Szakonyi Károly is letiltja darabjait az Új Színházban

A 80 éves Kossuth-díjas író, Szakonyi Károly számára a jobboldaliság elfajulása nagyon rosszízű dolog. Dörner György őt is megemlíti az Új Színház igazgatói pályázatában, de még a darabja címét, aminek előadásához Szakonyi nem járulna hozzá, is rosszul írta le.

“Érdeklődéssel figyelem a mostani felbolydult színházi helyzetet. Teljesen elítélem Dörner György kinevezését, hiszen egy szakmai zsűri érveit vették semmibe” – fogalmazott aNépszava interjújában Szakonyi Károly, aki arról is beszámolt, hogy Dörner megemlíti az egyik darabját, amit szeretne bemutatni, de rosszul írja a címét. Ha itthon maradnál helyett a Ha még maradnál szerepel.

szlead

Az író azt is elárulta, vele sem beszélt Dörner. “Egyébként sem kell vészharangot kongatni a magyar dráma körül, olyan kicsi országban, mint a miénk, nagyon szép az a magyar drámatermés, amit bemutatnak a színházak” – tette hozzá Szakonyi Károly, aki szerint Dörner kinevezése botrányos.

A kérdésre, ha Dörner megtanulná a darabja címét, és tényleg be akarná mutatni, engedné-e azt felelte: “Egy olyan színházvezetésnek, ahol osztályozzák a szerzőket, semmiképpen. Tudok egy kijelentésükről, miszerint két tehetséges kortárs magyar szerző darabjait azért nem játszanák, mert szerintük nem magyarok. Ilyen vélekedések a negyvenes években voltak, amikor magyarrá és nem magyarrá szortírozták az emberek csoportjait”.

 

Olvasásra ajánljuk:

KOCSIKÍSÉRŐBŐL LETT ÍRÓVÁ - SZAKONYI KÁROLY 80 ÉVES

A Kossuth-díjas Szakonyi Károlyt, a többi közt az Adáshiba, az Életem, Zsóka című színdarabok íróját köszöntötték az írószervezetek, barátai, pályatársai a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Szakonyi Károly szerdán, október 26-án ünnepli 80. születésnapját.

süti beállítások módosítása