Az Új Színház-ügy részletei

Összefoglalónkból kiderül, mi történt az Új Színház körül az elmúlt hetekben. Cikkünk folyamatosan frissül és azt is beavatja az eseményekbe, aki eddig nem értesült róluk.

2011. november 30.

Már 10395-en aláírták a Gyalázat című petíciót az ellen, hogy Dörner Györgyöt nevezte ki Tarlós István február elsejétől az Új Színház élére. December 5.-én adják át a tiltakozást Csomós Miklós főpolgármester-helyettesnek.

Verebes István saját blogján arról értekezik, miért akar ma valaki színházigazgató lenni. "Mi ez a tolongás? Mi vonzza az arra alkalmatlant, hogy színigazgatóvá váljék?! A kérdésre adható válasz roppant egyszerű. Hatalomvágyból. Vegyük sorra, mi egyéb csábítaná más!" - fogalmaz.

"Hazugságokat írt bele Dörner egy hivatalos dokumentumba, mondhatni „okirathamisítás” történt. Egyébként a véleményem nem változott az „Az nem lehet, hogy…” kiáltvány óta, aminek egyik kibocsátója voltam. Képtelenség, hogy ilyen eszméket valló emberek, bármilyen kulturális intézmény élére kerüljenek" - nyilatkozta Alföldi Róbert.

"Van egy színházi törvény, ami tulajdonképpen mindenre módot ad. Amikor kormánykörökből azt mondják, nem szólhatnak bele például az Új Színház ügyébe, azt mélységes cinizmusnak tartom” – mondta Koltai Tamás a Klubrádiónak.

2011. november 29.

Ifj. Sántha Ferenc, a Magyar Nemzeti Cigányzenekar művészeti igazgatója és vezető prímása is kiáll Dörner Györgyék leendő színháza mellett.

lead

2011. november 26.

Az Új Színház ügye vitathatatlanul nemzetközi visszhangot kelt: mosta Mitos21 nemzetközi színházi közösség írt levelet az ügyben Tarlós Istvánnak.

Miután Hernádi Gyula író jogörökösei közölték, nem járulnak hozzá, hogy műveit a Dörner-Csurka vezette színházban bemutassák, hiszen Dörner György pályázatának szellemisége Hernádi Gyula gondolkodásával, így életművével teljes mértékben összeegyeztethetetlen. Pozsgai az örökösök tiltása ellenére is bemutatná Hernádi darabját, vállalva ennek következményeit is.

"A cinizmus nagyon kártékony lehet a művészetre, mint egy kórokozó, mindent tönkretehet. A Dörner és Csurka által beadott igazgatói pályázat egy rendkívül cinikus, semmitmondó, legfeljebb erődemonstrációnak beillő produktum. Én továbbra is hiszek abban, hogy érvényes dolgokat a művészetben, a színházban, de az életben is csak igazi hittel és odaadással lehet létrehozni” - nyilatkozta Gáspár Sándor, miután Budapest-díjat kapott.

2011. november 24.

“Sokszor használja ezt a szót; ez is hisztéria, az is hisztéria volt, amikor Novák Előd Alföldit akarta a bizottság elé citálni, az is hisztéria volt, amikor Karácsony Gergely Dörneréketvitte volna oda, aztán az Új Színház ügyében is hisztéria a tízezer ember aláírása...” – jegyezte meg Csáki JuditL. Simon Lászlónak, mire az NKA elnök közölte: “Nem mondtam, hogy ezek azonos súlyú problémák, és azt sem, hogy ne volnának köztük olyanok, amelyekről érdemes lenne értelmesen beszélni. Ilyen például az Új Színház-ügy, mert az jóval több hisztériánál.

2011. november 23.

Megszólalt Őze Áron az Új Színház ügye kapcsán . A kérdésre, mi az Új Színház-ügy legfontosabb tanulsága a számára azt felelte: “Az, hogy színvonaltalan és pólyás korban élünk még mindig. Még egy gyerek is okosabb, letisztultabb ennél.

2011. november 21.

Radnóti Zsuzsa Jászai Mari-díjas dramaturg a Népszabadságban írt az Új Színház ügye kapcsán. Cikkében arról értekezik, milyen helyzetben van ma a kortárs magyar dráma és miért is nevezhető Csurka István antiszemitának.

