Hivatalos, hogy megválnak Halasitól

A hatékonyabb működés érdekében nonprofit gazdasági társaságokká alakítja át kulturális intézményeit a miskolci önkormányzat - közölte Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), a város polgármestere szerdai sajtótájékoztatóján.

halasilead

Halasi Imre

Többek közt a város szimfonikus zenekarát, a bábszínházat, a galériát és a színházat is gazdasági társaság működteti majd a jövő év januárjától, amennyiben az erről szóló előterjesztést novemberi ülésén a közgyűlés jóváhagyja - mondta Kriza Ákos.

„Az önkormányzat finanszírozási lehetőségei szűkültek, a kultúra területén piaci körülmények és komoly versenytársak jöttek létre, előtérbe kerültek a külső források és az európai uniós elvárások” – ezekkel a szavakkal indokolta dr. Kriza Ákos polgármester azt, hogy miért szükséges a városi kulturális rendszer átalakítása.Tájékoztatása szerint elkerülhetetlenné vált, hogy az önkormányzat az alapfunkciók meghatározása és finanszírozása mellett kulturális intézményeinek részben lehetővé tegye, hogy működésük biztosítása és bővítése mellett piaci szereplővé is váljanak.

Hangoztatta azt is: a város művészeti és közművelődési intézményeinek feladatait megőrzik, "ezek kötelező önkormányzati feladatok." Ugyanakkor a tulajdonos önkormányzat a jelenleginél hatékonyabb gazdálkodásra, biztonságosabb és gazdaságosabb üzemelésre fókuszál - mondta.

krizaKriza Ákos

A nonprofit gazdasági társasági formában történő működés rugalmasabb és ésszerűbb munkaerő-gazdálkodást és tisztább, átláthatóbb működést biztosíthat, ráadásul gazdasági társaságként sokkal több pályázati lehetőség nyílik meg az intézmények előtt, amelyek így visszaigényelhetik az áfát is - indokolta az átalakítás szükségességét a polgármester.
Azt elmondta: az önkormányzat évente mintegy kétmilliárd forintot fordít kulturális célra.
A polgármester közölte azt is: az intézmények élén nem várható változás, a Miskolci Nemzeti Színház élén viszont igen. Kriza Ákos nem hagyott kétséget afelől, hogy Halasi Imre jelenlegi direktortól megválnak. Az Észak-Magyarország kérdésére, hogy a pályázat igazgatót keres majd a teátrum élére, vagy megfogalmazza vele szemben a város elvárásait is, a polgármester válasza az volt: a pályázati kiírás készítését most kezdték el, de benne lesz az is, mit vár el a fenntartó az új vezetőtől.

 

A Színház.hu korábban már kérdezte leváltásáról Halasi Imrét:

Mi történik Miskolcon?

Halasi Imre: Az történik, ami mindenhol Magyarországon. Nem csoda ért el minket.

Számított a fejleményekre?

Halasi Imre: Igen, körülbelül egy éve számítok rájuk. Mondtam is a barátaimnak, családtagjaimnak, hogy csak arra vagyok kíváncsi, milyen sítlusban és formában fognak eltávolítani. Egyébként nem hiszem, hogy ebben a dologban én vagyok a főszereplő, hanem a miskolci színház. Azt a helyzetet kell hangsúlyozni, hogy augusztus óta az intézménynek 88 millióval kevesebb a költségvetése, ezt úgy hívja a városvezetés, hogy zárolás. Bár október vége közeleg, semmi hír nincs arról, hogy a zárolást feloldják-e. Ha nem teszik, az ország egyik legnagyobb színházi hajója, öt játszóhellyel, évi 420 előadással, több, mint 100 ezer nézővel és több, mint 270 közalkalmazott és 100 számlás dolgozóval megáll a nyílt vizen és nem tudom ki fogja kikötőbe vontatni.

A zárolás nem az ön leváltásáról szól?

Halasi Imre: Ez nem ilyen egyszerű. Színházigazgatók jönnek, mennek. Ez természetes. Ami „sivalkodnivaló” az a veszély, hogy egy ekkora színház leállhat. Szívesen eleget teszek a polgármester kérésének, hogy távozzak, ha azt mondaná, hogy cserébe visszaadja a színház 88 millió forintját. De nincs ilyen alkupozíció..

süti beállítások módosítása