Lengyelországba utazik a Ledarálnakeltűntem

A lengyelországi Olsztynban vendégszerepel a Katona József Színház társulata a Ledarálnakeltűntem című produkcióval pénteken, az előadás a kelet-európai országok kulturális párbeszédének erősítését célzó Demoludy Nemzetközi Színházi Fesztivál programjában kapott helyet.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a vendégjáték ideje alatt a Katona József Színházban a román craiovai nemzeti színház két előadását láthatják a nézők: csütörtökön Görgey Gábor Komámasszony, hol a stukker? című művét mutatják be Mircea Cornisteanu rendezésében, pénteken pedig Ion Luca Caragiale Leonida naccsás úr és a reakció című darabja látható aszínházban, a produkciót Diana Dragoş rendezte.
A Kamrában pedig csütörtökön és pénteken Parti-Nagy Lajos A hét asszonya című monodrámáját játssza Csákányi Eszter. Az előadás októbertől szerepel a Katona József Színház műsorán, novemberben 8-án és 25-én látható a Kamrában.

Vinnai András-Bodó Viktor Ledarálnakeltűntem című, a Kamrában 2005-ben bemutatott, Magyarországon és külföldön is sikert aratott, számos díjjal jutalmazott előadását ezúttal a lengyelországi Olsztynban játsszák. Az idei évadtól a produkciót egyébként a Katona József Színház nagyszínpadán láthatja a közönség, legközelebb november 12-én és 13-án játsszák Budapesten.
Mint a színház honlapján található ismertetőben írják, az előadás nem A per című Kafka-regény színpadi adaptációja. "Bár a történet gerincét az eredeti mű adja, mégsincs olyan jelenet, melybe ne nyúltunk volna bele azzal a szándékkal, hogy valami újat, hozzánk közelebb állót hozzunk létre" - áll a produkció ismertetőjében.
Mint írják, "József K.-t letartóztatják, kezdetben születésnapi játéknak, bankbéli kollégái rossz ízű tréfájának tulajdonítja a történeteket, később azonban rá kell jönnie, hogy nem erről van szó. A Ledarálnakeltűntem antihősének további története már mentes a dramaturgiai fordulatoktól. A bírósági létezés, a létezés bíróságának gépezete, az őt segíteni akaró nők, valamint saját rögeszméi egyre inkább belekényszerítik a harcba, melyből nem kerülhet ki győztesen, hiszen azt sem tudja, miért és ki ellen kell küzdenie. József K. a procedúra közben hatalmas erőfeszítéssel süllyed egyre mélyebbre, hogy a végén, önmagából teljesen kifordulva, dalolva-táncolva asszisztáljon a kivégzéséhez".

süti beállítások módosítása