Botránydarab az Ódry Színpadon

Premierrel indul az Ódry Színpad őszi évada: a Színház- és Filmművészeti Egyetem ötödéves színművész osztályának vizsgamunkájaként, Dömötör András rendezésében mutatják be vasárnap Lukas Bärfuss Szüleink szexuális neurózisai című darabját.

"Nem fájt? Jól van, Dora, szerencsés vagy, nem minden lánynak ilyen az első. Féltelek. A szüleid is féltenek, nagyon felzaklatta őket, hogy így helyben hagytak. De semmi baj. Még tapasztalatlan vagy, ilyenkor mindenki begyűjt pár kék-zöld foltot. Szóval nincs semmi baj, Dora. Alapvetően." (Részlet a darabból)

 

A fiatal svájci drámaíró botránydarabja Bázelben debütált 2003-ban. Azóta számos országban sikerrel játszották, tizenkét nyelvre fordították le, a magyar változat Perczel Enikő munkája. "A társadalmi üzenet, amelyet a szöveg hordoz, azok a kérdések, amelyeket a szerző meg akar piszkálni, fontosak ma Magyarországon" - fogalmazott Dömötör András, hozzátéve, hogy legalább ilyen fontos volt számára, hogy a darab szerepei jól kioszthatóak az osztályban. "A vizsgaelőadásoknál az egyik legfontosabb szempont, hogy az adott színészekre keressen darabot, szerepeket az ember, valamint, hogy olyan anyaggal dolgozzunk, amely újdonságot jelent számukra" - hangsúlyozta.

domotorDömötör András

A darab egy értelmileg sérült lány történetét dolgozza fel. Rengeteg a tabu, a tisztázatlanság a körül, ahogy a környezet egy ilyen embert kezel - mutatott rá Dömötör András, hozzátéve: az, hogy a problémával nem nézünk szembe, gyakran bajt okoz. Mint mondta, a társadalmi beilleszkedés a darab főszereplőjénél összefügg a szexualitással, ami szintén társadalmi tabu. Az előadás természetesen nem pornográf, hanem megmutatja a két végletet: a teljes szabadosságot és a teljes tiltást. "Mindkettő rossz irányokba viszi a történetet" - jegyezte meg.
Kiemelte: a darabban az a csodálatos, hogy nem ítélkezik, szemléletmódja tárgyilagos, senkiről nem állítja, hogy rossz vagy jó, hanem azt mutatja meg, hogy mindenki ellentmondásosan működik. Plasztikusan mutatja meg azokat a pontokat, ahol az emberi gondolkodás torzul.
A gyors sodrású, nagyon sok apró jelenetből álló történettel a szerző nagyon pontos látleletet ad, kendőzetlenül, de nem ítélkezve, a világot rendkívül sok együttérzéssel, szeretettel szemlélve - hangsúlyozta a rendező, hozzátéve, hogy jó szerepek és humor jellemzi a darabot.
Dömötör András elárulta, hogy a végzős színészek közül sokan kaptak olyan feladatot, amilyet korábban nem, és bár színészileg elég nehéz darabról van szó, sikerült ezeket magas színvonalon megoldaniuk.

szfe Kovács Patríciát is láthatják a nézők az előadásban, aki korábban osztálytársa volt Dömötör Andrásnak, tehát hasonló helyzetben, végzős diákként dolgoztak együtt. "Jó ez a találkozás, hogy már nagyobb élettapasztalattal visszajöhetett egy szülő-szerepre az egyetemre" - mondta a rendező.
A darab története szerint Dora, a fiatal lány évekig egyfajta lelki kábulatban élt nyugtatók hatása alatt, amiket az orvos és a szülei adtak be neki. Ezt azért tették, hogy őt és környezetét megóvják lelki devianciájától, amely elsősorban heves és kontrollálhatatlan érzelmi kitörésekben nyilvánul meg, és lehetővé tegyék számára a "normális" életet; még állást is tud vállalni, kisegít egy zöldséges boltban, ahová egy jóindulatú főnök vette fel.
Anyja azonban szeretné megismerni lánya igazi személyiségét, ezért kívánságára egy nap megvonják tőle a gyógyszereket. Dora felébred mesterségesen előidézett engedelmességéből: hatalmas életéhsége támad, kimutatja saját akaratát és elkezdi fölfedezni szexualitását. Mindezt olyan mértékben, ami messze felülmúlja a felnőttek elképzeléseit arról, ahogyan Dorának illő volna kiélnie természetes vágyait.
A darabban Dora szerepét Tóth Eszter játssza, mellette Huzella Júlia, Ficza István, Rétfalvi Tamás, Simon Zoltán, Kovács Patrícia és Kovács Gergely látható az előadásban.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ ITT TALÁLHATÓ.

süti beállítások módosítása