Háborús darab a Café Budapesten - Generacija 91-95

A boszniai háború egyik epizódjáról szóló darabot, a Generacija 91-95-öt mutatja be a Zagrebacko kazaliste mladih, a ZKM (zágrábi ifjúsági színház) a Café Budapest - Kortárs Művészeti Fesztiválon szombaton a Thália Színházban.

A Generacija rendezője Borut Separovic, aki a ZMK kebelén belül húsz évig, 1989-ig működött Montazstroj alternatív társulat vezetője volt. Az alkotó az MTI-nek nyilatkozva elmondta: ezzel az előadással emlékezik meg az együttesről, tehát a Generacija tisztelet a Montazstroj előtt.
A Generáció az ismert spliti újságíró, író, Boris Dezulovic regénye nyomán keletkezett. A történet váza egy abszurd szituáció, amelyben két, titkos megbízatással elindult hat-hat fős csapat az ellenség egyenruhájában 1993 nyarán Boszniában, az isten háta mögött, a senki földjén egymásba szalad. Az egyik csapat a HVO-hoz, vagyis a Horvát Védelmi Erőhöz, a másik az Armija BiH-hez, a Bosznia-Hercegovinai Köztársaság hadseregéhez tartozik - foglalta össze a rendező.

kep

Separovic kiemelte: a történet háttere, hogy a soknemzetiségű Boszniában a horvátok abbahagyták a harcot a főellenség, a szerbek ellen és a bosnyákokkal ütköztek meg, ami súlyos tragédiákhoz vezetett. Hozzátette: Dezulovic története fikció, de a történelmi helyzet, amelyben játszódik, valóságos.
A darabot 2009 novemberében mutatták be Zágrábban. A szereplők nagyon fiatalok, 14 és 18 éves koruk között kerültek be az ifjúsági színház stúdiójába, amelyben a teátrum 1948-as megalakulását követően indult meg az oktatás. Azért a stúdiósokkal játszatja el a darabot a rendező, mert ez a korosztály a délszláv háború idején született és a fiatal színészek, valamint kortársaik más mellett a színielőadásból is tájékozódhatnak a háborúról és annak egy furcsa epizódjáról.


A ZKM-t tavaly kitüntették Zágráb Város Plakettjével hatvan éve folyó oktatói munkájáért. Eddig 1400 fiatal végzett dráma, tánc és bábszínész szakon a ZKM-ben.
Magyar szál is van a ZKM programján: hétfőn bemutatják Igor Stiks Illés próféta széke című darabját, a Jugoszláv Drámai Színházelőadását, amely az idei belgrádi nemzetközi színházi fesztivál, a BITEF legjobb színházi produkciója lett. A magyar felmenőkkel is rendelkező Igor Stiks bosnyák író azonos címet viselő regénye 2008-ban jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában.

süti beállítások módosítása