'Fasizmus felé halad Magyarország' - az osztrákok is tiltakoznak

Nyílt levélben fordult az európai intézményekhez és az osztrák európai parlamenti képviselőkhöz az Új Színház új vezetőinek kinevezése elleni tiltakozásként egy osztrák újságírónő másokkal közösen. A kezdeményező, Susanne Scholl szerdán arról tájékoztatta az osztrák hírügynökséget, hogy az internetes petíciót aznapig mintegy ezren támogatták. Othmar Karas, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) delegációvezetője válaszlevelében elhatárolódott a petíció szóhasználatától.

Az október 17-i keltezésű nyílt levél "szörnyű és riasztó jelnek" nevezte Dörner György és Csurka István kinevezését a budapesti Új Színház élére. A kezdeményezők úgy látják, a Fidesz választási győzelme óta Magyarország "feltartóztathatatlanul a fasizmus irányába halad, és az EU nem tesz semmit".

Eddigi igazgatója tizenhárom éven át kiválóan vezette az intézményt - írják többek között a levélben. Dörner György pályázatáról úgy vélekednek, azt "olyan mértékben befolyásolta a nemzetiszocialista ideológia, hogy az embernek az az érzése, mintha az 1930-as évekből való dokumentumot tartana a kezében".

A kezdeményező, Susanne Scholl José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság és Herman van Rompuyt, az Európai Tanács vezetőjét arra szólította fel, hogy határozottan emeljék fel szavukat "az emberek megvetése és gyűlölet jellemezte, a kisebbségekre nézve fenyegetést jelentő politikai fejlemények" ellen.

Az osztrák európai parlamenti képviselők közül az osztrák Zöldek részéről Ulrike Lunacek közölte, hogy osztja Scholl és kolléganői aggodalmait. Othmar Karas, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) delegációvezetője válaszlevelében viszont elhatárolódott a petíció szóhasználatától - írta az osztrák hírügynökség.

"Nagyon óvatosan bánnék a fasizmus kifejezéssel" - írta Karas.

Az Orbán-kormány demokratikus választásokon szerzett kétharmados többséget, "amit itt nem kellene vádként felhozni". Ettől függetlenül az EU egyetlen országban sem néz félre - tette hozzá a képviselő az APA szerint.

 

INTERJÚK, Kapcsolódók:

AZ ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY RÉSZLETEI

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással

Interjú Csiszár Imrével

Megszólalnak az ÚJ Színház színészei I. rész - Derzsi János, Száraz Dénes

Interjú Pozsgai Zsolttal

Megszólalnak az Új Színház színészei 3. - Pokorny Lia

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: MEGSZÓLAL GÁSPÁR SÁNDOR

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: HÁMORI GABI LEVELE

MEGSZÓLAL SZIKORA JÁNOS

CSURKA ISTVÁN ASCHER CAFÉ CÍMMEL ÍRT

CSURKA AZ INTENDÁNS ROVATA CÍMMEL ÍRT

BAGOSSY LÁSZLÓ LEVELE

CSURKA LAPJA: 'NÁCI VAGYOK VALÓSZÍNŰLEG ÖN IS AZ'

MÁRTA ISTVÁN LEVELE DÖRNER GYÖRGYHÖZ

MEGSZÓLAL KOVÁTS ADÉL

süti beállítások módosítása