Tarlós: nem utasítottak Dörner kinevezésére

Tarlós István válaszolt Horváth Csaba Dörner-ügyben írt levelére. Hangsúlyozza: az Új Színház élére saját döntéséből nevezte ki Dörner Györgyöt és türelemre inti a fővárosi MSZP frakcióvezetőjét.

Tisztelt Frakcióvezető Úr!

Baráti” levelére válaszolva, melyet enyhén patetikus tónusban Dörner György kinevezése kapcsán vetett papírra – nyilván elsősorban a közvéleménynek szánt politikai indíttatásból – a következőkről szeretném tájékoztatni.
A patetikus és álszent fogalmazásmód sok politikusnak sajátja. Ön jól tudja, hogy magam irtózom ettől.
Meg is kapom érte a magamét a  liberális” érzelmű, nem éppen szerénységükről, vagy toleranciájukról ismert zsurnalisztáktól. Ezért engedje meg, hogy az Ön szokásos szójátékára – amivel minden Önnek nem tetsző intézkedést a 66 évvel ezelőtti eseményekre igyekszik visszavezetni – ne reagáljak minősítően.
Szeretnék viszont rávilágítani néhány lényeges körülményre, ami következetesen nem szerepel a hisztériakeltők megszokott, a külföldhöz is panaszkodni szaladgáló kommunikációjából.
- Elsősorban is szeretném biztosítani, hogy a Kéri László féle, önmagukon és érzelmeiken a jelek szerint uralkodni nehezen tudó, és olcsó sértegetésekkel operáló emberek sugallatai nem igazak. Sem Orbán Viktor, sem Kövér László nem utasított” Dörner György kinevezésére. (Már amennyire egyáltalán a könnyen utasítgatható választott politikusok közé lennék sorolható.)
tarlos_istvan_2 - Szeretném megemlíteni, hogy Dörner kinevezésével egy napon neveztem ki újra igazgatónak a Madách Színházba Szirtes Tamás igazgató Urat – nem egy jobboldali rosszallása ellenére. Szirtes Tamás aligha nevezhető jobboldalinak, pláne szélsőjobboldalinak. Ön tudja a legjobban, hogy személyzeti döntésekben eddig is autonómnak bizonyultam, akár a saját gondolkodói körömmel szemben is. Bátran bizakodhat, hogy lesznek olyanok, akik nekem most gratulálnak közülük, Önt pedig bizalmasan szörnyülködésükről biztosítják.
- Nyilván csak az nem veszi észre, aki nem akarja, hogy a fővárosi színházak vezetői egy-két kivételével mind a helyükön maradtak. Alig hiszem, hogy Bálint András, Puskás Tamás, vagy Mácsai Pál jobboldali”-nak nevezhető.
- Dörner György (valóban nem hiba nélküli) pályázatában arról ír fő elemként, hogy az európai és amerikai színpadi művek mellett (tehát nem helyett) a magyar nemzeti dráma alkotásait is színpadra kívánja vinni. Már a választási kampányban nyíltan beszéltem arról, hogy egy ilyen színházat szeretnék a fővárosban, mert az utóbbi években erről a műfajról mintha kissé megfeledkeztünk volna.
- Pályázatában Dörner megnevezi azokat a szerzőket is, akik műveit elő szeretné venni. A névsor (a teljesség igénye nélkül): Aiszkhülosz, Szophoklész, Shakespeare, Csokonai, Vörösmarty, Petőfi, Illyés Gyula, Márai Sándor, Nyírő József, Németh László, Sütő András, Hernádi Gyula 
Vajon melyikük művét lehet  fasisztává” varázsolni?
Abban is biztos lehet, hogy Dörner György utóbb felsoroltakhoz hasonló halhatatlan magyar szerzőként tekint Molnár Ferencre, vagy Szerb Antalra.
Kedves frakcióvezető Úr!
Nem szeretnék részletesen foglalkozni az ügy kínálta látványos tiltakozóhullám hátterében meghúzódó indítékok analízisével. Úgy gondolom azonban, hogy a mértéket messze meghaladó, és feltételezéseken alapuló megnyilvánulások túlságosan koraiak.
Dörner György nem politikus és nem döntéshozó, hanem az egyik legkisebb fővárosi színház igazgatója lesz, aki azonban felelős azért, ami a teátrumban történik.
Majd megfelelő idő múlva kiértékeljük, mi történt, mi történik az Új Színházban, amelynek eddigi direktorát egyébként épp Önök akarták 2007-ben leváltani.
Addig is szíves türelmét kérem és egy csepp önuralmat.

Tisztelettel:
Tarlós István

 

Kapcsolódó anyagok:

ÍGY SZÓLTATOK AZ ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGYHÖZ - A DÖRNER KEBABTÓL HOLLYWOODIG

Az Új Színház-ügy részletei

Összefoglalónk folyamatosan frissül

Összefoglalónkból kiderül, mi történt az Új Színház körül az elmúlt hetekben. Cikkünk folyamatosan frissül és azt is beavatja az eseményekbe, aki eddig nem értesült róluk.

 

Interjúk szakmai bizottsági tagokkal:

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással


süti beállítások módosítása