Diákszínjátszók országos seregszemléje Szolnokon

 Az ország diákszínjátszó együttesei találkoznak egymással és mutatják be produkcióikat a hétvégén két napon keresztül a 18. alkalommal megrendezett Globe Fesztiválon, amelynek a szolnoki Aba-Novák Kulturális Központ ad otthont.

Egy fiatal, aki rajong a színjátszásért, sok minden hasznosat kaphat tőle, hiszen segíti az értékválasztásban, értelmi és érzelmi gazdaságot ad számára, és javára van a kapcsolatteremtésben is - mondta a rendezvény szombati megnyitóján Kállai Mária, a vendéglátó város alpolgármestere.
Mint mondta, diákvárosként Szolnoknak fontos, hogy a fiatalok iskolai éveik alatt minél jobban megismerjék a színház világát, és ezt a törekvést segíti a Globe Fesztivál mellett a Megavers, valamint az Ádámok és Évák ünnepe elnevezésű program is. Kitért arra, hogy a diákszínjátszás életben tartásában felbecsülhetetlen szerepe van a középiskolák pedagógusainak. 

globe Molnár Lajos Milán, a kulturális központ igazgatója azokról az emberekről emlékezett meg, akiknek köszönhető, hogy az ötletből valóság lett, és immár "nagykorúvá" és országos hírűvé vált a szolnoki színjátszó-seregszemle.
Nagy András László, az Országos Színjátékos Szövetség képviselőjeként arról beszélt, hogy a diákszínjátszásnak nem feltétlenül kell másolnia a klasszikus színházi modelleket, nyugodtan lehet öntörvényű, és úgy próbálja befogadni a nagyvilágot.                     
Az Aba-Novák Kulturális Központ és az Országos Diákszínjátszó Egyesület közös szervezésű fesztiváljára az idén több mint 200 diák és drámatanár érkezett budapesti, gyöngyösi, győri, kecskeméti, miskolci, szentesi és szolnoki oktatási intézményekből. A társulatok produkciói között klasszikus, így Carlo Goldoni, Federico García Lorca és Szép Ernő műveit feldolgozó, valamint formabontó, különleges hangulatú előadások egyaránt láthatók. 
A vasárnapig tartó ingyenes rendezvény szerves részét képezi a szakmai tréning, illetve a látottak-hallottak szakmai értékelése.

süti beállítások módosítása