- A papnő első próbanapja Krízis 1. nap

A Színház.hu-n mától a projekt zárásáig folyamatosan tudósítunk a Krétakör Krízis Trilógia című produkciójának az előkészületeiről. A hónap végéig naponta jelentkezünk rövid videókkal, információkkal a projekthez kapcsolódó eseményekről. Az első rész A Papnő próbáján készült, amelyen Schilling Árpád művészeti vezető vall többek között a vidék-főváros viszonyáról.

     Krízis - 1.nap

A papnő első próbanapja (1:30)

További videók, információk a Krétakör Facebook oldalán >>>

 

 

Schilling Árpád A Papnő kapcsán:

- Mik voltak azok a társadalmi problémák amelyek a Papnő megírására indítottak?

Schilling Árpád: Az egyik nagy kérdés számomra a főváros és a vidék viszonya. Nagyon leegyszerűsítve az, hogy Budapestről nézve vajon értjük- e annak a körülbelül 8 millió embernek az élethelyzetét, akik nem itt élnek. Sem a munkalehetőségeik, sem a kulturális környezetük nem olyan, mint amilyen a fővárosban lehetne, más történelmi dimenzióban léteznek. Ha mindezt egy fiatalember szemszögéből vizsgálom, akkor még szembetűnőbb, milyen nagy kérdés az, hogy mi történik ma vidéken, kontrétan falun. Nincs munka, fiatalok elmennek, felszámolódtak a hagyományos közösségek és még sorolhatnám. Izgalmas és fájdalmas kérdés számomra, hogy mi lesz a falvak sorsa.

Valószínűleg gazdaságilag és demográfialag egy rendkívüli Krízist idézne elő, ha egyszerűen leszámolnánk azzal az ideával, hogy létezhetnek a kis közösségek. Mindenesetre most igazi bajban vannak, és azt gondolom, mivel bizonyos távolságból nézzük, leegyszerűsítjük azokat a folyamatokat, amik a vidéki közösségek életében megfigyelhetők.

Ha a történéseket politikai dimenzióban vizsgálom, akkor azt látom, jobb oldalon inkább a cigány- magyar ellentétre hívják fel a figyelmet, arra, hogy mennyi bűn terheli a cigányságot, a másik oldalon pedig antirassztista megközelítés figyelhető meg, miszerint minden cigány jó cigány. Szerintem szélsőséges képet sugároznak a különböző megközelítésmódok. Mi, a magunk módján, A papnőben próbálunk ehhez az ügyhöz, mint a jelenlegi magyar társadalom égető kérdéséhez viszonyulni.

 


süti beállítások módosítása