A média és a színház együttműködését sürgette Fekete Péter

A média és a színház együttműködésének, a televíziós közvetítések, közös produkciók létrehozásának fontosságát emelte ki Fekete Péter, a Békés Megyei Jókai Színház igazgatója az Országgyűlés pénteki kulturális szakmai nyílt napján. Azt is hozzátette: szükséges a színházi képzés sokszínűbbé, nyitottabbá tétele is.

Felidézte: a parlament a nyáron fogadta el az előadóművészeti törvény módosítását, ezzel új lehetőség nyílt "nemzeti kincsünk, a színházművészet átértékelésére, az opera és a balett leépülésének visszafordítására". Mint figyelmeztetett, a színházi intézmények közpénzt költenek, ezért figyelemmel kell lenniük a köz igényeire. Ebben segít a módosított törvény, amely meghatározza a nemzeti, országos prioritásokat, és kétoldalú közszolgálati szerződések megkötését írja elő a színházak és a fenntartó önkormányzatok között.

feketepeter

 

Fekete Péter emlékeztetett, a színházak hazánkban a "leglátogatottabb" művészeti intézmények, amelyek a nehéz gazdasági helyzetben is többnyire telt házzal tudnak működni, és gyakran külföldi fesztiválokon is bizonyítani. Ennek a sikernek a záloga a társulati lét - vélekedett.
Antal Zsolt médiakutató a közszolgálati tájékoztatás kultúraközvetítő feladatáról szólva elmondta: a közmédia feladata a nemzeti értékek szolgálata kell legyen, és most egy kétharmados felhatalmazással bíró kurzus feladatául jutott, hogy azt a magyar emberek szolgálatába állítsa. Rendezni kell a közszolgálati munkatársak közmédiához való viszonyát - vélekedett Antal Zsolt, hozzáfűzve: szükséges lenne egy szakvizsga és egy lojalitási kódex bevezetése. "A lojalitás értéktudatot jelent, nem lehet a közmédiában a magyarság iránti elkötelezettség nélkül sikeresen dolgozni" - fogalmazott.
A Magyar Nemzeti Digitális Archívumot vezető Lovas Lajos pedig arra emlékeztetett: az exponenciálisan növekvő kultúrkincset egy ember agya képtelen befogadni, áttörést hoztak azonban a releváns találatokat kiemelő intelligens digitális keresőrendszerek; ezért ami nincs digitalizálva, az lassan olyan mintha nem is lenne.

Lovas Lajos szerint a MaNDA feladata lesz az eddigi magyarországi digitalizálást áttekintő kataszter elkészítése, majd a jövőben egy közös keresőfelületen elérhetővé tenni lehetőleg a teljes magyar kultúrkincset, amelyet az Europeana európai digitális könyvtárba is feltöltenek. A legközelebbi látványos eredmény november 9-én egy okostelefonokra fejlesztett, Kárpát-medencei kulturális GPS elindulása lesz - emelte ki.
A fiatalok számára a MaNDA egy infotainment portált is fejleszt, amelyen virtuálisan lejátszható lesz a magyar történelem, cél továbbá egy digitális jogkezelési rendszer kifejlesztése. Az archívum a romaprogramba is bekapcsolódva Ózdon szeretne digitális és tárolóközpontot létesíteni - mondta el a MaNDA vezetője.

 

Kapcsolódó anyagok az Országgyűlés kulturális szakmai nyílt napjáról:

'LEÉPÜLŐBEN AZ OPERAJÁTSZÁS, SOKK ALATT A TÁNCMŰVÉSZET'

Beszámolók a Parlamentben

Gulyás Dénes az operatársulatok leépülésére, Mihályi Gábor a magyar táncművészet háttérbe szorulására, Kelemen László pedig a valódi népművészettel szemben a "gagyi" térhódítására figyelmeztetett az Országgyűlés pénteki kulturális szakmai nyílt napján.

L. Simon László: a kulturális elit is felelős a problémákért

L. Simon László: a kulturális elit is felelős a problémákértAz elmúlt két évtized kultúrpolitikája és kulturális elitje egyaránt felelős a mai magyar kulturális élet problémáiért, amelyekről most is alig esik szó a közbeszédben - mondta az Országgyűlés pénteki kulturális szakmai nyílt napját megnyitó beszédében L. Simon László.

süti beállítások módosítása