L. Simon: a kultúrára fordítható összeg nem csökkenhet tovább

A kultúrára fordítható összeg nem csökkenhet tovább - vélte L. Simon László, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke a Magyar Hírlap csütörtöki számában megjelent interjúban.

"A kultúrára fordítható összeget nem csökkenthetjük tovább"

"Bármilyen nehéz helyzetben is van az ország, és bármit is tettek a szocialisták, a kultúrára fordítható összeget nem csökkenthetjük tovább. Meggyőződésem, hogy ezt a véleményemet Orbán Viktor miniszterelnök is osztja, ezért lehetek az ő támogatásával a Nemzeti Kulturális Alap elnöke" - mondta az interjúban a bizottság elnöke.
Hozzátette: ami a rendelkezésre álló összegeket illeti, egyeztetett a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékes államtitkárával, és megpróbálta meggyőzni, hogy az "elveszett" pénz kerüljön vissza a kulturális területre. Mint fogalmazott, a költségvetési törvény végszavazásánál igennel voksol majd, de addig mindent megtesz azért, hogy a kultúrára több pénz jusson a tervezettnél.

lsimon A Nemzeti Kulturális Alap racionalizálásáról szólva L. Simon László az interjúban azt mondta: jövő hétre kész lesz a koncepció, amelynek alapjait már Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek is megmutatott, és október 20-án az első általa vezetett ülésen terjeszt elő.
Az átalakítás szempontjai részben szakmaiak, részben pénzügyiek - ismertette a bizottsági elnök. Mint mondta, szeretné a jelenlegi tizenkilenc szakkollégium számát kevesebb mint felére csökkenteni, így az ezekben dolgozó százhatvan főnek is csak a felére lesz szükség. Csökkentené a posta- és az adminisztrációs költséget, a jövőben bevezetné az elektronikus pályáztatást. Emellett gyorsabb és hatékonyabb rendszert szeretne felépíteni - olvasható az interjúban.

Az Új Színház ügyéről
Azzal kapcsolatban, hogy a szakma ellenkezését figyelmen kívül hagyva, Dörner Györgyöt nevezte ki az Új Színház igazgatójának Tarlós István főpolgármester a bizottság elnöke azt mondta: a főpolgármester döntése jogszerű annak ellenére, hogy nem veszi figyelembe a szakmai bizottság javaslatát. 
Mint mondta, "nem tudhatjuk előre, hogy milyen igazgató lesz a színészként már bizonyított Dörner György, akinek a pályázatában valóban olvashatók voltak oda nem illő politikai kitételek". Hozzátette: "egyébként nem szívesen minősítem tőlem független vezetők döntéseit, bár néha kifejezetten előnyös lenne, ha lenne konzultáció a fővárosi és az országos kultúrpolitikusok között".

süti beállítások módosítása