Új Színház-ügy: Ascher Tamás levele Pozsgai Zsoltnak

Csurka István, az Új Színház leendő intendánsa a Kossuth Rádiónak elárulta, Pozsgai Zsolt író lesz a főrendező-fődramaturg februártól, amikor átveszik az igazgatást Dörner Györggyel. Pozsgai Zsolt közölte, hogy erről nem tud. Ascher Tamás, aki az Új Színházi pályázatokat elbíráló szakmai bizottság tagja volt, levelet írt Pozsgainak. Ezt közöljük.

LEVÉL POZSGAI ZSOLTNAK

Kedves Zsolt,

azt olvasom az újságban, te vagy a titkos favorit,aki név nélkül említődött Dörner pályázatában. Abban a pályázatban, melynek eszmei alapvetése botrányos,retrográd,és debil, konkrétumai pedig számos ponton szélhámosságnak bizonyultak (Bocsárdi, Vidnyánszky munkatársként , az aradi és a bonni színházak partnerként említése például).

Az,hogy benne voltál ebben a szomorú kis összeesküvésben,igencsak elkedvetlenítő. Mégiscsak kultúremberek volnánk, és te sem a kurucinfo olvasótáborának dolgoztál eddig. Sajnálom.

Ascher Tamás

PozsgaileadPozsgai Zsolt

ELŐZMÉNYEK:

CSURKA ELÁRULTA: POZSGAI LESZ A FŐRENDEZŐ

A kortárs magyar dráma színháza lesz a jövő évadtól az Új Színház – ígéri Csurka István, a leendő intendáns, aki szerint ez volt a lényege az igazgatói pályázatnak, amelyet Dörner György megnyert. Szerinte az ő ötlete volt, hogy hogy legyen a magyar drámának egy saját színháza. A színházban Pozsgai Zsolt író lesz a főrendező-fődramaturg - közölte Csurka az MR1-Kossuth Rádió szerint. Azonban Pozsgai erről nem tud.

A mostani igazgató, Márta István nem érti, miért váltják le. Teljesen váratlannak nevezte a hírt, hogy Dörner György lesz az intézmény új vezetője, annak ellenére, hogy a szakmai kuratórium nem az ő, hanem a jelenlegi igazgató pályázatát támogatta. Szerinte a döntés azért is érthetetlen, mert a kiírás a színház elmúlt 13 évben bejárt útjának folytatásáról szólt. Márta István csütörtökön találkozik a főpolgármesterrel, mint mondta erre két héttel ezelőtt kapott időpontot. Az igazgató magyarázatot vár a döntésre. Azt mondta: szeretné megkérdezni, hogy Tarlós Istvánnak mi volt a problémája a pályázattal, emberileg vele, vagy a színházzal. Márta István szerint a szakma, a társulat és a közönség is mögötte áll, és gazdaságilag is minden rendben van a színháznál.

ujsag2

AZ ELMÚLT NAPOKBAN TÖRTÉNT:

 A Der Spiegel online kiadása Szélsőjobbosok veszik át egy színház vezetését címmel közöl cikket, amelyben Csurka Istvánt ismert antiszemitaként mutatja be. A Spiegel „a beteges liberális hegemónia” ellen küzdő Csurkáról közölt kép alá azt írta, a kudarcot vallott drámaíró most intendáns lehet. A belga RTL hasonló szellemben számolt be a botrányról.

Dörner kinevezése ellen tiltakoztak a szocialisták és az LMP.

Szakmai szervezetek is felszólaltak, a Magyar Színházi Társaság pénteken, levélben fordult Tarlós Itvánhoz. Úgy gondolták, hogy Tarlós István a politikai célú területszerzéssel „fel fogja számolni fővárosunk világszerte elismert, gazdag színházi, kulturális életét”. Kilenc színházigazgató, a Budapesti Színházigazgatók Egyesületének tagjai – Bálint András (Radnóti Színház), Eszenyi Enikő (Vígszínház), Mácsai Pál (Örkény Színház), Máté Gábor (Katona József Színház), Meczner János (Budapesti Bábszínház), Puskás Tamás (Centrál Színház), Szabó György (Trafó – Kortárs Művészetek Háza), Szirtes Tamás (Madách Színház) és Zimányi Zsófia (Thália Színház) pedig levelet írtak, amelyben az áll: „megismerve a győztes pályázatot, az a véleményünk, hogy az szakmai program helyett szélsőségesen radikális manifesztum, amelynek felháborító tartalma 2011-ben Európában elfogadhatatlan”.

 

Vasárnap Tarlós István Csizmadia Tiborhoz címzett levele eljutott a Színház.hu-hoz. Ebben a főpolgármester azt írta, öntelt és elbizakodott gesztusnak véli, hogy Csizmadia a választópolgárok összességének nevében ír. “Esetleg azt ígértem volna, vagy elvárható volna, hogy egyetlen változás se következhessen be a vezetésekben? Talán valamikor is így volt ez? Mi köze van az ön feltételezhető valódi motivációjának a kulturális sokszínűséghez? Elmondom önnek: semmi”- fogalmazott a főpolgármester.

 

Ascher Tamás, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora, a Katona József Színház főrendezője – a pályázat szakmai javaslattevő bizottsági tagja – úgy nyilatkozott a Szinhaz.hu-nak adott interjújában : „A döntés – bár előzményei közt ott van a kényszerűségből megtartott szakmai bizottsági ülés – nem szakmai szempontok alapján született meg, hanem egy előre lejátszott meccs eredménye. A különbséget jól mutatja, hogy mindkét pályázatban szerepel a kiváló Bocsárdi László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház vezetőjének neve. Márta István egy aláírt szándéknyilatkozatot mellékelt a rendezőtől, talán a darab címe is szerepel, amit rendezett volna. Ugyanezt a művészt Dörner Bocsárdi Miklósként mutatja be, darabot nem mellékel, csak úgy általában számít rá. Bocsárdi közlése, hogy őt Dörner nem kérte fel, nem kereste meg, csak beblöffölte a nevét. Törvényszerű vajon, hogy a primitív szélsőjobboldali frazeológia, a talajszintű politizálás mellé szakmai linkség, felületesség, gondatlan fogalmazás és hebehurgya külalak társul?”

Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke a döntést meggondolatlannak és elhibázottnak tartotta , de nem kérdőjelezte meg Dörner alkalmasságát az igazgatásra. Vidnyánszky közölte: „Nem ez az első eset, hogy konkrét vízió és határozott elképzelés híján határoz a főváros. Improvizációt és ügyetlenkedést látok e döntés mögött is”.

Deutsch Tamás EP-képviselő blogjában kifejti, nézete szerint Dörner nagyszerű színész, a közvéleménynek pedig ezt kellene figyelembe venni az ítéletek és vélemények megalkotásakor. Úgy látja, kettős mérce miatt támadják az Új Színház frissen kinevezett igazgatóját.

A Facebookon elkezdődött egy október 21-i tüntetés előkészítése. Az Alternatív Színház Facebook-csoport így jelzi célját: „Tüntetés azért, hogy ne Dörner György legyen az Új Színház igazgatója! Helyszín: Az Új Színház épülete előtt, a Paulay Ede utcában, Paulay Ede utca 35.”

 

Tiltakozás Dörner kinevezése ellen - Neves művészek aláírásával

Tiltakozás Dörner kinevezése ellen - Neves művészek aláírásával

Neves művészek, újságírók, írók is tiltakoznak Dörner György színházigazgatói kinevezése ellen. A Revizoron bárki csatlakozhat. »

 


 

süti beállítások módosítása