A 20/20 a wroclawi Dialog Fesztiválon

A lengyelországi Wroclawban októberben hatodik alkalommal rendezik meg a Dialog színházi biennálét, Európa egyik legigényesebb és legérdekesebb fesztiválját, amelyen idén először vesz részt romániai társulat. A Yorick Stúdió október 12-én és 13-án játssza a lengyel és nemzetközi közönség előtt 20/20 című előadását.

 

odc.2-dialog-275x183

 

„Nem ismerem Románia konkrét problémáit, de abban biztos vagyok, hogy mint átmeneti fázisban levő posztkommunista országnak, nincs belőlük hiány. Ha valaki hozzányúlna ezek bármelyikéhez, és feldolgozná egy előadásban, az lehetne az új romániai színház kezdete." – válaszolta Krystyna Meissner fesztiváligazgató, válogató néhány évvel ezelőtt egy interjúban arra a kérdésre, hogy miért hiányzanak a Dialogról a romániai előadások. Gianina Cărbunariu és a Yorick Stúdió wroclawi meghívására azt követően került sor, hogy Meissner tavaly az Országos Román Színházfesztiválon (FNT) megnézte a 20/20-t. A Dialog idei mottójául Meissner a Különöst választotta, amely, mint mondja, a rendkívülit jelenti, az eredeti látásmódot, amely tágítja a látókörünket, új szempontokra hívja fel a figyelmünk, mert „a színház a lelkiismeret szerepét kell, hogy betöltse életünkben." A tizenöt meghívott előadás rendezőiben Meissner szerint az a közös, hogy nyughatatlanul és bátran kérdeznek rá a világra, amelyben élnek, és saját helyükre benne. Gianina Cărbunariu olyan, nemzetközi hírnevű rendezők mellett kapott meghívást, mint az olasz színház fenegyerekének tekintett Romeo Castellucci, a belga drámaíró-rendező Ivo van Hove, vagy a lengyel színház elmúlt évtizedét meghatározó Krystian Lupa.

 

20

 

A marosvásárhelyi Yorick Stúdió és a bukaresti dramAcum csoport koprodukciója a 2009 októberi bemutató óta számos rangos fesztiválon vett már részt – Kortárs Drámafesztivál, Budapest; DESZKA Fesztivál (Drámaírók és Színházak Kerekasztala), Debrecen; Román Drámafesztivál, Temesvár; Underground Fesztivál, Arad; Szebeni Nemzetközi Színházfesztivál; Sterijino Pozorje, Újvidék; Atelier (Műhely) Fesztivál, Nagybánya; Piatra Neamţ-i Színházfesztivál; Bukaresti Országos Színházfesztivál; DunaPart Kortárs Előadóművészeti Platform, Budapest; Stúdiószínházak Fesztiválja, Eger; valamint a Pécsi Országos Színházi Találkozó és a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja, ahonnan értékes díjakkal jött haza a csapat –, a 2011/2012-es kezdődő évadban a wroclawi fesztiválszereplést követően egy londoni és egy Tel Aviv-i meghívásnak készül még eleget tenni a 20/20 stábja.

forrás: Yorick Stúdió Marosvásárhely

süti beállítások módosítása