Felrúgják a rendet Zalaegerszegen - Vízkereszt bemutató

Shakespeare-komédia premierjével indul a kőszínházi évad Zalaegerszegen: a klasszikus vígjátékot Vízkereszt, vagy bánom is én címmel pénteken mutatja be a Hevesi Sándor Színház társulata.

VIOLA: Asszonyom, engedje látnom az arcát.

OLIVIA: Arra is van megbízása a gazdájától, hogy az arcommal tárgyaljon? Most eltért a szerepétől. De tessék, elhúzzuk a függönyt és megtekintheti a festményt. Látja, uram: ez egy ifjúkori arcképem. Ugye, szép munka?

VIOLA: Mesteri, ha ez tényleg Isten munkája.

Kibogozhatatlan szálak

A Vízkereszt Shakespeare egyik legnépszerűbb, nálunk is igen gyakran játszott vígjátéka - látszólag egyszerű mű. Lényege a felszabadult, vidám bolondozás, a sokszoros félreértések és csalódások, álruhák és átöltözések kacagtató kavalkádja. Szélsebesen peregnek az események, már alig lehet kibogozni a szálakat, lányból fiú, úrból szolga, szolgából úr lesz egy pillanatra, szerelmesek kergetik egymást, míg végül mindenki elnyeri méltó jutalmát, ami persze még véletlenül sem az, amire vágyott. Bár a Vízkereszt zárójelenete igazi vígjátéki befejezés, Malvolio utolsó szavai bevégzetlenségre utalnak: „Még bosszút állok az egész bagázson!”

csiszar

Látszólagos komédia - Csiszár Imre a darabról

A zalaegerszegi előadást Nádasdy Ádám fordítása alapján állította színpadra Csiszár Imre. Mint a rendező megjegyezte, a vízkereszt "a rumli, a törvények megszegésének az ideje", ekkor ér véget a böjt, és kezdődhet a tánc, a zene, a mulatság. A darab is arról szól, hogy néha fel lehet, sőt, fel is kell rúgni a rendet. A színpadon is gyorsan peregnek az események: szerelmesek kergetik egymást, a leányból villámgyors átöltözéssel fiú lesz, egy másik átöltözéssel a szolga válik úrrá, míg végül mindenki elnyeri méltó jutalmát.
A Vízkereszt azonban csak látszólag "önfeledt komédia" - hangsúlyozza Csiszár Imre, kiemelve, hogy Shakespeare vígjátékaiban ugyanazok a szereplők és szituációk fordulnak elő, mint a tragédiáiban. A shakespeare-i tragédiában is ott van "egy csipetnyi" komédia, de minden komédiában ott vannak a legtragikusabb események is, a Vízkeresztben például Malvolio tragédiája.
A "komédia a kétségbeesés kifejezése", az élet legfontosabb dolgait komédiában, vagyis nevettetve is el kell tudni mondani - idézte Dürrenmatt szavait a rendező, aki szerint a Nádasdy-fordítás még közelebb hozza a nézőt a történethez, a színészi játék pedig az emberi momentumokat emeli ki.

vizkereszt

Hogy talál célba a rendezés?
Csiszár Imre számos komédiát és tragédiát rendezett, és mint fogalmazott, mindkettőnek megvan a maga szépsége. A különbség a rendező szerint talán csak annyi, hogy a "komédiának mindig direktebb a visszajelzése". A néző nevet, ha valamit viccesnek, humorosnak talál, és a visszajelzés rögtön megmutatja, "hogy célba talált-e a rendezés". A tragédiánál csak a darab végén, a tapsnál érzékelhető a közönség reagálása, de ennél sokkal fontosabb - és ez a legnagyobb siker a rendező számára - ha a néző később elgondolkodik azon, hogy mi látott a színpadon, és azon is, hogy mi miért történt - fejtette ki Csiszár Imre.

A Vízkeresztben többek között Urházy Gábor Lászlót, Zsíros Viktort, Spisák Istvánt, Pap Lujzát, Barsi Mártont, Bellus Attilát, György Jánost Kovács Olgát, Misurák Tündét, Farkas Ignácot, Balogh Tamást és Besenczi Árpádot láthatja Zalaegerszegen a közönség.

VÍZKERESZT

Orsino herceg, Illíria uralkodója - Urházy Gábor László

Valentin, úr a herceg kíséretében - Zsíros Viktor

Curio, úr a herceg kíséretében - Spisák István

Viola, fiatal nemeslány (átöltözve: Cesario) - Pap Lujza

Sebastian, Viola megmentője - Barsi Márton

Antonio, tengerésztiszt, Sebastian oltalmazója - Bellus Attila

Kapitány, Viola megmentője - György János Aase-díjas

Olivia, fiatal grófnő - Kovács Olga

Mária, nemes hajadon, Olivia társalkodónője - Misurák Tündé

Vitéz Böföghy Tóbi, Olivia rokona -  Besenczi Árpád Jászai-díjas

Vitéz Fonnyadi Ábris, Böföghy barátja - Szakály Aurél

Malvolio, nemesember, háznagy Oliviánál - Farkas Ignác Jászai-díjas

Feste, tréfamester Oliviánál - Balogh Tamás

Fábián, Olivia háznépének tagja - Bálint Péter

Pap - Katona Kornél

Első rendőr - Spisák István

Második rendőr - Zsíros Viktor

Díszlet: Csiszár Imre

Jelmez: Szakács Györgyi

Zene: Máriás Zsolt

Koreográfus: Stefán Gábor

Világítás: Gibárti Tibor

Rendező: Csiszár Imre Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló művész

süti beállítások módosítása