Frida- Kuplé-opera a Spinozában

Frida címmel kuplé-operát mutatnak be a Spinoza Színházban október 26-án, szerdán. Az előadás Frida Kahlo, a magyar-zsidó-spanyol-indián származású mexikói festőnő színes-tragikus életéről szól.

Az ősbemutató nemzetközi együttműködésben készült: a történetet Ann Silberberg, zenéjét az amszterdami zeneszerző, Henk Nieland írta.

Czeizel Gábor, a darab rendezője gyakran rendez a Spinoza Színházban, a Frida színrevitelére Sándor Anna igazgató kérte fel. Miután elolvasta, rögtön megfogta a történet, a szöveg a próbák során is alakult még. A zene is közben készült, ehhez az előadáshoz írta a Magyarországon élő holland zeneszerző, akinek a Mata Hari és A Guru című művét is bemutatta már a színház.

A rendező szólt arról, hogy a most születő előadás mindkét szereplője játszott már a színházban: Hábetler András A Guru című opera címszerepében, Herczenik Anna pedig a Mata Hariban énekelt korábban.

Mint mondta, a mű nem tisztán opera, hanem kuplé-opera, ami azt jelenti, hogy prózai jelenetei is vannak, amelyek alatt is többször megszólal a zene.

 

Frida_Spinoza

F R I D A

Kuplé – opera Frida Kahlo életéről

Szereplők:

Frida Kahlo – Herczenik Anna

Diego Rivera – Hábetler András

 

Zongoránál: Neumann Zoltán

Szövegkönyv: Ann Silberberg

Zenéjét szerezte: Henk Nieland

Dalszöveg: Ann Silberberg, Bradányi Iván

RENDEZŐ: CZEIZEL GÁBOR

Bemutató: október 26. (szerda), 19 óra, Spinoza Színház

További előadások: október 29. szombat, nov. 9. szerda, nov. 28. hétfő

 

frida_kahlo

Frida Kahlo

 

Frida sorsa a szenvedély és a szenvedés kettőse. Élete rossz lapokkal indul: hatéves korában gyermek paralízist kap, aminek következményét élete végéig viseli. 18 éves korában baleset éri, amivel egy életre eljegyezi magát a fájdalommal, s 38 műtéten esik át. Eszeveszett házasságot köt - nem is egyszer - kora nagy festőjével, Diego Rivera-val, aki már a házassága napján megcsalja. Mindezek ellenére kora legszínesebb, legszenvedélyesebb életét mondhatja magáénak. Intenzív szellemi, művészi és szerelmi életet él (itt most csak Trockijt, valamint Josephine Bakert említjük) és mindeközben fest és fest.

süti beállítások módosítása