Új Színház-ügy:Christoph von Dohnányi nemet mond Budapestre

A Magyar Állami Operaház október 28-ra és 29-re kitűzött hangversenyének vendégkarmestere, Christoph von Dohnányi arról tájékoztatta az Operaházat, hogy nem kíván olyan városban fellépni, "amelynek főpolgármestere az egyik színház vezetését két ismert szélsőjobboldali antiszemitára bízta".

Az Operaház tájékoztatása szerint a hangversenyeket megtartják, azonban módosított műsorral és szereplőgárdával. Brahms Német Requiemje helyett Verdi Requiemje szólal meg a Magyar Állami Operaház énekkara és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának előadásában.
A gyászmise énekes szólistája Kolonits Klára, Gál Erika, Fekete Attila és Fried Péter lesz, a karmester Ion Marin, aki a világ valamennyi nagy szimfonikus zenekarával dolgozott már.

dohnanyi "Az Operaház megvizsgálja a Christoph von Dohnányival szembeni kártérítési per indításának lehetőségét" - közölték.
Christoph von Dohnányi Berlinben született. Előbb édesapjához, Hans von Dohnányihoz hasonlóan jogásznak készült, majd a Müncheni Zeneművészeti Főiskolán tanult zeneszerzést, zongora- és karmesteri tanulmányokat. Elnyerte München város Richard Strauss-díját; nagyapjánál, Dohnányi Ernő zeneszerző-karmesternél is tanult a Floridai Állami Egyetemen.
Dolgozott a világ szinte valamennyi jelentős zenekarával és operaházában, többször járt Budapesten.

süti beállítások módosítása