Számos rendező, színész kiáll az Új Színház leendő vezetése mellett. A legtöbben úgy látják, gyűlölködésből ellenzik Dörner, Csurka és Pozsgai kinevezését.

2011. november 20.

Koncz Gábor kiállt az Új Színház leendő vezetése mellett és szívből gartulál Dörner Györgynek, Csurka Istvánnak és Pozsgai Zsoltnak.

2011. november 19.

Csurka István Történelemhamisítás -Café Ascher-Hanti című írásában magyarázatot ad a korábbi, Ascher Café című cikkében foglaltakra. Emellett üzen Hanti Vilmosnak, és Bereményi Gézának is. Az alábbiakban egy részletet idézünk friss írásából, amelyet teljes terjedelmében is közlünk.

2011. november 17.

“Ne legyen ordas eszmék kiszolgálója semmilyen kulturális intézmény Magyarországon” – fogalmazott Gerendás Péter zenész az Új Színház-ügy kapcsán, a Dob Köztársaság civil szervezet rendezvényén, ahol Kulka Jánossal arról beszélgettek, szabad-e nyilas színházat működtetni Magyarországon.

Negyvenegy évet dolgozott az Új Színház ügyelőjeként Kollár Lajos, aki a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciók vezetőjeként, szervezőjeként is ismert. Úgy látja, a civil, szakmai és politikai tiltakozásokat kiváltó Új Színház- sztoriban minden szereplő hibázott. Erről a Magyar Nemzetnek beszélt.

Az Új Színház direktorváltása kapcsán L. Simon László úgy nyilatkozott: “Összehangolt kultúrpolitikára lenne szükség. Bár itt a döntés a főpolgármesteré volt, a híresztelésekkel ellentétben épp a szükséges egyeztetés hiányzott. Így minden a kormányra és a Fideszre hullik vissza. Az én orrom alá dugdossák a mikrofont, pedig a döntéshez semmi közöm”.

2011. november 16.

Csurka István felajánlotta az Új Színházzal való együttműködés lehetőségét a Magyar Nóta Egyesületek, Klubok és Nótakedvelők Országos Szövetségének.

2011. november 15.

Horváth Csaba  az MSZP fővárosi frakcióvezetője újabb nyílt levélben fordult Tarlós Istvánhoz, melyben a színházi szakma, a civil szervezetek, a színházlátogató budapestiek, a jobb- és baloldali értelmiség egységes tiltakozása, a szakmai és emberi értékeket semmibe vevő döntés visszavonását követeli.

2011. november 11.

Csurka István újra írt az Új Színház kapcsán a Magyar Fórumba: "Ez a Márta viszont bicsaklásos ember. Igencsak pszichológiai kezelésekre kellene járnia, hogy kibeszélje magából ezeket a kisebbrendűségeket. Mert ezek azok. Egy kétségbeesett, a vele történteket feldolgozni nem tudó ember, magával és a helyzetével való kilátástalan, de fel nem adható, kisebbrendűségből fakadó harca ez. Mulatok rajta, de sajnálom is. Óriási öngólt lőtt az Ascher Café aktába".

Navracsics Tibor közigazgatási és Igazságügyi Miniszter válaszolt a Zsidó Világkongresszus Orbán Viktorhoz intézett levelére. "Az Új Színház igazgatójának és intendánsának kinevezése Budapest Önkormányzatának hatáskörébe tartozik, és sem a miniszterelnöknek, sem a kormánynak nincsen joga ebbe beleavatkozni" - fogalmazott a miniszter, aki azt is említette, hogy tudomása szerint az Új Színház pályázatot jogi kifogásokkal senki nem támadta.

2011. november 10.

A Karinthy Színház Csurka István Eredeti helyszín című darabjával nyitotta idei évadját. Nem sokkal később a főpolgármester Dörner Györgynek és Csurka Istvánnak adta az Új Színház vezetését. A döntés ellen a Karinthy Színház direktora is azonnal aláírta a tiltakozó petíciót. A 168 órának erről beszélt.

2011. november 9.

