A kormány nem nézi jó szemmel az Új Színház-ügyet

Az Új Színház körüli káosz már a kormánynak is kellemetlen. Erről beszélt a Népszabadságban egy név nélküli kormányzati szereplő annak kapcsán, hogy Tarlós Dörner Györgyöt nevezte ki a teátrum igazgatójának. A nemzetközi sajtóban pedig újból visszhangot kapott az ügy, az Arte franciául és németül is tudósított arról, hogy "szélsőjobboldali vezetője" lesz az Új Színháznak.

Kiszivárgott információkról:

A miniszterelnöknek a főpolgármester állítólag „színházi hírek szerint” említést tett a kinevezésről, de a kulturális kormányzattal bizonyosan nem voltak egyeztetések. A pályázatokat a szakmai bizottság véleményének mérlegelésével a főpolgármester bírálta el – állították a lapnak független források.

A Fideszben ugyanakkor reménykeltőnek tartják, hogy a főpolgármester, aki a budapesti színházigazgatók tiltakozására válaszul még azt tudatta, hogy „lezártnak tekinti a színházigazgatók kinevezése körüli vitákat”, nemrégiben figyelmeztette a szélsőjobboldali MIÉP-elnököt egy a Magyar Fórumban publikált cikke miatt. Sőt a kulturális kormányzat „környékén” is bíznak abban, hogy 2012 februárjáig még történhet valami változás az Új Színházat illetően.

A Fideszben meglehetősen sokan megütköznek Tarlós István vezetői gyakorlatán. A lap úgy tudja , hogy a Fidesz-frakció hétfői ülésén – igaz, zárt körben Orbán Viktor is kritikus éllel beszélt a főpolgármesterről egy a 2012-es büdzsé és a közösségi közlekedés finanszírozására vonatkozó kérdés kapcsán. A jelenlévők elmondása szerint a miniszterelnök egyértelmű volt, amikor arról beszélt: már a főpolgármester úrnak is jelezte, hogy megítélése szerint nem járt el bölcsen, amikor lemondott parlamenti mandátumáról, és jobban tette volna, ha a Fidesz-frakcióban marad.

A nemzetközi visszhangról:

Franciául itt nézhetik meg a riportot.

Forrás: Népszabadság, Arte

 

 

INTERJÚK, Kapcsolódók:

AZ ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY RÉSZLETEI

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással

Interjú Csiszár Imrével

Megszólalnak az ÚJ Színház színészei I. rész - Derzsi János, Száraz Dénes

Interjú Pozsgai Zsolttal

Megszólalnak az Új Színház színészei 3. - Pokorny Lia

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: MEGSZÓLAL GÁSPÁR SÁNDOR

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: HÁMORI GABI LEVELE

MEGSZÓLAL SZIKORA JÁNOS

CSURKA ISTVÁN ASCHER CAFÉ CÍMMEL ÍRT

CSURKA AZ INTENDÁNS ROVATA CÍMMEL ÍRT

BAGOSSY LÁSZLÓ LEVELE

CSURKA LAPJA: 'NÁCI VAGYOK VALÓSZÍNŰLEG ÖN IS AZ'

MÁRTA ISTVÁN LEVELE DÖRNER GYÖRGYHÖZ

MEGSZÓLAL KOVÁTS ADÉL

süti beállítások módosítása