Kulturális szakmai nap: L. Simon László zárszava

Eredményes volt a Parlamentbe péntekre összehívott kulturális szakmai nyílt nap, amelyen azonban nem sikerült a kultúra valamennyi területére kitérni - mondta zárszavában L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke. Szándékaik szerint a konferenciát újabbak követik, ezeken szóba kerül többek között a zene-, a báb- és a cirkuszművészet is.

A politikus Baki Péternek, a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatójának előadására reagálva elmondta: a múzeum kiváló példa arra, hogy miként lehet sikeresen működtetni egy olyan intézményt, amely elenyésző állami támogatásból működik. L. Simon László leszögezte: ez a fajta "küzdési hajlam" nélkülözhetetlen a kulturális életben.
Gulyás Gábornak, a Műcsarnok igazgatójának szavaihoz hozzáfűzte: az előadás bebizonyította, hogy egy konzervatív gondolkodótól sem feltétlenül idegen az esztétikai progresszió világa. Méltatta Gulyás Gábor szakmai elkötelezettségét, amellyel a művészet szabadsága, politikától való függetlensége mellett tett hitet.
L. Simon László nem érezte igaznak Mihályi Gábornak, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetőjének azt a megállapítását, hogy a táncművészekkel való egyeztetés nélkül döntöttek az előadóművészeti törvény módosításáról. Leszögezte: a korhatár előtti művésznyugdíjak eltörlésével kapcsolatos kifogásaival egyetért, ám nem tartja politikai realitásnak a döntés visszavonását. L. Simon László szerint 2012-ben, a nyugdíjtörvény átfogó felülvizsgálatakor lesz érdemes visszatérni a kérdésre.

lsimon22

L. Simon László (Fotó: Hegedüs Róbert)

A fideszes politikus Szentmártoni Jánosnak, a Magyar Írószövetség elnökének felszólalása kapcsán elmondta: információi szerint a kulturális kormányzat már foglalkozik az állami művészeti díjakkal járó alacsony pénzösszegek kérdésével.
L. Simon László kitért arra is, hogy az általa vezetett Nemzeti Kulturális Alapnál (NKA) már döntöttek a Márai-program folytatásáról és arra biztatják a kiadókat, hogy tegyenek javaslatot az újabb ezer könyvcímet tartalmazó listára. Nem értett viszont egyet azzal a felvetéssel, hogy az NKA-s támogatásokat bérekre is lehessen fordítani.
L. Simon László beszámolt arról, hogy a tervek szerint 2012-től a gazdasági társaságok az NKA-t is támogathatják a társasági adókedvezmény igénybevételének lehetőségével. Elmondta: egyetért azzal, hogy a múzeumok és a könyvtárak is bekerüljenek a kedvezményezettek körébe, ezt azonban az idén már nem, csak a 2013-as adóévtől tartja lehetségesnek.
Az elnök egyetért azzal, hogy a fesztiváloknak is szükségük van az NKA támogatására, de mint fogalmazott, különbséget kell tenni a gasztronómiai és a valódi művészeti produktumokat felvonultató rendezvények között.
Antal Zsolt médiakutató előadására reagálva leszögezte: a közmédiumoknak nem kell a kereskedelmi televíziókkal versenyezniük. "Nem kell lemásolni a kétes értékű műsorokat, még akkor sem, ha leöntik azokat értékmentő mázzal" - fogalmazott.
L. Simon László a Magyar Nemzeti Galéria Szépművészeti Múzeumba való beolvasztásával kapcsolatos kormánydöntést jónak tartja, szerinte így nemzetközi kontextusba kerülhetnek a magyar művészek munkái.
Az elnök elmondta: december elején újabb nyílt napot tartanak Haza és haladás címmel.

süti beállítások módosítása