Nyílt levélben fordult az európai intézményekhez és az osztrák európai parlamenti képviselőkhöz az Új Színház új vezetőinek kinevezése elleni tiltakozásként egy osztrák újságírónő másokkal közösen. A kezdeményező, Susanne Scholl szerdán arról tájékoztatta az osztrák hírügynökséget, hogy az internetes petíciót aznapig mintegy ezren támogatták. Othmar Karas, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) delegációvezetője válaszlevelében elhatárolódott a petíció szóhasználatától.

Szőcs Géza kulturális államtitkár a Magyar Rádió 180 perc című adásában kiállt Csurka István és Dörner György mellett. Szőcs szerint meg kell nekik adni az esélyt arra, hogy megmutassák a hozzáértésüket.

Az Új Színház körüli káosz már a kormánynak is kellemetlen. Erről beszélt a Népszabadságban egy név nélküli kormányzati szereplő annak kapcsán, hogy Tarlós Dörner Györgyöt nevezte ki a teátrum igazgatójának. A nemzetközi sajtóban pedig újból visszhangot kapott az ügy, az Arte franciául és németül is tudósított arról, hogy "szélsőjobboldali vezetője" lesz az Új Színháznak

2011. november 8.

A több mint négyszáz nemzetközi tagot számláló Berlini Művészeti Akadémia tiltakozásának adott hangot az ellen, hogy "szélsőjobboldali" színházi vezetőket neveztek ki az Új Színház élére Budapesten.

Bereményi Géza a Hír TVben nyilatkozott az Új Színház ügyéről: "És azzal, hogy Csurka Istvánt választotta, aki ugye a gyűlölködés nagymestere a mai magyar társadalomban és a szélsőséges kijelentések nagymestere, hát az nem való igazából színházba. Most nem a színdarabjairól beszélek, hanem ő róla, az egyéb megnyilvánulásairól. És hogyha egy színházba kerül akkor, és híven felmutatja az a színház majd ezt a hajlamát a szerzőnek vagy az intendánsnak, abban az esetben nagyon veszélyes dolog".

"Majd arra leszek igazándiból kíváncsi, hogy ezek a tiltakozások tettekben, cselekedetekben hogy nyilvánul meg, milyen ajánlatok születnek majd" - fogalmazott Hirtling István az MTV-ben .

2011. november 7.

"Mi az ellen tiltakozunk, ami a valódi probléma: egy antiszemita, sőt, holokauszttagadó (ez ma Magyarországon is büntetendő cselekmény!) intendáns megjelenése egy színház élén, akkor is, ha őt nem az önkormányzat, hanem az önkormányzat által megbízott igazgató fogja kinevezni. Nekünk erre kötelességünk reagálni!" - fogalmaztak nyílt levelükben a dramaturgok.

A képviselői irodaházban sor került a Kulturális és Sajtóbizottság Ellenőrző albizottságának tárgyalása, melyen megvitatták „Az előadó-művészeti törvény végrehajtásának tanulságai az Új Színház igazgatói pályázata kapcsán” című napirendi pontot. A találkozót az LMP kezdeményezte, és meghívta az Új Színház-ügyének legfőbb érintettjeit. Pozsgai Zsolt, Csurka István és Dörner György nem tudtak megjelenni.Tragikomédia percről percre címmel tudósítottunk. Cikkünkben megszólalt Ascher Tamás, Csizmadia Tibor, Bérczes László, Kováts Adél, Márta István, Karácsony Gergely, Hiller István, Novák Előd.

L. Simon László közölte: "Ahogy Novák Előd Nemzeti Színházzal kapcsolatos kezdeményezése esetében, úgy most is leszögezzük: az ellenőrző albizottság nem arra való, hogy színházigazgatókat citáljanak elé, különösen, ha azok kinevezése nem az Országgyűlés kompetenciája".

Megszólalt Kováts Adél: Elszomorító, hogy egy ilyen pályázat nyer és az is szomorú, hogy csak ez a két pályázat érkezett be. Felmerül a kérdés, hogy az, aki ilyen pályázatot ad be, milyen gonddal, figyelemmel, szeretettel fog bánni azokkal, akik a keze alatt dolgoznak, miként fog gazdálkodni az anyagi javakkal. Rossz üzenet, hogy egy ilyen dolgozattal el lehet nyerni egy 300 millió forintos pályázatot. Szót kell emelni, hiszen minden mondat mögött áll egy ember, de Dörner pályázata mögött nincs semmi, legfeljebb valamiféle lobbi. Rengeteg emberben felmerül a kérdés, miért ő nyert, csak senki nem mer szólni” – mondta a színésznő.

