50 év után előkerült egy Pinter jelenet

Több mint ötven év után került elő Harold Pinter angol dráma-, és forgatókönyvíró egyik elveszettnek hitt színpadi jelenete, amelyet az akkor 29 esztendős pályakezdő mindössze egyetlen előadást megélt darabjában játszottak el.

Az Umbrellas (Ernyők) című színpadi jelenet szövegkönyvére Ian Greaves levéltáros bukkant rá a British Library archívumában. A rövid komikus jelenetet az ifjú Pinter You, Me and the Gatepost (Magunk között szólva) című darabjában játszották el, amelyet mindössze egyszer, 1960-ban állítottak színpadra a Nottingham Playhouse-ban. 

A szerencsés levéltáros éppen az abszurd drámáiról ismert NF Simpson munkái után kutatott, aki annak idején maga is közreműködött a Pinter-darab munkálataiban. A szkeccs egy hatalmas szálloda teraszán játszódik, ahol két férfi nyugágyakban napozva vitatja meg az ernyők használatának kérdését. Azt nem tudni, hogy annak idején miért kapott ilyen kevés figyelmet a darab, de annyi bizonyos, hogy az aznap este színpadra állított 25 jelenete közül ez az egy több mint fél évszázadra a British Library archívumának mélyére került. 

pinterHarold Pinter

Az annak idején "egyéjszakás kalandként" végződő darab most reneszánszát éli, amelyhez nem csupán az elveszett jelenet megtalálása, hanem az is hozzájárult, hogy a Nobel-díjas brit drámaíróval szoros kapcsolatot ápoló londoni Comedy Theatre hivatalosan is Harold Pinter Színház néven működik tovább. 
A 2008-ban elhunyt Pinter özvegyének, Antonia Frasernek fogalma sem volt róla, hogy a szkeccs még mindig létezik. "A családban folyton vitatkoztunk arról, hogy kié melyik szerep legyen. Én mindig B-t akartam játszani, mert az övé a jobb szerep, de csak A jutott nekem" - idézte Frasert a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása. 
A darabot abban az évben állították színpadra, amikor a fiatal Pinter A gondnok (The Caretaker) és az A Night Out című darabjaival ért el hatalmas sikereket.

süti beállítások módosítása