Új Színház-ügy: "Egyszerre csak felkavarodik a vihar"

Dörner kinevezéséről és a tiltakozásról
Donáth László evangélikus lelkész, volt MSZP-s országgyűlési képviselő is nyilatkozott, aki azt is megjegyezte, a vihar nem azzal szokott kezdődni, hogy a villám csapkod és dörög az ég, hanem hogy a lehullott avart megfújdogálja a szél, hol ide, hol oda viszi, aztán egyszerre csak felkavarodik a vihar.

Gaztettekről

Donáth Lászlót elsőként arról kérdezte Bolgár György, hogy miért állt össze hat budapesti díszpolgár, és fordult levélben Tarlós István főpolgármesterhez, magyarázatot kérve arra, hogy nevezhette ki Dörner Györgyöt az Új Színház új igazgatójává. “Az ötlet Fischer Ádámtól származik, ezért külön elismerés illeti őt, hogy politikától távol élő művészként, akinek a tiszta hangnál talán fontosabb nincsen, mégis élére állt ennek a történetnek és küldött egy szöveget, amin aztán gondolkodtunk néhányan. Én is írtam egy „b” variánst, én sokkal tömörebbet javasoltam, hiszen számomra ennek az ügynek a botrányos jellege semmifajta kommentárt nem visel el. Amilyen apodiktikus a Tízparancsolat, olyan apodiktikusan gondolom megfogalmazni minden olyan emberi – legyen az egyéni vagy közösségi – gaztettel szembeni kritikámat, ahogy ezt egykor azok az emberek tették, akik számomra élet és halál, üdvösség dolgában normatívak” – számolt be Donáth.

A kérdésre, mit nevez most emberi gaztettnek, azt felelte: “Emberi gaztett nem az, hogy miért ne lehetne nyilasoknak, neonáciknak, bármilyen ordas eszmét magukénak vallók színháza. Ha lehet színháza…”

donathlaszloDonáth László, Kovalovszky Dániel felvétele

Ha lehet pártja, ha lehet mozgalma, miért ne lehetne színháza?

“Ha lehet pártja, ha lehet mozgalma, miért ne lehetne színháza” – vetette fel Bolgár. “Akkor miért ne lehetne színháza is, kétségtelenül. Eltűnődtem egy percre, hogy mi lenne, ha a József Attila Színházat kapta volna meg ez a szerzőpáros vagy a Radnótit, akkor hogy távolítják el a nevet, és teszik helyére mondjuk Sértő Kálmán vagy Wass Albert vagy bármilyen hasonló középszerű és csak embergyűlölő eszméi miatt fennmaradt figura nevét. Amit én botrányosnak tartok, az valóban az, hogy az Operaházzal szemben, a város kellős közepén egy nagy múltú és az előadásai szakmai, esztétikai szintjére érzékeny közösség által látogatott helyet átadnak jurtaprogramnak, ez csak olyan ember fejében foganhat meg, akinek nem a színház és nem az esztétika vagy a katartikus élményteremtés a célja – ezen épület és a benne folyó munka által –, hanem sokkal inkább az, hogy bizonyos emberekből, emberi közösségből kiváltson egy egészen másfajta katarzist. Ez ugyanaz a történet, mint gárdistákat megáldani, árpádsávos lobogókat templomba kihelyezni. Sőt azt gondolom, hogy mivel a színház sajátos módon kultikus, mondjuk így, hogy pszeudoszakrális épület és intézmény, valóságosan ugyanaz a rettenetes déja vu élménye van az embernek, mint mikor az ifjabb Hegedűs Lóránt református lelkészként állt élére és kapott fórumot éppen az V. kerület kellős közepén, a Szabadság téri református eklézsia szószékén arra, hogy ezeket a szörnyű eszméket és eszményeket hirdesse” – nyilatkozta Donáth László, aki elmesélta, régóta és jól ismeri Tarlós Istvánt, aki nem nagyon szeret senkinek az utasítására cselekedni. Úgy látja a főpolgármesternek illenék számot adni arról, hogy vajon miért horgasztja le a fejét és hallgat a Káini szavakat szóló figurákra.

A levél a fontos

A gondolathoz, miszerint lehet, hogy a város működése döntő mértékben függ attól, hogy a kormány hány milliárdot ad neki csatlakozott Donáth. “Azon időszak alatt, amíg közelebbről ismerhettem, nem nagyon támadt az a benyomásom, hogy művészeti kérdésekben involválódna vagy különösebben érdekelné az, hogy melyik színházban, mit játszanak, kinek a rendezésében, kinek a dramaturgiájával vagy személyével” - fogalmazott.

“Szomorúsággal tölt el, hogy inkább figurák, hírvivők szavára hallgatott, semmint a józan eszére. (…) Nyilvánvalóan a postás az csak postás. A levél a fontos” – mondta Donáth László.

Aztán egyszerre csak felkavarodik a vihar

A kérdésre, miben reménykednek, hogy Tarlós majd töredelmesen vallani fog a részletekről a lelkész azt válaszolta a főpolgármester annál politikusabb és talán többet is szenvedett ember. “Sokfajta sértés, sérelem és rossz élmény tartozik az ő közel húszéves közelmúltjához, hiszen ne felejtse el, hogy a derék főpolgármester azért négy éven keresztül szabaddemokrata politikusként involválódott az urbanisztikában és a III. kerület vezetésében. És mennyi minden folyt le addig az öreg Istenen, ameddig idáig jutottunk, hogy arról kell őt nekem – aki mégiscsak egy liberális teológus vagyok – megkérdeznem, hogy de miért. Tessék mondani, miért! Ugyanakkor azt gondolom, hogy én, aki újra és újra szenvedő, halálra váló emberekkel találkozom, meg kell adnom a lehetőséget arra, hogy a másik nézzen bele a szemembe, abba az egybe, amellyel látok, nézzen bele a saját lelkébe, gondolkodjék el. Nem biztos, hogy nekem fog válaszolni, de hátha önmagának mégiscsak hajlandó lesz, ha nem most, valamikor. Kár lenne ennyiért, egy ilyen méltatlan ügyért eljátszani az ember evilági politikai üdvösségét” – közölte Donáth, aki azt is megjegyezte, a vihar nem azzal szokott kezdődni, hogy a villám csapkod és dörög az ég, hanem hogy a lehullott avart megfújdogálja a szél, hol ide, hol oda viszi, aztán egyszerre csak felkavarodik a vihar.

BOLGÁR GYÖRGY INTERJÚJA ITT OLVASHATÓ

Forrás: www.aznemlehet.net

Kapcsolódó anyagok:

Az Új Színház-ügy részletei

Összefoglalónk folyamatosan frissül

Összefoglalónkból kiderül, mi történt az Új Színház körül az elmúlt hetekben. Cikkünk folyamatosan frissül és azt is beavatja az eseményekbe, aki eddig nem értesült róluk.

 

Interjúk:

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással

Interjú Csiszár Imrével

Megszólalnak az ÚJ Színház színészei I. rész


süti beállítások módosítása