                                                         „Töredeznek le a darabok a birodalmukról, ezért idegesek az ellenségeink ” - fogalmaz Csurka István a Magyar Hírlapban, amelyben írói múltja mellett 1956-ról is kérdezik.

2011. november 6.

"Ha Ön a képviselőházban napirendre tűz színházi kérdéseket, legalizálja a színház és a politika napi kapcsolatát. Ne tegye. Ezt nem teszi a gyakorlatban sem a néző, sem a színész, sem senki" - ez áll Pozsgai Zsolt levelében , amelyet Karácsony Gergelynek, az LMP elnökének írt.

Márta István reagál Pozsgai Zsolt kijelentésére, miszerint őt és Dörner Györgyöt kitiltották az Új Színházból. A leendő főrendező szerint bizonyos körök arra a két szóra, hogy állami támogatás, valósággal gyönyört éreznek, mert abból nem kell visszaadni semmit. „Na most ettől teljesen megbolondulnak” – nyilatkozta. Csurka István pedig arról beszélt, avitákat belekalkulálta majdani sikereikbe, szerinte ennél jobb közönségtoborzó nincs.

Csurka István lapja, a Magyar Fórum reagált az Új Színház előtt rendezett tüntetésre Náci vagyok, valószínűleg ön is az című cikkében is melyben a szerző kifejti, "a nem náci színházi igazgató onnan ismerszik meg, hogy jóban van Ascherral, Szikorával és utálja Orbánt".

"Ő inkább áldozat, ezért az a felelős, aki kinevezi őt. Odadobták pofozózsáknak, kell a cirkusz az embereknek, ezzel az üggyel most jól elvagyunk és a valós problémákra nem igazán figyelünk. Ez egy olyan magas labda, amit le kell ütni, amit nem engedhetjük meg magunkat. Az olyan típusú embereknek, mint Csurka meg kell tanulniuk, hogy a tetteiknek következménye van. Ezért muszáj volt helyreigazítást kérni" - közölte Hanti Vilmos a MEASZ elnöke az ATV-ben.

"Már csak kevesebb, mint kilencven nap van hátra, és Budapesten megnyitja a kapuit „az első közpénzből finanszírozott neonáci színház" - kezdi budapesti élménybeszámolóját a hamburgi liberális hetilap, a Die Zeit tudósítója.

2011. november 5.

A Magyar Fórum újabb szakmabelieket kérdezett az ÚJ Színház ügyéről. Ez alkalommal Szarvas József, Maros Gábor, Döbrentei Kornél, Gárday Gábor is kifejtette véleményét. Van, aki szerint "a Nemzeti Színházzal kellett volna kezdeni"

A Magyar Fórum október 27-i számában lopott és manipulált fényképek jelentek meg Csurka István cikke alatt, saját lapjában, a Magyar Fórumban. A fotók az október 22-ei Új Színház előtti tüntetésen készültek. A retusált képeken Hanti Vilmos horogkeresztes jelvénnyel, Márta István náci karlendítéssel látható. Jogi szakértők szerint nemcsak polgári-, hanem büntetőper is lehet a fényképhamisításból

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház kormánybiztosa szombaton cáfolta Győriványi Ráth György volt megbízott főzeneigazgató állítását, miszerint Christoph von Dohnányi aláírt szerződés nélkül mondta le október 28-29-re tervezett budapesti vezénylését. Egyben közölte : felbontják Győriványi szerződését.

2011. november 4.

