Márta István nem kapott választ Tarlóstól a miértekre

Márta István, az Új Színház január végén távozó igazgatója nem kapott választ a főpolgármestertől pénteki találkozójukon arra, hogy miért nem győzte meg eléggé pályázata. Mint azt a megbeszélést követően elmondta, Tarlós István döntését véglegesnek látja.

Tarlós István a találkozó után nem kívánt nyilatkozni, Márta István azonban beszámolt arról, hogy a főpolgármesterrel folytatott magánbeszélgetésen a pályázatról, valamint általános, színházakat érintő kérdésekről volt szó.

martaistvan

Nem kapott indoklást

Saját pályázatával kapcsolatban nem kapott indoklást, de a főpolgármester Dörner György pályázatáról szólva megemlítette: az tetszett neki, hogy magyar darabokat, klasszikus módon, magyar rendezőkkel fog színpadra vinni, a pályázat hibáit, pontatlanságait pedig nem tartja olyanoknak, amelyek nagy mértékben befolyásolnák a színház jövőbeni működését. Márta István beszámolója szerint Tarlós István azt mondta: egy éven belül kiderül, hogy ez a színház működőképes, vagy nem.

"Politikai színházat nem tudok elképzelni"
Márta István kiemelte: felvetésére, hogy az elmúlt 13 évben a 89 bemutatott darabból, több mint 50 volt magyar klasszikus, illetve kortárs mű, a főpolgármester a találkozón nem reagált. "Bizalma nem bennem, hanem Dörner Györgyben, illetve intendánsában van meg, ezt a döntését tiszteletben tartom" - fogalmazott Márta István, aki kiemelte: Tarlós István határozottan kijelentette neki, hogy ez nem Orbán Viktor vagy Kövér László döntése.
Dörner György pályázatáról Márta István nem kívánt nyilatkozni. Kérdésre válaszolva annyit elmondott, hogy szerinte a direkt politizálásnak nincs helye a színpadon. "A színház politizál egyébként, a darabokkal, a színészi játékkal, a rendezéssel, de egyoldalú politikai színházat nem tudok elképzelni, az nem az én világom" - hangsúlyozta.

"Nincs nagy kedvem a fővárosban lenni"
Mint mondta, a találkozón az nem merült fel, hogy a pályázatában szereplő terveket esetleg Budapesten máshol megvalósíthatná. Január 31-én elbúcsúzik az Új Színháztól és valószínűleg a fővárosi kulturális élettől is, máshol valósítja meg elképzeléseit. "Nincs nagy kedvem a fővárosban lenni" - tette hozzá.
Kiemelte, hogy addig azonban az előre meghirdetett előadásokat láthatja az Új Színházban a közönség. Megemlítette: a nézők nagy része már úgy gondolja, hogy megtörtént az igazgatócsere, sokan visszaváltják a jegyeket emiatt. Arra kérte a közönséget, hogy ha szeretik az Új Színház csapatát, akkor ne váltsák vissza jegyeiket, hanem inkább újabbakat vegyenek.
A társulat tagjait, akiknek egy része el akarja hagyni a színházat, pedig arra bíztatja, gondolják meg ezt a lépését, később, ki-ki egyénileg döntsön arról, hogy marad-e vagy sem.

Tarlós sajnálja, hogy a nemzetközi kapcsolatok félbeszakadnak
Márta István beszámolt arról, hogy a találkozón szó esett az Új Színház hosszabb távú pályázatairól, nemzetközi együttműködéseiről is. Elmondása szerint Tarlós István sajnálatát fejezte ki a nemzetközi kapcsolatok félbeszakadása miatt, de úgy fogalmazott, hogy miután egyszemélyben döntött, vállalja a felelősséget döntéséért. Egy év múlva, amennyiben rosszul működik aszínház, levonja a következtetést - idézte a főpolgármestert Márta István.
Az Új Színház jelenlegi igazgatója kitért arra is, hogy novemberre  egy, a színházi életről szóló nyilvános konferenciát terveznek kultúrpolitikusok és a sajtó részvételével.

 

Kapcsolódó anyagok:

Az Új Színház-ügy részletei

Összefoglalónk folyamatosan frissül

Összefoglalónkból kiderül, mi történt az Új Színház körül az elmúlt hetekben. Cikkünk folyamatosan frissül és azt is beavatja az eseményekbe, aki eddig nem értesült róluk.

 

Interjúk szakmai bizottsági tagokkal:

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással

süti beállítások módosítása