Le monde az Új Színházról

A Le Monde című francia napilap pénteki számában közli Joëlle Stolzn, az újság bécsi tudósítójának írását, A budapesti Új Színházat a szélsőjobbnak kínálták fel címmel. 

 

A cikk google translate fordítása itt található: http://translate.google.com/translate?sl=fr&tl=hu&js=n&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fwww.lemonde.fr%2Fculture%2Farticle%2F2011%2F10%2F13%2Fle-nouveau-theatre-de-budapest-offert-a-l-extreme-droite_1587172_3246.html&act=url

 

lemonde

Az írás beszámol a budapesti díszpolgárok nyílt leveléről, illetve arról, hogy Budapesten tüntetést szerveznek „október 15-ére, a magyar fasiszta párt, a nyilaskeresztesek 1944-es hatalomátvételének évfordulójára. Fischer Iván a Le Monde-nak azt mondta: ’Nem lehet eltűrni, hogy antiszemita színház létezzen Budapest szívében, két lépésre az Operaháztól. Nyugat-Európában ez elképzelhetetlen volna, de Magyarországon (amióta Orbán visszatért a hatalomba) egyre szaporodnak a kellemetlen meglepetések”.

Ez után a 77 éves Csurka bemutatása következik: „a magyar szélsőségesen nacionalista jobboldal történelmi alakja”, „a trianoni szerződés által az anyaországtól elválasztott magyar kisebbség ügyének bajnoka”, aki „a kommunizmus idején tagadhatatlan sikert aratott a darabjaival”. Az 1990-es években „kis pártja, a MIÉP jelentett számára a pódiumot, ahol antiszemita tirádáival tűnt ki, ahogy az általa működtetett hetilapban, a Magyar Fórumban is”.

„Az Új Színház majdani igazgatója, Dörner György tizenöt oldalas programja – amelyben a ’nemzeti’ szó 34-szer, a ’magyar’ szó 35-ször fordul elő – ugyancsak nem nyugtatta meg a kedélyeket. Ez a lendületét vesztett színész, akit sokszor már csak amerikai mozisztárok szinkronizálására használnak, ’vissza akarja hódítani” a színház terepét ’a szociálliberális iga alatt nyögő magyarok számára’, és hadat üzent ’a liberális szórakoztatóiparnak’ (a ’liberális’ itt a zsidó szinonimája).” Dörner a cikk szerint „a Jobbik aktivistája volt*** (azé az emelkedőben lévő szélsőjobboldali párté, amely 2010 áprilisában a szavazatok 17 százalékával került be az országgyűlésbe, és a közvéleménykutatások szerint azóta is növelte a szavazóbázisát), mielőtt Orbánhoz közeledett volna. Csurka Istvántól darabot rendelt a kormány fekete bárányáról, a korábbi szocialista miniszterelnökről, Gyurcsány Ferencről, akit mostanában vádoltak meg korrupcióval, amelyet egy izraeli beruházó javára követett volna el, és aki azt mondja, hogy boszorkányüldözés folyik ellene.”

„Ha Tarlós István nem vonja vissza a döntését – ami e pillanatban kizártnak látszik –, az Új Színház 2012 februárjától előretolt hadállás lesz, azé a ’nemzeti forradalomé’, amelyet Magyarországon vívnak az európai válság kellős közepén.”

süti beállítások módosítása