Bagossy László levelet írt Új Színház-ügyben : "Bizonyos vagyok benne, hogy Tarlós István főpolgármester, aki viszont e kinevezéseket eszközölte, miközben – becsületére legyen mondva - a pesti zsidógyerekeket a helyükön hagyta, ugyanilyen jogon tette fel a kérdést, miszerint a Német Művészeti Akadémiának (hozzáteszem: ezer kilométerre az Új Színház épületétől) ugyan mi köze van ahhoz, hogy egy demokratikusan választott hivatalnok milyen döntéseket hoz Budapesten? Ókovács Szilveszternek akkor sem lett volna könnyebb dolga, ha úgynevezett mérsékelt jobboldaliként véleményt nyilvánít és elítéli Dörnerék kinevezését, esetleg aláírja a tiltakozó petíciók valamelyikét. Az izgága dohnányikat és elvbarátaikat le tudta volna ugyan csendesíteni, de ezzel párhuzamosan kárt okozott volna az említett kormányzati koncepciónak. Utóbbiról sok mindent megtudhattunk már, ebben az ügyben például azt, hogy az a hallgatás-beleegyezés koncepciója, rendes jobboldali ember nem is tiltakozott, az egyetlen Vidnyánszky Attilát leszámítva, ám az övé, úgy tűnik, egyszerű lesre futás volt, a partjelző leintette és kész, vita nem volt, azóta is rendben zajlik tovább a játék..."

Fischer Ádám az ÉS-ben közzétett nyílt levelében, számos jogvédő szervezet tagjaként leszögezi: "demokratikus erők rasszistákkal való összejátszást életveszélyesnek tartom. A tűzzel játszik az, aki antiszemitákkal együttműködik, és ezzel legitimmé teszi őket". 

2011. november 3.

"Az nem használ, hogy a jajongók külföldre szaladgálnak panaszkodni a hazájukra. Ne kezdjük újra. Ön régen ismer engem. Nem gondolhatja, hogy egy antiszemita gyakorlatot folytató színházi vezetést a helyén fogok hagyni" - fogalmazott a 168 órában a főpolgármester . Arra a felvetésre, hogy nem kellene-e a döntését visszavonnia, a következőket felelte. "Erről ne is álmodjon senki. Különösen, hogy ilyen mérhetetlenül erőszakos pressziónak, már-már zsarolásnak vagyok kitéve. Nem vagyok olyan ember, aki attól, hogy egy csoport egyre hangosabban kiabál, a gatyájába csinál, és visszavonja a döntését.

Csurka István ismét írt az Új Színház kapcsán saját lapjában, a Magyar Fórumban. Az Intendáns rovata című cikk szerint az lenne a becsületes, ha Márta Istvánék nem tartanának a Don Carlos után újabb bemutatót az ő kontójukra. "Ezeknek az előadásoknak a költségeit és a repertoárba illesztésüket az új rendszer nem vállalhatja. Ez nem más, mint betartás és visszaélés azzal a helyzettel, hogy most még a régi vezetés van birtokon belül" - fogalmaz Csurka.

Christoph von Dohnányi visszautasította vendégszereplését az Új Színház vezetőváltása miatt. Ennek kapcsán azt hangoztatta Ókovács Szilveszter, hogy a Magyar Állami Operaház nem vétkes az ügyben, de nekik kell közpénzből kártalanítani a felkért művészeket, a jegyet visszahozókat. Nem helyesli, hogy az ügy révén bekerült a politika az operaház falai közé -jegyezte meg a kormánybiztos .

2011. november 2.

“Borzalmasakat. Nem tűr nyomdafestéket, amit gondolok. Semmi nem stimmel. Maga a pályázat nem pályázat. Se külcsín, se belbecs szempontjából nem áll a lábán. Az a lózung, hogy a magyar dráma színháza kezd bedőlni, mert már több drámaíró és jogutód, igen helyesen, tiltakozik. Hihetetlen, hogy így a halottak is bele tudnak szólni a témába. Ez számomra a legmegrázóbb. (…) Nyilas veszélyt érzek, van egy réteg, amelyiknek erre igénye van. Hullámokat gerjeszt maga körül és megpróbál megnyerni magának minél több rendezetlen gondolatú embert” – fejtette ki Cserhalmi György a Vasárnapi Hírekben.

Márta István hitleri karlendítésre hasonlító pózban az Új Színház előtt, Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) elnöke ugyanitt, a Dörner György és Csurka István kinevezése ellen szervezett tüntetésen, kabátja hajtókáján egy nagy horogkereszttel – mindkét fotó Csurka István lapjában, a Magyar Fórumban szerepel .

csurkaistvan

2011. november 1.

