Kulturális koncepciót kérnek a leendő miskolci igazgatótól

Nonprofit gazdasági társaságként működnek a jövőben a városi kulturális intézmények - jelentette be Kriza Ákos miskolci polgármester és Kiss Gábor, a Humán Főosztály vezetője szerdán. A társaságok a legtöbb intézmény esetében 2012. január 1-jével alakulnak meg, a közintézmények március 31-ével szűnnek meg, kivétel a Miskolci Nemzeti Színház, ahol csak az évad végén történik meg a váltás.

"Nagy terveink vannak a város kulturális életével kapcsolatban, ugyanis ezen keresztül szeretnénk a város társadalmi életét felpezsdíteni" - mondta Kriza Ákos, Miskolc polgármestere. Mint hozzátette, öt kulturális intézmény esetében (a Miskolci Csodamalom Bábszínház, a Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum, a Miskolci Kulturális Központ, a Miskolc Városi Könyvtár és Információs Központ és a Miskolci Szimfonikus Zenekar - a szerk.) a korábbi igazgatók fogják irányítani a létrejövő gazdasági társaságokat és a szakmai munkát is ügyvezető igazgatóként.

krizaMás a helyzet a Miskolci Nemzeti Színház esetében, mind a társaság megalakulását, mind a jövendő vezetőt illetően. Kriza Ákos elmondta, évad közben nem lenne szerencsés a váltás, ezért csak annak végével alakul gazdasági társasággá a teátrum. Bár Halasi Imrének a színház igazgatójaként 2012. december 31-ig szól a szerződése, az átalakulással - vagyis május 31-ével - az ő korábbi posztja is megszűnik majd, a megalakuló társaság ügyvezetői posztjára pedig pályázatot írnak ki - erről várhatóan a novemberi közgyűlésen döntenek majd csakúgy, mint a többi intézményt érintő változásról.
"A színházat irányító cég ügyvezetői posztjára - aki egyben a teátrum igazgatója is lesz - kiírt pályázatban egy kulturális koncepciót fogunk kérni a pályázóktól, az új direktort szeretnénk jövő év elejére kiválasztani, hiszen a 2012/2013-as évadot már neki kell majd összeállítania" - mondta Kriza Ákos.
Az átalakítástól az önkormányzat várja, hogy továbbra is maximális szakmaiság mellett, de gazdaságilag hatékonyabban működjenek a kulturális intézmények - munkájuk összehangolása mellett, melyet a polgármesteri hivatal kulturális osztálya fog koordinálni. Kriza Ákos arról is beszámolt, a megalakuló társaságok száz százalékos önkormányzati tulajdonban lesznek, az ügyvezető igazgatóktól pedig hatékonyabb gazdálkodást várnak, ami azonban nem strukturális változást vagy létszámleépítést jelent.
"Egy ilyen társaság ügyvezetője nagyobb szabadsággal bír, mint egy közintézményé, így kreatívabb gondolkodással akár plusz bevételekre is szert tehet az önkormányzati támogatáson túl, melyet természetesen továbbra is biztosítani fogunk" - mondta Kriza Ákos. Hozzátette: szándékaik szerint ennek mértéke nem fog csökkenni jövőre, az idei évhez képest.

Forrás: Miskolci Napló

Kapcsolódó anyag:

Leváltják Halasi Imrét a miskolci színház éléről

Leváltják Halasi Imrét a miskolci színház éléről

A miskolci önkormányzati ülésen elfogadtak egy sürgősségi indítványt, miszerint önkormányzati biztost jelölnének a teátrum irányítására, a jelenlegi - még az előző "érában" kinevezett vezetőnek ...»

süti beállítások módosítása