Hálátlan dögök

Dargay Marcell "Hálátlan dögök" című operájának hazai bemutatója október 23-án a Trafóban. Ajánló.

A Krétakör most hétvégén, október 23-án mutatja be a Trafóban a "Krízis" című trilógiát, amelynek középső darabja Dargay Marcell kortárs operája. Az opera ősbemutatójára Hálátlan dögök címmel júliusban, a müncheni székhelyű Bajor Állami Operaház "Pavillon21" elnevezésű játszóhelyén került  sor. A müncheni ősbemutató után Budapesten először a trilógia részeként látható.

A Krétakör legújabb projektje összegzi és továbbfejleszti a szervezet elmúlt 3 évben szerzett tapasztalatait. A "Krízis" a Gát család története: az egyes részekben a család három tagját különböző előadóművészeti formákon keresztül ismerhetjük meg.

 

A trilógia egyes részei külön-külön, október 23-án és 28-án pedig egyben is megtekinthetőek!

 

Jegyár: 2500 Ft / diák: 2100 Ft

Jegyvásárlás ITT

 

 

HÁLÁTLAN DÖGÖK (opera) - budapesti premier
Magyar nyelven, angol felirattal

 

A második részben a családfő, a 45 éves gyermekpszichiáter, Gát Gyula története bontakozik ki kamaraopera formájában. Az orvos szakterülete a családon belüli erőszak, a gyermekeken elkövetett szexuális abúzus. Egy nap új pácienst hoznak a klinikára, a hétszeres gyermekeken elkövetett nemi erőszakkal és gyilkossággal vádolt Ádámot. A doktor orvosszakértői pozícióját hamarosan megkérdőjelezi kettejük beszélgetése: a páciens fokozatosan átveszi az irányítást. Szürreális folyamat veszi kezdetét, melyben a doktornak szakmai mulasztásairól és családjának széthullásáról is számot kell adnia - önmagának.

 

halatlan

Kovács István és Megyesi Zoltán a próbán

 

Kritikák a németországi ősbemutatóról

 

"Gyermekbántalmazás, mint téma az operaszínpadon? Ennek szinte sosincs jó vége, általában voyeurizmus, a rendező saját ego-showja áll a középpontban. A magyar Krétakör produkciója Schilling Árpád művészeti vezetésével azonban egészen másra sikeredett.
(...) A sorsok nyugodtan, izgalom nélkül bontakoznak ki, Dargay zenéje inkább filmzene-szerű, amit jazz betétek szakítanak meg. A darab vége felé a zene is kísérleti jellegűvé válik, belép az élő elektronika, és egy preparált zongora is.
Egy nagyhatású este, ami teljesen ellentétben áll a Bajor Állami Operaház különben nagyon is élénken zajló életével."
Jörn Florian Fuchs (dradio.de, 2011. július 19.) (részlet)

 

"Az előadás autentikusan, szinte már dokumentarista módon hat ránk, Dargay Marcell, aki egy éve vette át a Krétakör zenei vezetését, precízen kiszámolva váltogatja a beszédet az énekkel, megtalálja a helyét a szólóéneknek, a gyerekdalnak és a vonósoknak, melyek a kamarazenei alapban folyamatosan csúsznak át egymásba, illetve váltják egymást. (..) Gulyás Márton a rendező, aki Schilling Árpáddal, a Krétakör művészeti vezetőjével és Schein Gábor költővel együtt jegyzi a darabot. Az alkotók egy percre sem merülnek el a művészieskedésben, így maradnak belül a Brecht nevével fémjelzett Krétakörön. Tisztelet nekik érte."
Klaus Kalchschmid (Klassikinfo.de, 2011. július 19.) (részlet)

 

 

KRÍZIS (Trilógia)

II. RÉSZ: HÁLÁTLAN DÖGÖK (opera)

Rendező: GULYÁS Márton
Történet: GULYÁS Márton, SCHILLING Árpád
Zeneszerző: DARGAY Marcell
Librettó: SCHEIN Gábor
Zenei korrepetitor: INCZE Zsóka
Színész-drámatanárok: SEREGLEI András, KARDOS János
Kutatómunka: MUNK Vera
Pszichológiai szakértő: HEGEDŰS Ibolya
Hangtechnika: REMBECZKI János

 

Szereplők:
Gát Gyula: KOVÁCS István
Gát Lilla: KOVÁCS Annamária
Ádám: MEGYESI Zoltán
Gát Balázs: FEHÉR László
Hajni: KOVÁCS Ráchel
Anna: GODA Sára
Anita: BOJTOS Luca
Laci: KOVÁCS Jonatán
Gabriella: HORVÁTH Dominika

Zenészek:
Zongora: DARGAY Marcell
Rézfúvós hangszerek: ABLONCZY Keve
Elektronika: BOLCSÓ Bálint
Accord Quartet: MEZŐ Péter (hegedű), VEÉR Csongor (hegedű), KONDOR Péter (mélyhegedű), ÖLVETI Mátyás (cselló)

 

 

süti beállítások módosítása