Katona József Színház - Két bemutató a jövő hét végén

Két premierre készül a Katona József Színház a jövő hét végén: pénteken tűzik műsorra A mi osztályunk című produkciót a Kamrában, szombaton pedig A filozófus című darabot mutatják be a nagyszínpadon.

Tadeusz Slobodzianek A mi osztályunk című művét a Kamrában Máté Gábor viszi színre. A lengyel Slobodzianek egy iskolai osztály diákjainak sorsát követi: tíz lengyel és zsidó diák személyes elbeszélésének és megrendítő visszaemlékezésének tükrében mutatja be hazája részvételét a 20. század borzalmaiban 1925-től napjainkig. A felhőtlen gyermekkor küszöbén kitör a világháború, az osztályt először a bolsevik diktatúra, később a fasiszta terror, majd ismét a kommunista önkény szakítja ketté.

amiosztalyunk_nyiltproba A valóságos események részleteit felhasználó darab nemcsak a 20. századi komplikált lengyel-zsidó-német-orosz kapcsolatok elé állít tükröt, hanem egyetemes üzenetet is hordoz az emberek közötti megértés hiányáról és arról a történelmi folyamatról, amelyben az ártatlan tréfák, felelőtlen kijelentések és jelentéktelennek tűnő konfliktusok észrevétlenül egymás iránti nyíltszíni gyűlöletté alakulnak át. 
A mi osztályunk ősbemutatóját a londoni Royal National Theatre-ben tartották 2009-ben, azóta Varsóban, Barcelonában és Torontóban is műsorra tűzték. Az előadásban Haumann Péter, Bán János, Pelsőczy Réka, Bodnár Erika, Szacsvay László, Ujlaki Dénes, Rajkai Zoltán és Takátsy Péter játszik. A díszletet Cziegler Balázs, a jelmezeket Füzér Anni álmodta meg.

filozofus A nagyszínpadon Gothár Péter rendezésében mutatják be Bessenyei György A filozófus című darabját. Bessenyei György legsikeresebb műve 1777-ben jelent meg Pesten, szerelmi bonyodalmaiban francia mintákat követ, de a magyar művelődési állapotokat bírálja. 
Az ősbemutató 1972. június 4-én sikert aratott, Pontyi szerepét Kelemen László, a magyar nyelvű színjátszás megteremtője játszotta. A vígjátékot az 1790-es években többször is eljátszották a budai és pesti magyar színészek. Pontyi szerepét 2011-ben, éppen kétszáz évvel a szerző halála után Kocsis Gergely  játssza, szerelmének tárgyát pedig Tenki Réka személyesíti meg. A további szerepekben Fullajtár Andrea, Pálmai Anna, Ötvös András, Mészáros Béla és Dankó István látható.

süti beállítások módosítása