúttal tehát különleges párosításban, a darabban Rózsit és Bárány urat alakító színészektől, illetve Gina szólója, a Nincsenek csodák az Abigélből, a Vágó-lányok tolmácsolásában, duett formájában. Végül pedig megszólaltak a Piros karaván, a Szentivánéji álom, a Marie Antoinette és az Elisabeth legszebb melódiái, a blokkot Feke Pál Haláltánca zárta.

broadway5Dolhai Attila és Feke Pál

Péntek Esti Láz címmel Slágerparádé vette kezdetét az esti órákban, ahol minden művészü olyan dalokat adott elő, amelyeket tőlük még nem hallhattunk. A műsorban helyet kaptak filmzenék és retro-slágerek, valamint napjaink legnagyobb zenéi egyaránt. Bordás Barbara a Let's get louddal, Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán a Dirty dancing betétdalával, Vágó Bernadett és Dolhai Attila a Száguldás, Porsche, Szerelemmel, Vörös Edit a Szerelem miért múlsz?-szal, Moravszki Enikő és Kádár Szabolcs pedig a Valami Amerikával varázsolt bulihangulatot a színpadra és a nézőtérre. Az első napot Csonka András zárta Állj meg kislány című slágerével.

broadway8Szabó P. Szilveszter

A második nap nyitóműsorával elsősorban a gyerekeknek próbáltak kedvezni a művészek, zenés varázslatunkból, a Musicalmesékből hangzottak el részletek Janza Kata, Kékkovács Mara, Vágó Bernadett és Szabó Dávid közreműködésével. Idősebbek és fiatalok egyaránt találtak maguknak kedves dalokat, hiszen a Vuk és a Mézga család mellett a Madagaszkár és az Oroszlánkirály betétdalai is elhangzottak. Ezt követően hosszabb időre a fiatal tehetségeké volt a színpad, előbb a Pesti Broadway Stúdió frissen végzett és jelenlegi növendékei énekeltek a Mozart!-ból, az Elisabethből, az Isten pénzéből, a Hairből, és a Kabaréból. Őket követték a Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical Énekverseny díjazottjai. Baranyai Annamária, Fejes Szandra, Kerényi Miklós Máté, a nemsokára Tybaltként bemutatkozó Sándor Péter, valamint Zádori Szilárd Lévay-musicalekből énekelték el döntős dalaikat, melyeket hatalmas ováció fogadott.

broadway4Füredi Nikolett és Dolhai Attila

A Budapesti Operettszínház több művészének jelent meg lemeze a közelmúltban vagy jön ki új albumával hamarosan, melyekből ízelítőt hallhattunk. Először Siménfalvy Ágota és zenekara foglalta el a színpadot, a hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes évek kultikus popslágereit, Cserháti Zsuzsa, Katona Klári, Kovács Kati, Kaszás Attila és Demjén Ferenc dalait adták elő új köntösben. Őt követte Peller Károly. A 2009-ben megjelent Ez Operett! album volt az első CD-je, amely több alkalommal is előkelő helyen szerepelt a MAHASZ toplistáján. Ennek a nagy sikereket elért lemeznek méltó folytatásaként érkezett az Ez Operett! 2 - Kettecskén kiadása. A művész a CD-n szereplő hölgyekkel lépett színpadra. A lemezbemutatók sorát Náray Erika zárta, akinek október elején jelenik meg legújabb albuma, melyen saját dalait, érzéseit, gondolatait osztja meg hallgatóival. Ezért is a lemez címe: Női dolgok. Természetesen az idei évad bemutatói sem maradhattak ki a Fesztivál műsorából, így részletek hangzottak el a már bemutatott Miss Saigon, a Veled, Uram!, a Cigányszerelem, a Marica grófnő, valamint készülő folk operett, az Ördögölő Józsiás című művekből.

broadway3Peller Károly lemezbemutatója

Ezt követte Dolhai Attila koncertje hatalmas zenei meglepetésekkel. A Gipsyland nevű cigányzenekar kísérte, akikkel a nézők legnagyobb örömére előadta többek között a Szentivánéji álomból a Puctalt és a Cigányszerelemből a Vad cigánylegény vagyokot, kissé átdolgozva.

A rendezvény zárásaként a Táncdalfesztiválon hatalmas bulit csaptak a művészek, akik vállalkozó kedvű nézőkkel adták elő a választott dalaikat. Többen Máté Péter-slágert énekeltek, de elhangzott Bery és Váczi Eszter Egyedül című dala is, valamint filmzenék. A blokkot Szinetár Dóra és a Buli után a takarítás című slágere zárta. Mialatt a négytagú zsűri (Dolhai Attila, Janza Kata, Bereczki Zoltán, Szinetár Dóra) összeszámolta a pontokat, Csonka András Ding-dongjára tombolt a közönség.

broadway7Finálé

A zsűri végül Kamocsa Tímeát tartotta a Pesti Broadway Fesztivál felfedezettjének, rajta kívül különdíjban részesült Kovács Eszter és Halmosi Berta. Az eredményhirdetést követően a műsor zárásaként a szereplők és a versenyzők közösen elénekelték a Holnap hajnaligot.

 

Forrás: Budapesti Operettszínház

süti beállítások módosítása