Csurka István nem csak saját lapjában, a Magyar Fórumban kampányol készülő színházáért, hanem a miép.hu-n is elérhetővé tette azt a petíciót, amely Dörner György kinevezése mellett született.

Van, aki sárga lapot mutat Dörneréknek, van, aki videón üzen. A tiltakozások az Új Színház ügyében folytatódnak.

2011. október 31.

Tarlós István úgy fogalmazott , ilyen nyilatkozataival Csurka István “veszélyezteti az Új Színház elképzelt, megvalósítandó programját és Dörner György igazgatói kinevezését.
“Csurka úrnak a közelmúltban megjelent írása” miatt volt szükség erre a lépésre.

2011. október 30.

"Én egy célirányos pályázatot írtam, és ehhez képest született egy olyan döntés, ami rám nézve kedvező" - mondtaDörner György az m1-en . Arra a felvetésre, hogy Tarlós István a Hír TV-ben nem túl színvonalasnak nevezte a pályamunkáját, Dörner azt mondta, ebből a beszélgetésből őt az a rész érdekli, amelyben a főpolgármester arról beszélt: lennie kell Budapesten egy olyan színháznak, ahol klasszikus magyar szerzők darabjait, klasszikus rendezésben mutatják be. Hozzátette: ő gőzerővel készül a feladatra.

"Megbundázott igazgatói pályázatokat láttunk már korábban is, Dörner ügye azonban mégiscsak különbözik a többitől - ami sok, az sok" - fogalmazott Ascher Tamás az ÉS-ben.

A német hírügynökség kíméletlenül bírálta Orbán Viktort az Alaptörvény Asztala és az Új Színház ügy miatt

2011. október 29.

Mélységes aggodalmának adott hangot Dörner György és Csurka István színházi kinevezésével kapcsolatban a Zsidó Világkongresszus (WJC), amely levélben kérte Orbán Viktort, hogy lépjen közbe és tegye semmissé a kinevezéseket az Új Színház élén.

2011. október 28.

Sarkadi Imre munkássága, életfelfogása nem egyeztethető össze azzal a szemlélettel, amit Dörner György,az Új Színház 2012. február 1-től kinevezett igazgatója képvisel, és amely szellemiség keretében tervezi működtetni az általa vezetett színházat. Ezért a szerző örökösei kijelentik, hogy amennyiben a Dörner Györgyáltal vezetett színház Sarkadi Imre bármely művének színreviteléhez engedélyért fordulna hozzájuk akár közvetlenül, akár képviselőjükön keresztül, azt nem szándékoznak megadni .

Csurka István a Magyar Fórumban Ascher Café címmel írt: "Egy gyehenna nyílt meg előttem, amelynek létezéséről tudtam, írtam is – ezért neveztek ki antiszemitának – de azt, hogy ennyire szervezett, ennyire gátlástalan és ennyire fajilag meghatározott, azt sokszor még magamnak sem hittem el. Mert nem gondoltam, hogy egy hisztériát az értelmetlenségig lehet fokozni, sőt az önpusztításig és a teljes lelepleződésig" - szólnak cikkének kezdő sorai.

Závada Pál a 168 órának kifejtette , hogy a budapesti színházi életnek semmi szüksége sem a neonáci barnára, sem az újnyilas zöldre. A lapnak L. Simon László is nyilatkozott: "Én abban hiszek, hogy az országnak higgadtságra, mértéktartásra, józanságra van szüksége. Ehhez pedig középen kell maradni, és elutasítani minden szélsőséget" - mondta.

2011. október 27.

A Magyar Fórum is beszélgetett színházi emberekkel az Új Színház-ügyéről. Csurka István lapjának azt nyilatkozta Blaskó Balázs, hogy szomorú, ha magyar klasszikus és kortárs műveket bemutatni kívánó szándék acsarkodást vált ki, Forgács Péter megjegyezte: kimagasló produkciók születnek vidéken és Bucz Hunor pedig feltette a kérdést: "Mit várjunk azoktól, akik a frankfurti iskola lebutított változatát követik, és akik tapsolnak Cohn-Benditnek?"

