Ezen a szinten - Politikai kabaré újra a Spinozában

Most vagy virágzik a demokrácia, ezért nincsenek jó közéleti viccek, vagy a humor nem tud lépést tartani a kétharmados tempóval. Mindenesetre a Spinoza Házban nemrég Vékes Csaba rendezésében újra ltható egy valóban szórakoztató politikai kabaré.

Pici kamara-előadás ez, amely mögött jóformán több a szerző, mint a szereplő: a darabot egy fiatal csapat, a Blue Duck Arts jegyzi, amelynek tagjai közt van grafikus, színész, bölcsész és közlekedésmérnök is. A műhelymunkában dolgozó társaság eddig főként kisfilmeket és társadalmi célú reklámokat készített, például az előző évek Bringázz a munkába! kampányának részeként. 

ezen1

KRITIKUS SZEMMEL

Magyar Narancs a produkcióról: A téma örökzöld: mutyizás, korrupció, nyalás-taposás. Egy iskolai baleset magasabb szintekre gyűrűzik: valami Pistike alatt leszakad a tornaszertártenderen nyert vadiúj kötél, aztán borul kishal, nagyhal, képviselők, a tévéelnök, a miniszterelnök, hogy a sor végén ott subidubizzon Obama, a pápa és az ufók is. A hangulat megalapozásaként a közönség egy tagja borítékot kap, hogy hangosan nevessen, egy másik megkent "néző" pedig rendszeresen bekiabál, hogy ő még ilyen jó színházat sosem látott - ennek ellenére kissé lassan melegszik be az előadás. Aztán viszont annál jobban felpörög, sorjáznak a jó poénok, mint ahogy az is hozzátartozik a műfajhoz, hogy néha a színészek (Harmath Imre, aki Valcz Péterrel közösen a dalokat is szerezte; Jáger Szabolcs, Mészáros András, Rusznák Adrienn, Szirmai Melinda és Varga Balázs) is kis híján elröhögik magukat. Jó hírünk tehát, hogy van élet a politikai szatíra műfajának két szélső pontja: Sas Józsi és a Krétakör után. És mert a társadalom lassú állat, a darab időszerű lesz ősztől is, amikor majd újra műsorra kerül.

ezen3

EZEN A SZINTEN

Politikai fekete kabaré

Az Ezen a szinten c. dráma a Blue Duck Arts forgatókönyvíró műhely
első színpadi műve.
Egy szatíra a korrupcióról.
Figyelemmel kísérhetjük benne, ahogy egy általános iskolából kiinduló
botrány egészen a legmagasabb szintig gyűrűzik és láthatjuk, hogy
minden embernek egyetlen igazi célja van csupán, hogy saját magának
jobb legyen, és feljebb jusson... más minden mehet ebek
harmincadjára...

ezen2

Szereplők:
Harmath Imre
Jáger Szabolcs
Mészáros András
Rusznák Adrienn
Szirmai Melinda
Varga Balázs

animáció: Odegnál Róbert 
jelmez: Pirityi Emese 
zene: Harmath Imre 
dalszöveg: Valcz Péter 
rendező: Vékes Csaba

IDŐPONT: 2011-10-09 19:00

A Spinoza Ház programjáról itt talál bővebb információt.

Forrás: Színház.hu, Magyar Narancs

süti beállítások módosítása