Striptease-zel ünnepel a 20 éves Komédium

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli a Komédium Színház, a Taub János rendezte Striptease 333. előadásával és koccintással. "Az évforduló most nem felhőtlen" - írja Szendrő Ágnes igazgató és Pozsgai Zsolt művészeti vezető levelükben, mellyel a nézőkhöz fordulnak.  "Kicsi színház vagyunk, ezért még jobban megérezzük az elvonások hatását"  - nyilatkozta a Színház.hunak Mester Éva, a Komédium művészeti titkára.

"Úgy cseng a szó, mintha egy titkos hely lenne. Valamiféle laboratórium. Nem színház, nem színpad, nem színkör, nem játékszín – olyan hely, ahol az aprólékos részletek megismerése és feltárása miatt gyűlnek össze különös emberek. Mutogatók, vagy nézgelődők, átadók, vagy befogadók, színészek vagy közönség. Az emberi lélek egyik laboratóriuma. A színész és író lelke egészen közelről, szinte mikroszkopikus képben. Közeli gesztusok, tekintetek, mozgások analízise. Közeli szó, emberi hang." (Pozsgai Zsolt a Komédiumról)

 

KOMÉDIUM-levél a nézőkhöz

Húsz évvel ezelőtt beteljesült egy álom. Olyan színház nyitotta meg kapuit a belvárosban, amely már nem kizárólag az állam intézménye volt. Budapesten először a magántőke bevonásával, példátlanul korszerű működési módon kezdte el munkáját a Komédium. És mivel akkoriban még a támogatás és az érték jó viszonyban voltak, olyan előadások születhettek, melyek éveken-évtizedeken át bizonyíthatták helyüket a fővárosi színházi palettán. Nem tudni, hány színház dicsekedhet azzal, hogy a jubileumi előadása ugyanaz, mint amivel húsz évvel ezelőtt nyitott. Ez jelzi részben azt, hogy a közönség kitartott mellettünk – de tudósít arról is, hogy az új generációk is megtalálták a legendás előadásokat. A Komédium tehát nem öregedett. És emberi mértékkel mérve húsz év nem nagy idő, inkább korszakokat fog át. A megszületéstől a felnőtté válásig, a felnőtté válástól a legaktívabb korba érésig, az aktív kortól a bölcsült korszakig – és jó esetben az utolsó húsz év már a megnyugvásé. Mi szentül hittük, hogy a második húsz évet kezdhetjük el, az aktív korszakba való elérkezést. Legjelesebb színészeink, és zseniális rendezők dolgoztak ezen a csöpp színpadon, vagy a kávéház hangulatos terében. Vannak, akik már nincsenek közöttünk, rájuk emlékezzünk meg egy perces megállással.

komedium

Aztán menjünk tovább, emlékezzünk a sikerekre, vagy a tétova kísérletekre, amelyek mindegyike egyfajta célt szolgált: hogy a közönség értékkel és élménnyel találkozzon. Így volt az a drámai előadások, a vígjátékok, az abszurd darabok, vagy a zenés kirándulások esetében is.

Sokszínű, élvezetes, problémákkal és megoldásokkal teli húsz év volt ez. 2011-re elérkeztünk oda, hogy már szerte Európában divat lett a kisméretű színház, ahol a közönség mintegy szertartásos közelségben éli át a színház varázsát.

Beértünk tehát a modern elvárásokhoz – és könnyen lehet, hogy ezzel vége is a húsz éves dicsőségnek. Mindent megteszünk ma is, hogy a Komédium fejlődhessen, továbbra is otthona legyen azoknak a művészeknek, akik megszerették ezt a helyet, és akik szívesen jönnek vissza. De szívesen adunk teret új kezdeményezéseknek is – és örömmel halljuk hétvégenként a gyermekek zsivaját és kacagását.

Ez a húsz éves évforduló most nem felhőtlen. Kétséges a színház további sorsa. De ha most összejövünk ünnepelni és emlékezni, nem kizárt, hogy az a kohéziós erő, ami az alkotók, résztvevők, műszak között megvalósul – segíteni fogja tovább lendíteni a szekeret. Thália, Thespis szekerét.

Ezért van szükség rá, hogy el gyertek ünnepelni, hiszen az elmúlt évek fényében, emlékezetében van mit felmutatni, van mire büszkének lenni.

 Szendrő Ágnes igazgató és Pozsgai Zsolt Tóth Sándor művészeti vezető

striptease_1

Várunk tehát Benneteket október 14-én este 7 órakor díszelőadással, egy koccintással és nagy-nagy szeretettel.

Slawomír Mrozek: Striptease

333. előadás

Két férfi egy-egy ajtón át bekerül valahova. Sorsukat innentől nem maguk irányítják. Miként élik meg azt az időt, amíg...?!

striptease2

Eperjes Károly, Gáspár Sándor, Janovics Sándor

Az előadást rendezte: Taub János

Fordította: Kerényi Grácia

Látvány: Bakó Ilona

A rendező munkatársa: Bodori Anna, Szabó György

Asszisztencia: Mester Éva

Kérjük részvételi szándékodat - a színház korlátozott befogadóképessége miatt - legkésőbb 2011. október 12-ig jelezd a 06-1-332-5997/116 melléken, a jegypénztárban. 

Az előadás helyszíne: KOMÉDIUM SZÍNHÁZ

Budapest, V. Tüköry u. 5.

süti beállítások módosítása