Nagyszabású gálával újra megnyílt a moszkvai Bolsoj

Nagyszabású gálakoncerttel nyílt meg újra Oroszország egyik legnagyobb és a világ egyik legjelentősebb opera- és balettszínháza, a moszkvai Bolsoj.

Az épület múltjáról:


A felújításnak szinte már hagyománya van a színházat ért gyakori csapások miatt. Az 1776-ban emelt épület túlélt 3 tüzet és a II. világháború bombázásait, sőt,  a szovjet rendszer alatti mostoha bánásmódot is. Végül 2005-ben zárták be - Az épület rettenetes állapotban volt, a szakértők 70 százalék esélyt adtak arra, hogy összedől. Az elég sok. A bezárás előtt utolsó szezonban a nézők már hátul és oldalt jöhettek csak be, mert attól féltünk, hogy rájuk szakad az előcsarnok. És a felső erkélyekre sem mertük őket beengedni – mondta el Anatolij Ikszanov, a színház igazgatója.

A 2005-ben kezdődött felújítási botrányosra sikeredett. A sikkasztások és csalások miatt a rekonstrukció végösszege az eredetileg becsült költség tizenhatszorosa lett. 

Az aranyozás és a fa biztosítja az akusztikát

Végül a színház visszanyerte régi pompáját.

 A falakra visszakerült a ritka fenyőburkolat és az aranyozás, amely a színház világszerte páratlan akusztikáját biztosítja. Hetvenezer négyzetméter, 21 milliárd rubel összköltség, 3600 restaurátor és építész, 400 kilogramm aranyfesték. Egy grandiózus, hat évig tartó beruházás adatai a nagy számok és méretek országában, ahol a moszkvai Bolsoj "csak" az egyik legnagyobb opera-és balettszínház, míg a világban kétségtelenül az egyik legjelentősebb. 

7

Operacsillagok léptek fel a megnyitón

A gálakoncerten Dmitrij Csernyakov rendezésében az orosz klasszikusok művei neves hazai és külföldi művészek előadásában elevenedtek meg. 
Az előzetes hírekkel ellentétben Plácido Domingo nem lépett föl, viszont az állami vezetőket, a politikai és gazdasági elitet felvonultató közönség hallhatta Angela Gheorghiu román és Natalie Dessay francia operacsillagokat, s a hazai nagyságok közül énekelt az új nagyszínpadon Dmitrij Hvorosztovszkij is. Elhangzottak Glinka Ivan Szuszanyin című operájának legismertebb részletei, és láthatta a közönség Csajkovszkij Hattyúk tava, valamint Hacsaturján Spartacus című balettjének legszebb jeleneteit is, az utóbbit minden idők legfiatalabb Spartacusával, Ivan Vasziljevvel a főszerepben.
A gálakoncert szokatlan színpadi képpel indult: az építők előtt tisztelegve a rendező megidézte az évekig tartó munkálatokat: egy Kamaz is begurult a nagyszínpadra a sisakos, munkásruhába öltözött szereplők közé. A szünetben szerepet kaptak az ajándék-virágkosarakkal színre lépő nézőtéri felvigyázók, idős, a Bolsojhoz hosszú évek óta kötődő hölgyek. Táncuk még Medvegyev államfőt is megnevettette. A nagyszínházi hagyományokat felevenítető kétórás koncertet az utcai kivetítőkön, valamint az Oroszország 1-es nevű tévécsatornán, különböző orosz híroldalakon, de a YouTube-on és a világ 600 filmszínházában is követhették élőben a nézők.

6

Oleg Tabakov is megjelent, a vezetőtáncos panaszkodott

A szervezők számos külföldi államfőt, kormányfőt meghívtak, de sem Angela Merkel német kancellárt, sem más ismert külföldi politikust nem láthattak a tévénézők a gálakoncerten, és a külföldi hírességek közül a riportereknek be kellett érniük Monica Belucci olasz színésznővel.

A hazai nagyságok közül a díszpáholyban Medvegyev elnök mellett Jelena Obrazcova, a szovjet-orosz opera nagyasszonya foglalt helyet. Ott volt Galina Visnyevszkaja operénekesnő, a Bolsoj másik egykori csillaga, akit férjével, Roman Rosztropovics világhírű csellistával együtt állítólag Szolzsenyicinnel való kapcsolatuk miatt 1884-ben kiutasítottak az akkori Szovjetunióból. Megjelent a gálán Mark Zaharov színházi rendező és Maja Pliszeckaja, a balett királynője, Oleg Tabakov színész-színházigazgató, Mihail Gorbacsov egykori szovjet pártfőtitkár, valamint Kirill pátriárka is. 

monicaA gálakoncertet Dimitrij Medvegyev államfő nyitotta meg a nemzet kincsének nevezett Nagyszínházban, megemlítve azt is, hogy a hosszúra nyúlt felújítás miatt aggódtak az építők és a kormányzat is. A jól értesültek értették a célzásokat, hiszen az újjáépítést több botrány is kísérte. 2009-ben maga Medvegyev elnök volt kénytelen felügyelete alá vonni a munkálatokat, a beruházásra fordított pénzekkel való visszaélés miatt büntető eljárás indult. Luzskov, volt moszkvai főpolgármester tevékenysége idején egy helyben topogott a felújítás. Ráadásul a megnyitó előtti hetekben a Nagyszínház egyik vezető táncosa, Nyikolaj Ciszkaridze a sajtóban arra panaszkodott, hogy nincs minden készen a Bolsoj megnyitójára, és nem a művészek munkáját, kényelmét szolgálják a belső létesítmények. 

Ezrek voltak kíváncsiak

 
Mindazonáltal a nagy ünnepet követően ezrek kíváncsiak Moszkvában és országszerte a megújult Bolsojra, amely nagy kedvezményekkel várja az opera-és balettkedvelőket. Minden előadásra a jegyek egyötödét mindössze 50 rubelért (350 forintért) fogják árulni, a diákoknak pedig 40 jegyet előadásonként 20 rubelért kínálnak. Az érdeklődők hónapokkal ezelőtt megrohamozták a pénztárakat és az internetes jegyárusító helyeket, így már legfeljebb csak februárra lehet jegyekhez jutni a híres Nagyszínházba. A többségnek alaposan zsebbe kell nyúlnia, hiszen 250 és 9000 rubel között kaphatóak az áhított belépők. A Hattyúk tavára a legmagasabbak a helyárak: egységesen 9000 rubelért, azaz mintegy 36 ezer forintért árulják.

A BOLSOJ FOTÓKON:

1

1. Ilyen volt, ilyen lett

3

2. A belső tér, ami II. Miklós cár korát idézi

4

3. Egy munkás figyeli az eredményt

5

4. Vetítéssel kezdődött az ünnepség

2

5. Ilyen volt, ilyen lett 2.

süti beállítások módosítása