A hentessegéd Komáromban

A Komáromi Jókai Színház tavalyi évadának utolsó bemutatójaként vitte színre Ladislav Ballek A segéd című regényének színpadi adaptációját Rastislav Ballek (a szerző fiának) rendezésében,  A hentessegéd címmel. Aki lemaradt róla a nyáron, most pótolhatja mulasztását, első alkalommal október 23-án vasárnap, 15,00 órai kezdettel.

hentes

Az előadás fontos mérföldköve a szlovák―magyar színházi együttműködésnek, egyrészt az irodalmi alapanyag miatt, másrészt mert izgalmas színházi szintézis született a rendező (és csapata) valamint a színház társulatának találkozásából.

A történet Štefan Riečan árvai hentesmester viszontagságait mutatja be a haború utáni határ menti kisvárosban, Palánkon. Riečanék története nemcsak történelmi visszatekintés a 2. világháború utáni évekre, hanem érzékeny emberi vallomás egy kisember sorsáról, aki egy hegyi falucskából érkezik a városba, s nem találja a helyét a züllött erkölcsű nagyvilági közegben.

Rastislav Ballek rendezése – Juraj Gráfel díszlete és Gadus Erika jelmezei – vízióvá nagyítják fel a kisember félelmeit. Egy vízióvá, melyben embert, emberséget, tiszta, őszinte hangot – mindent bedarál a nagy húsdaráló: a történelem. Egy apokaliptikus vízió arról, ahogy az ember elállatiasodik.

A Komáromi Jókai Színház A hentessegéd júniusi premierje mind szakmai, mind nézői körökben nagy sikert aratott. 

 

s_Hentesseged_1

 

A hentessegéd

Riečan Fabó Tibor (Jászai Mari-díjas)

Riečanné Bandor Éva (Jászai Mari-díjas)

Eva, a lányuk Tar Renáta

Lančarič Mokos Attila

Filadelfi Ollé Erik

Kuki Hajdú László

Nelli Holocsy Krisztina

Vilma Szabó Szvrcsek Anita m.v.

Bielik Tóth Tibor

Dobrík Olasz István

Polgár Majorfalvi Bálint

Török Bernáth Tamás

Blaščák Nagy László


Súgó Balaskó Edit

Ügyelő Nagy László

Kellékes Nagy László

Hangtechnika Zakor Sándor és Görözdi Szilárd

Fénytechnika Rózsás Szilvia és Kollár József

Fodrász-sminkes Tóth Simona

Díszlettervező Juraj Gráfel

Jelmeztervező Gadus Erika m.v.

Zenei vezető Pálinkás Andrássy Zsuzsanna

Dramaturg Varga Emese

A rendező asszisztense Mesinger Nóra

Rendező: Rastislav Ballek m. v.


s_Hentesseged_2

 

A Ladislav Ballek regényéből készült színpadi adaptáció témája a második világháború után kialakult furcsa helyzet. A helyszín egy szlovákiai határ menti kisváros. Ide érkezik családjával Riečan mészáros a hegyekből, leégett a háza, s felkelő múltjára való tekintettel az új állam kiutal számára egy mészárszéket a déli régióban, Palánkon. A bolttal együtt azonban megörökli a régi segédet is. Volent Lančarič, a segéd révén a család gyorsan elindul a meggazdagodás irányába. Riečan, aki még ki sem heverte a háború megrázkódtatásait nem igazán tud mit kezdeni a helyzettel, számára idegen a városi légkör, ragaszkodik a régimódi elveihez, felesége és lánya azonban nagyon gyorsan alkalmazkodik a megváltozott helyzethez. De ez nemcsak divatot, hanem egyfajta erkölcsi züllést is jelent.

Ahogy gyarapodik a Riečan család vagyona, úgy mennek tönkre végérvényesen a családi kapcsolatok. Az előadás nemcsak az 1945- 48-as időszak történelmi beszámolója, hanem arra szeretne rámutatni, hogy darálja be a kisembert a mindenkori történelem. A túlfeszített életöröm és élni vágyás hogyan fordul át végül egy dekadens haláltáncba, s hogy töri meg álmainkat, céljainkat végül a történelem.

fotók: Dömötör Ede

forrás: Komáromi Jókai Színház

süti beállítások módosítása