Új Színház-ügy: Garas Dezső is nyilatkozott

Számos közéleti személyiség, író és színész is aláírta a petíciót Dörner György igazgatóvá választása ellen. A HVG néhányukat arról faggatta, miért döntöttek úgy, hogy csatlakoznak a kezdeményezéshez.

Majtényi László volt adatvédelmi biztos a hvg.hu-nak azt mondta: a vélemény, a szólás, és a művészetek szabadságának is elkötelezett híve, és azzal is egyetért, hogy mindenkinek joga van színházat csinálni, a probléma csak az, hogy mindezt közpénzből csinálják.

Kukorelly Endre már kritikusabban fogalmazott, az író-költő szerint az Új Színház élén történt vezetőcsere problémája nem színházszakmai kérdés, jóval túlmutat azon. Az író szerint ez a látványos gesztus mély válságjelenségként értékelhető.

kukorelly

Ágens, énekesnő, rendező, színész azt mondta , soha nem szállt be a politikába, de most kénytelen volt. „Meggyőződésem, hogy a művészetnek nem dolga a politikával való foglalatosság, most mégis belekényszerítenek bennünket abba, hogy ezt tegyük. A politikai konszenzusok végeredménye márkaként, védjegyként működik, de soha nem láthatunk teljesen a marketingtervek mögé. Ha mégis, jobb, ha becsukjuk a szemünket” – fejtette ki.

Hernádi Judit színművésznő ahvg.hu-nak azt mondta , az egész eddigi élete azt diktálta, hogy aláírja ezt a petíciót, és nem is igen van mit magyarázni döntésén. Bár magánemberként kedveli Dörner Györgyöt, szerinte nem szabad megengedni, hogy egy szélsőjobbos nézeteket valló személy hatalmi, diktáló pozícióba kerüljön olyan emberek felett, akik nem értenek vele egyet. „Ugyanígy nem lehetne kommunista színházat sem csinálni” – tette hozzá.

garas

Garas Dezső színművész azt mondta, az ilyen ügyek kapcsán mindenkinek vigyáznia kell az arcára, nehogy elveszítse, majd hozzátette: a főpolgármester részéről ez egy felületes, buta tévedés. Garas arra a kérdésre, hogy Márta István támogatható lett volna-e, válaszként azt mondta, az egy másik kérdés, majd egykori tanárát, Nádasdy Kálmán Kossuth-díjas filmrendezőt, színházigazgatót idézte: „azt kell tudni pontosan, hogy mit nem, de azt nagyon”.

 

Az Új Színház-ügy részletei

Összefoglalónk folyamatosan frissül

Összefoglalónkból kiderül, mi történt az Új Színház körül az elmúlt hetekben. Cikkünk folyamatosan frissül és azt is beavatja az eseményekbe, aki eddig nem értesült róluk.

 

 

Forrás: HVG

süti beállítások módosítása