Új Színház-ügy: politikai játszmáról ír Mesterházy

Mesterházy Attila az MSZP-s politikus honlapján értekezett az ÚJ Színház helyzetéről.

"Nem állítom, hogy minden jobboldali kötődésű művész vagy például színházigazgató méltatlan a feladatára. Ellenkezőleg, kiváló képességű és kiváló emberi tulajdonságokkal rendelkező jobboldali kulturális vezetőket ismerek, akiket nem érdekelnek a politikai oldalak, csak a művészi szempontok. Legalábbis, ma még megtehetik, hogy csak ez érdekelje őket. Ám a főáramot sajnos nem ők, a tisztességes kevesek jelentik" - fogalmaz a politikus, aki szerint az, ami ma történik, az nem "egyszerű" politikai küzdelem, hanem a lelkek gyarmatosítása folyik itt. Szerinte erről szól a kulturális intézmények elfoglalása és a kormánynak nem tetsző kulturális műhelyek ellehetetlenítése. 

Úgy látja, nem lehet szó nélkül elmenni az Új Színházban történtek mellett. "Akárki is hozta meg a Dörner György igazgatói kinevezéséről szóló döntést - lett légyen az Tarlós István vagy maga Orbán Viktor - politikai szempontokat érvényesített. Nem lehetett ez másként, hiszen a győztes "pályázat" valójában és bevallottan politikai szöveg volt. Normális demokráciában az olyan szélsőséges nézeteket hangoztató embereknek, mint Dörner György, nem lehetne közpénzen állásuk, az adófizetők pénzéből fenntartott színházuk. Ez hatványozottan igaz Csurka István intendánsi kinevezésére. Mocskos politikai játszma folyik, amelyben a szélsőjobbnak játszanak át egy kulturális intézményt, hogy aztán a Fidesz magához köthesse a szélsőjobbos szavazók egy részét" - vélekedik Mesterházy Attila.

Kapcsolódó anyagok:

Az Új Színház-ügy részletei

Összefoglalónk folyamatosan frissül

Összefoglalónkból kiderül, mi történt az Új Színház körül az elmúlt hetekben. Cikkünk folyamatosan frissül és azt is beavatja az eseményekbe, aki eddig nem értesült róluk.

 

Interjúk:

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással

Interjú Csiszár Imrével

Megszólalnak az ÚJ Színház színészei I. rész


süti beállítások módosítása