A zeneszerzők és az MSZP is levelet írtak Tarlósnak

A Magyar Zeneszerzők Egyesülete Tarlós Istvánnak írt levelében a művészvilág legalább "két-harmados" többségének véleményére hívja fel a főpolgármester figyelmét. Az MSZP szerint pedig "azon túl, hogy meggondolatlan és gyalázatos, amit tett, a főpolgármester úr, a legtragikusabb az, hogy láthatóan fogalma sincs döntésének tényleges következményéről".

Magyar Zeneszerzők Egyesületének levele:

Tisztelt Főpolgármester úr!

 

Tudjuk, ezekben a napokban a színházi szakma széles körei hallatják a hangukat az Új Színház igazgatói pályázatának ügyében. A Magyar Zeneszerzők Egyesülete nem pusztán mint a társművészet képviselője, hanem mint Márta Istvánt eredeti hivatása folytán tagjai között tudó és megbecsülő szervezet érzi magát hivatottnak e levél írására.

 

Sokakkal egyetemben, értetlenül állunk az előtt, hogy a Főpolgármester úr által felkért bíráló bizottság szakmai tagjainak egyöntet, Márta Istvánt támogató véleménye ellenére nyilvánvaló politikai okból a másik pályázót készül a színház igazgatójának kinevezni. Kérjük önt, akit a III. kerületi polgármesterségének idejéből a kultúra támogatójaként ismerünk, mérlegelje a művészvilág legalább "két-harmados" többségének véleményét, és vizsgálja felül döntését!

zene

 

Az MSZP levele:

Kevesebb pénz, több Dörner! - Levél Tarlós István főpolgármesternek

 

Tisztelt Főpolgármester Úr!
Meggondolatlannak és gyalázatosnak tartjuk döntését, amellyel és ahogy kinevezte az Új Színház igazgatóját.
Meggondolatlan és gyalázatos, hogy a pályázatot elbíráló szakmai bizottság véleményét semmibe veszi, ismert és elismert művészek, a kulturális élet formálóinak tapasztalatát megalázóan elutasítja.
Meggondolatlan és gyalázatos, hogy szélsőséges gondolatok terjesztéséhez színteret és pódiumot biztosít, s a nevét adja valami olyasmihez, amit Európa szellemi lepraként tart számon.
Meggondolatlan és gyalázatos, hogy miközben megcsonkítja a főváros kulturális intézményeinek költségvetését, az ellehetetlenülés szélére juttatja Budapest közművelődését, gesztust tesz a szélsőjobboldalnak, és annak ismert alakját, Dörner Györgyöt helyezi direktori székbe.
Meggondolatlan és gyalázatos, hogy egyáltalán nem érdekli az a tény, hogy pártokhoz nem tartozók és pártokat képviselők - konzervatívok, liberálisok, szocialisták - hasonlóan vélekedve kritizálják és elfogadhatatlannak tartják döntését.
De azon túl, hogy meggondolatlan és gyalázatos, amit tett, főpolgármester úr, a legtragikusabb az, hogy láthatóan fogalma sincs döntésének tényleges következményéről! 
Felszólítjuk, hallgasson még időben azokra, akik ugyanúgy, mint mi, döntése megváltoztatását várják Öntől! Addig tegye meg, ameddig még megteheti!
Mesterházy Attila,
az MSZP elnöke, frakcióvezető
Hiller István,
az MSZP Humánpolitikai kabinetvezetője, 
volt oktatási és kulturális miniszter
Kiadó: MSZP

 

 

MA TÖRTÉNT:

süti beállítások módosítása