A Cigányszerelem premierje a Budapesti Operettszínházban

Október 20-án mutatják be a Budapesti Operettszínházban Lehár Ferenc egyik legnépszerűbb darabját.

A Cigányszerelemben három különböző kultúra találkozik, de mint minden remekmű, Lehár operettje is túlmutat önmagán: kiszélesíti a szabadságvágy, a boldogságkeresés örök témáját. A produkció sajtótájékoztatója olyan hangulatosra sikerült, hogy még a teátrum igazgatója, Kerényi Miklós Gábor is táncra perdült.

Lehár Ferenc egyik legnépszerűbb darabját mutatja be kettős szereposztásban a Budapesti Operettszínház csütörtökön. Béres Attila a közelmúltban a jekatyerinburgi Szverdlovszk Zenés Színházban, majd a Szegedi Szabadtéri Játékokon állította színpadra a Cigányszerelem című operettet, most egészen új változatot láthat a közönség. A darab ősbemutatóját 1910 januárjában tartották a bécsi Carl-Theaterben német nyelven, a magyar szöveget Gábor Andor írta.

 

cigany_07Peller Anna, Kerényi Miklós Máté, Kerényi Miklós Gábor és Béres Attila rendező

A Cigányszerelem sajtótájékoztatóján Kerényi Miklós Gábor is büszkén mesélt a készülő műről:

"Olyan sok minden zajlik párhuzamosan az Operettszínházban, hogy előfordult az is, hogy a nézőtéri büfében tartottuk a Cigányszerelem próbáját. Ám büszkén és boldogan jelentem, hogy a régóta várt Lehár premier közeleg. Az Operettszínház érdekes és jó úton jár, zenés típusú népszínház, mely széles rétegű nézőközönségnek próbál örömet szerezni; óvódásoknak, az ifjúságnak s idősebbeknek egyaránt. Olyan programot igyekszünk megvalósítani, ami a nemzeti kultúránkat, a magyar operett játszást, azaz hungarikumunkat is népszerűsíti. A 2011/2012-es évadban, a sztárszerzők évében, Claude-Michel Schönberg, Lehár Ferenc , Bertolt Brecht, Kálmán Imre és Szörényi Levente darabjai is repertoáron lesznek, a nevek önmagukért beszélnek. Az egyik kiemelkedő pillanat kétség kívül az Operett-szerzők egyik királyának műve, a Cigányszerelem bemutatója. "


cigany_01Szendy Szilvi és Kerényi Miklós Máté

 

 Arról, hogy a Cigányszerelem mitől ilyen népszerű, és mitől ilyen "forró", szerelemtől túlfűtött előadás, a sajtótájékoztatón előadott részletek is tanúbizonyságot tettek. Fischl Mónika és Vadász Dániel duettje, Szendy Szilvi és Kerényi Miklós Máté, akrobatikus elemekkel (koreográfus: Zsuráfszky Zoltán) dúsított előadása, valamint Frankó Tünde és Kalocsai Zsuzsa szívbemarkoló, majd fiesztába torkolló produkciója alapozta meg a hangulatot. A két primadonna elementáris erejű nótája közben a többi szereplő, sőt még az Operettszínház igazgatója is táncra perdült a Raktárszínház kicsiny terén.

 

cigany_04Frankó Tünde és Kerényi Miklós Gábor valamint Béres Attila és Kalocsai Zsuzsa

Ezután a Cigányszerelem rendezője, Béres Attila mesélt az operetthez fűződő kapcsolatáról, a darab mondanivalójáról, és arról, hogy ami a Lehár darabjában bárhol és bármikor időszerű, az a két fiatal, Zórika és Józsi cigányprímás sistergő szerelme.

„Ez a darab a mindent elsöprő, lángoló érzésről szól. És arról, hogy a főszereplő Zórika miért hoz ésszerű döntést és választja inkább azt a férfit akivel le tudja élni az életét, miközben nem emészti el a folyamatos vágy. A Cigányszerelem történetben nem elsősorban a cigány a fontos. A legfontosabb dolog benne a szerelem. Mindannyiunknak vágya, megtapasztalni az ösztönös szerelmet, a végtelen erejűt. Vágyról, szerelmi háromszögről szól a darab. Van benne azonban igazi, klasszikus értelemben vett, sátras Cigánytábor is. Mindenesetre a történet most teljesen más lesz, mint az előző Cigányszerelem rendezéseim, (Jekatyerinburg, Szegedi Szabadtéri Játékok) letisztultabb, érthetőbb változat születik meg, hiszen tanultam a hibáimból."

A próbafolyamat mindazonáltal nem volt könnyű, a csapásolások gyakorlása közben többen balesetet szenvedtek, Csonka András például a premieren egykezes koreográfiával áll színpadra, begipszelt kézzel, Kalocsai Zsuzsának pedig az ujja szenvedett sérülést.

A sajtótájékoztatót végül Dolhai Attila a Gypsyland kíséretével, és közös énekléssel, azaz dzsilavázással zárta.

 

 

cigany_05Dolhai Attila és a Gypsyland

A Lehár-operett története, szereplői:

 

Valahol Erdélyben, egy magyarok, románok és cigányok lakta területen él Zórika, Dragoján Péter vidéki földbirtokos lánya, és esküvőjére készül a szomszéd gazdag paraszt fiával, Gáborral. A ceremóniára azonban váratlanul betoppan Józsi, Zórika gyerekkori szerelme, aki a közeli cigánysor viskóiból verekedte fel magát egy vidéki város elsőszámú prímásává. A tervezett házasságot elsöpri a régi szerelem, és Zórika minden társadalmi elvárást felrúgva megszökik Józsival, hogy kövesse őt a cigánytáborba. A szökést nem csupán a megszégyenült örömapa és az elhagyott vőlegény nézi rossz szemmel, hanem Józsi korábbi szeretője, Ilona, a vidéki primadonna is, aki attól sem riad vissza, hogy hívatlanul megjelenjen Dragoján Péter birtokán...

 

cigany_02Kalocsai Zsuzsa és Frankó Tünde

Zórikát Fischl Mónika, illetve Lukács Anita játssza, Józsit pedig Dolhai Attila és Vadász Dániel. Józsi korábbi szeretője, a féltékeny vidéki primadonna alakjában az egyik szereposztásban Frankó Tünde mutatkozik be, a másikban pedig Kalocsai Zsuzsa, aki néhány évvel ezelőtt Münchenben, a Deutsches Theaterben Zórikaként aratott fergeteges sikert.

Gábort Boncsér Gergely és Vadász Zsolt felváltva alakítja. A szubrett "poszton" Jolán szerepében hárman is színpadra lépnek: Peller Anna, Szendy Szilvi és Kékkovács Mara.

A Cigányszerelem október 20-tól látható a Budapesti Operettszínházban.

süti beállítások módosítása