"Dörzsöld le a hátamról a rozsdát!" - Rumini próbanapló 3.

A Szélkirálynő felszedte a horgonyt, és elindult a Delej-tenger irányába, a színészek tesztelték a láthatatlanná tévő kalapot és elérkeztek az első felvonás végéhez a Magyar Színház legújabb produkciójának próbafolyamatában.

2011. OKTÓBER 31., HÉTFŐ 

"Dörzsöld le a hátamról a rozsdát!"

A próbafolyamat során elérkeztünk az első felvonás végéhez. A két lókötő, Rumini és Balikó mellett már színen van a női főszereplő, Csincsili, és ma már a pillangókkal is számolni kellett.

mehes

A múlt bejegyzésben a verekedés miatt azt gondolhatták, akciódarab készül a Nagyszínpadon. Akkor is igyekeztem megnyugtatni mindenkit, és most is így teszek: igen, ez még mindig gyerekdarab! Annak ellenére, hogy a mai rendezői instrukciók is kétségbe vonhatnák ennek valóságtartalmát.

Az első felvonás végéhez közeledve ugyanis Szélkirálynő elér Ferrit-sziget közelébe, ahol az elvarázsolt szigetlakók hatalmas pillangókként közelednek a fedélzethez. Méhes László előbb Alien említésével próbálta instruálni a színészeket, majd félelmetes pillangókat emlegetett a nagyobb átélés elérése érdekében. Szerencsére azonban a Berg Judit által megálmodott darabban szó sincs félelmetes lepkékről!

proba5

Nem ez volt azonban az egyetlen olyan szemléltető kijelentés, ami megkérdőjelezte a korhatár-nélküliséget.

Csincsili szerepében ma Losonczi Kata próbált, akinek női vonzerejét kellett bevetnie a színpadon annak érdekében, hogy Balikó még inkább belehabarodjon. A rendező utasítása szerint "van benne egy olyan, hogy a csípődet aljas módon elfordítod", aminek hatására a színen lévő férfi szereplők olyan viselkedést produkálnak, "mint a tisztáson küzdő bikák".

Nos, lehet, hogy mégis csak át kéne gondolni a korhatár-besorolást?

2011. OKTÓBER 26., SZERDA

"A Szélkirálynő felszedte a horgonyt, és elindult a Delej-tenger irányába"

Vajon hányan tudják, hogyan zajlik az élet egy hajó fedélzetén? Bizonyára kevesen. Viszont a Szélkirálynőt követve egyre több titokra derül fény!

Kihajózás előtt a legénység kap egy szabad estét, hogy feltöltődjön, és felkészüljön a hosszú utazásra. Természetesen a hajó nem maradhat őrizetlenül – mire tippelnek, kit osztottak be aznap őrködni?

proba4

Az események előrehaladtával új szereplők jelentek meg a színen: Rizsa, a bandavezér (Pál András) és a bandatagok, akik a legénység távolléte alatt nem kis bonyodalmat okoznak a hajón. A próbán ennél a jelenetnél egy pillanatra megfordultak a szerepek: Pál András kérdésére ("Ezeket a bandatagokat leállíthatom?") a rendező így válaszolt: "Hogyne, te vagy a főnök!" (Az még nem derült ki, hogy a rendező távolmaradása az utolsó húsz percről ennek a felelőtlen kijelentésnek vagy a megfázás miatti rosszullétének tudható-e be.)

A biztos szövegtudás a próbafolyamatnak ebben a stádiumában még nem elvárás. A szövegkönyvre (és a ceruzára) azért is van nagy szükség, mert "ez még nem rendezés, ez még csak KRESZ". Azt, hogy egyes jelenetekben ki hova megy, merre indul, kit kerül meg – mind-mind fel kell jegyezni, hogy mindenki biztosan tudja az útvonalát. A mai próba utolsó felvonása a szöveg, a jelek, az útvonalak egyeztetésével telt. A színpadon zajló munka során lassan kirajzolódik az egyes karakterek személyisége is. Mi már tudjuk, mitől retteg Negró, és miért rohant lelkesen Balikó a kikötőbe. Ugye Önök is kíváncsiak rá?

proba1

2011. OKTÓBER 27., CSÜTÖRTÖK

Színészek a láthatatlanná tévő kalapban

A Rumini-csapat mára kissé megfogyatkozott, de ez senkinek nem szegte kedvét, a megszokott odafigyeléssel zajlott a munka a Nagyszínpadon.

Méhes László betegsége miatt nem tudott részt venni a mai próbán, ennek ellenére – hiába volt a tegnapi megjegyzés– nem Rizsa lett a főnök. A munkát a rendezőasszisztens, Lévai Ágnes koordinálta, így az eddig felépített jeleneteket vette át a társaság.

A hiányzó színészeket akadémisták helyettesítették (így lett Dundi Bandiból csinos, karcsú hölgy), vagy a nézőtérről olvasták a párbeszédeket anélkül, hogy beállt volna valaki a helyükre. Utóbbi helyzetben született a feltételezés, hogy a színészek valójában jelen vannak a színpadon, csak tesztelik a láthatatlanná tévő kalapot. Ha ez valóban így van, a darabnak – nézők és színészek között egyaránt – a vártnál is nagyobb sikere lesz!

 

További részletek a www.rumini-magyarszinhaz.blogspot.com-on.

süti beállítások módosítása