Új Színház-tüntetés: Nádasdy Ádám beszéde

Az október 22.-i tüntetésen, az Új Színház előtt Nádasdy Ádám író is beszédet mondott, melyet eljuttatott a Színház.hu-nak. Ezt közöljük.

Hölgyeim és uraim!

Itt többször elhangzott, hogy az Új Színházat át fogják nevezni „Hátország Színház”-nak. Nos, a főpolgármester úr úgy nyilatkozott, hogy ő ezt nem támogatja, mert nem híve az átnevezéseknek!

A jelen demonstrációnak szerintem inkább a Városháza előtt kellene zajlania, hiszen bár az Új Színház sorsáról van szó, a mai demonstráció igazi címzettje szerintem a főpolgármester. Hozzá intézek tehát néhány gondolatot.

adam

fotó: Oláh Máté Gergely

Tisztelt Főpolgármester Úr!

Én nem kifogásolom (mint angol szakos), hogy ön azt nevez ki, akit akar, mert ehhez joga van.

Én nem kifogásolom, hogy ön a politikai cimboráinak adni akar valamit, mert nyilván akik önt hatalomba segítették, azok benyújtják a számlát. Önnek joga van azt kinevezni, akit jónak lát.

Jelenleg minden kőszínházat az adófizetők tartanak el, akár az államon, akár az önkormányzaton keresztül. Akik majd a jelenlegi Új Színház helyén létesülő színházba járnak, azok is adófizetők, s mint angol szakos, azt tartom: jár nekik, hogy az adójukért színházat kapjanak, ahogy én is az enyémért. Ehhez joguk van.

Nekem viszont jogom van hozzá, hogy megmondjam: Főpolgármester Úr, néhány dolgot súlyosan helytelenítek az ön eljárásában. Ön azt hiszi magáról, hogy olyan, mint a kertész, aki egy eddig itt nem nevelt növényt ültet el és enged szárba szökkenni. Ám tegye -- de milyen kertész az, aki közben kitapossa a másikat, a már jól gyümölcsözőt? (Arról nem is beszélve, hogy az új növény mérgező és veszélyes.)

Ön úgy ír alá kinevezéseket, hogy nem olvassa el, hogy mi van bennük (mert ebben nagy butaságok vannak, például hogy az utóbbi évek budapesti színházi életéből hiányoznak a magyar darabok, meg hogy túl sok a kommersz; a pályázó láthatólag nem ért az egészhez, s még sosem járt bányában). Vagy ha Ön elolvasta a pályázatot, akkor nem értette -- persze, egy főpolgármesternek nem kell mindenhez értenie, de akkor fogadjon értelmes tanácsadókat (ill. tudom, fogadott, de nem hallgatott rájuk...).

Önt mi, a város lakossága tettük a jelenlegi posztjára, tehát ne reagáljon olyan hideg cinizmussal, hogy „egyesek a legkisebb változás ellen is tiltakoznak” -- lehet, hogy az ön magasságából, ezernyi gondja közepette ez igen kis változásnak tűnik, de mégiscsak arról van szó, hogy ön egy tollvonással megszüntetésre ítélt egy jól működő budapesti színházat. Mert új igazgató, új vezetés, új név, és részben nyilván új színészek -- ez már egy másik színház lesz, még ha a deszkákat nem is cserélik ki. Inkább „Ószínház” lesz, mint új színház.

Ön, Főpolgármester Úr, mindehhez nyilvánvalóan nem ért – ami nem baj, nem azért fizetjük önt, hogy értsen mindenhez. De sajnos nem hallgat azokra, akik értenek, ami már baj, mert mi azért fizetjük önt, hogy okos tanácsadók okos tanácsaira hallgasson. Nem ezt tette, és hibás döntésének cinikusan a védelmére kelt. Főpolgármester úr, ez több volt, mint bűn, ez hiba volt.

 

Nádasdy Ádám

 

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

TÜNTETÉS AZ ÚJ SZÍNHÁZ ELŐTT - PERCRŐL PERCRE

A Színház.hu tudósított az Új Színház előtt zajló tüntetésről, amelyen fellépett Derdák András, Fodor Tamás, Gerendás Péter, Hegedűs D. Géza, Járó Zsuzsa, Kovács Patrícia, Kulka János, Mohácsi János, Nagy János, Nádasdy Ádám, Péter Kata, Solténszky Tibor, Upor László... A részletekről cikkünkben olvashatnak.

INTERJÚK:

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással

Interjú Csiszár Imrével

Megszólalnak az ÚJ Színház színészei I. rész - Derzsi János, Száraz Dénes

Megszólalnak az Új Színház színészei II. rész - Takács Kati

Interjú Pozsgai Zsolttal

Megszólalnak az Új Színház színészei 3. - Pokorny Lia

Megszólalnak az Új Színház színészei 4. - Vass György

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: MEGSZÓLAL GÁSPÁR SÁNDOR

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: HÁMORI GABI LEVELE

MEGSZÓLAL GALKÓ BALÁZS


süti beállítások módosítása