Nem hajlandó magyarázkodni Tarlós István főpolgármester Dörner Györgynek, az ÚjSzínház élére való kinevezése miatt, sem itthon, sem külföldön.

2011. október 26.

"Meghoztam egy döntést, attól, hogy itt előfeltételezésekkel kiabálják tele fél Európát, azért mert egyetlen színház vezetésében változás következett be, nem ok arra, hogy meggondoljam magam" -fogalmazott Tarlós István.

"Keserűséggel, kiábrándultsággal tölt el az a gondolat, hogy a politika párbeszédképtelensége után a kulturális élet szereplői is kommunikációképtelenné váltak. Az Új Színház helyzete tökéletes kórképe ennek az általános jelenségnek" - véli Szikora János interjúnkban.

A Kaposvári Egyetem színész szakos, másodéves hallgatói táviratot írtak az Új Színház ügyében.

2011. október 26.

Antiszemita gulyás címmel kommentárban foglalkozott az Új Színházélére történt kinevezésekkel szerdai számában a Die Welt.

A 80 éves Kossuth-díjas író, Szakonyi Károly számára a jobboldaliság elfajulása nagyon rosszízű dolog. Dörner György őt is megemlíti az Új Színház igazgatói pályázatában, de még a darabja címét, aminek előadásához Szakonyi nem járulna hozzá, is rosszul írta le. Erről a Népszavának beszélt.

Amikor Csurka István bejelentette, hogy Pozsgai Zsoltra számít az Új Színház főrendezői székében, Ascher Tamás, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora nyílt levélben írta meg felháborodását a drámaíró-dramaturgnak honlapunkon. A Heti Válasz egy asztalhoz ültette a feleket előző számában:

"Ascher: Odamész tehát, mint a színház és a minőség szerelmese. Vár téged Csurka, aki politikai üzeneteket akar küldeni a közönség felé. Egy eszmerendszer bűvöletében, amely nem is akar érvelni, csak rámutatni a bűnösre. Hogy dolgoztok majd együtt?

Pozsgai: Örülök, hogy újra az írói vénája kezd kidomborodni. Írt most egy darabot, A hatodik koporsót, melyben, noha a dráma Trianon következményeit boncolgatja, semmiféle szélsőséget fel nem fedezhet az ember. Én azt a Csurkát ismerem, aki eljött a darabomra, aztán a színészekkel remekül elvolt hajnalig, tekintet nélkül arra, ki milyen világlátású".

gulasch

2011. október 25.

"A pályázatnak a „Káin és Ábel” című dráma bemutatására vonatkozó terve nem valósulhat meg. Nem járulunk hozzá, hogy az Új Színház Sütő András műveket állítson színpadra" -közölték Sütő András örökösei.

"Elfogadhatatlan a kulturális kormányzat hallgatása Dörnerék színházi kinevezése ügyében" - mondta Esterházy Péter az ATV Start című műsorában.

Nyilatkozatban szólította fel Budapest főpolgármesterét a Német Színművészeti Akadémia az Új Színházzal kapcsolatos döntés visszavonására.

Az Economist kitért az Új Színház igazgatói kinevezésének ügyére is, azt írva: az ugyancsak vasárnap tartott Jobbik-tüntetés kis mérete nem tükrözi a szélsőjobb befolyásának növekedését a kultúrában és a politikában egyaránt.

2011. október 24.

Bodó Viktor levelében megfogalmazta : "Nem érdemes tovább húzni az időt, mert minden egyes perc, ami azóta eltelt, csak mélyíti a helyzet sötétségét. Nem engedhetjük, hogy ehhez hasonló dolgok megtörténjenek, sem itt, sem más színházakban, sem iskolákban, sem az utcán, sehol. Ez már nem (csak) színházi ügy".

Deutsch Tamás Európa Palamenti képviselő szerint  Csurka István kiváló drámaíró, de hogy milyen intendánsa lesz az intézménynek, azt még nem lehet tudni.

2011. október 23.

"Kígyót, békát beszélnek rólunk, de nincs kígyó, nincs béka, szenteltvíz van és búzakenyér, új hazát építünk" - fogalmazott Dörner György -->

süti beállítások módosítása