Ne féljünk Dosztojevszkijtől!

A magyar közönség mindig szerette a cselekményes baletteket, különösen azokat, amelyekben egy-egy irodalmi mű elevenedik meg (lásd Anyegin, Anna Karenina). Borisz Eifman alkotása, a Karamazov testvérek 2009-ben került a Magyar Nemzeti Balett repertoárjára, s azóta hatalmas népszerűségnek örvend.

_DSC4004

A koreográfus, Borisz Eifman sokszínű alkotó, 1977-ben bemutatott Kétszólamúság című koreográfiája Pink Floyd-zenére készült, ami akkoriban tabudöntögetésnek számított. Irodalmi ihletésű balettjeinek sorában ez a Dosztojevszkij-mű a Mester és Margarita, az Orosz Hamlet és a Don Juan mellett szerepel. Eifman egyik nagy erénye, hogy a klasszikus mozgásformákat akrobatikus elemekkel egészíti ki – ez lehet a budapesti Karamazov-előadás sikerének egyik titka. Az előadás egyik látványos eleme, hogy a balettművészek köteleken emelkednek a magasba.

 

_DSC5153

Eifman mindemellett a belső vívódások ábrázolása révén rajzolja meg figuráinak jellemét, amelyekből erős színpadi hatású képek alakulnak ki. Dosztojevszkij műve kiváló matéria Eifman számára, hiszen a kegyetlen, alkoholista apa, a nagyon eltérő karakterű fivérek és az életükben előforduló nőalakok felvonultatása sok kiváló táncos- és egyben színészi produkcióra nyújt lehetőséget. S hogy a koreográfus teljes színházat csináljon, Rachmaninov, Wagner, Muszorgszkij zenei részleteit hívja segítségül, amelyeket sikeresen ötvöz cigány népdalokkal.

_DSC5276

A Nemzeti Balett az idei évadban mindössze négy alkalommal, és csak októberben játssza a Karamazov testvéreket. A főbb szerepeket a társulat legkiválóbb táncosai alakítják, többek közt Bajári Levente, Apáti Bence és Bakó Máté, a másik szereposztásban Liebich Roland, Cserta József és Medvecz József.

Előadás időpntok: október 14., 19., 22., 27.

forrás: Magyar Állami Operaház

süti beállítások módosítása